το γιγαντιαίο αμερικανικό δημόσιο χρέος

ένα επικίνδυνο μείγμα χρέους, ελλειμμάτων και ύφεσης αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

ένα επικίνδυνο μείγμα χρέους, ελλειμμάτων και ύφεσης αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες ΠολιτείεςΤο δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 500 δισ.δολάρια κάθε χρόνο από το οικονομικό έτος 2003 και μετά. Τον Σεπτέμβριο του 2011, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ήταν περίπου 14,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περίπου τα 10 τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ομόλογα που κατέχει το επενδυτικό κοινό και περίπου 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια αφορούν ενδοκυβερνητικές θέσεις (π.χ. κοινωνική ασφάλιση, πρόγραμμα Medicare κ.α., που ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνονται ως μέρος του εθνικού χρέους). Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αντιστοιχεί περίπου στο 98% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2011, ενώ το κομμάτι του χρέους που διακρατείται από το κοινό στο 67% του ΑΕΠ.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Οι ΗΠΑ δεν είναι βέβαια μόνες τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συσσώρευσης χρέους. Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2011, ο λόγος ακαθάριστου χρέους γενικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες κατά την περίοδο 2010-2015. Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο 107,3% μέχρι το 2016 για τις ανεπτυγμένες χώρες, έναντι του αντίστοιχου 30,1% στις αναδυόμενες οικονομίες. Επιπλέον, τα ελλείμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στην Ιαπωνία, αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ μεταξύ 2007 και 2016.

Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο του χρέους και η πρόσφατη (αν και αμφιλεγόμενη) υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την S&P μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει το επιτόκιο δανεισμού των ΗΠΑ που επωφελούνται κυρίως από τη κρίση του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τα αμερικανικά ομόλογα έχουν αποδόσει 9,8% φέτος, σύμφωνα με τους δείκτες της Bank of America Merrill Lynch, όπως αναφέρεται στο Bloomberg. Τα δεκαετή ομόλογα έχουν έχουν αποδόσει 18%, ενώ τα 30-ετή ομόλογα έχουν αποδόσει 36%.

Αυτή η ανωμαλία στην αγορά ομολόγων έχει, επίσης, αμβλύνει προσωρινά την επείγουσα ανάγκη συμμαζέματος του χρέους. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαφέρει από ένα συνηθισμένο νοικοκυριό που όταν αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα χρέους, θα περικόψει τις δαπάνες, ενώ θα προσπαθήσει να αυξήσει τα έσοδα του. Όμως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι θα αγοράσει μακροπρόθεσμο χρέος ώστε να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού και υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές, ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε διπλή ύφεση.

Και όπως αποδεικνύουν οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες στην Ευρώπη, τα μέτρα λιτότητας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών τείνουν να διαμορφώσουν ένα ασταθές μείγμα. Από την άποψη αυτή, η Αμερική βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι όσον αφορά το δημόσιο χρέος της, και οι περισσότερες ενδείξεις φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα στη συνέχεια.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Relevant news