η επιστροφή της Ουγγαρίας στο ΔΝΤ

προσγείωση στη πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που περηφανευόταν για την ανεξαρτησία της

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

προσγείωση στη πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που περηφανευόταν για την ανεξαρτησία τηςΌσοι θεωρούσαν πως η προσέγγιση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της Βίκτορ Όρμπαν, ήταν πεισματική και αυτοκαταστροφική αισθάνθηκαν δικαιωμένοι όταν συνέβη  η θεαματική αποχώρηση της από τις συνομιλίες με το ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2010. Το ίδιο συμβαίνει και με τη στροφή 180 μοιρών που έκανε η ουγγρική κυβέρνηση το μήνα που διανύουμε. Η επανέναρξη των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφορά στην εξασφάλιση από την Ουγγαρία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ένα είδος δυνατότητας υπερανάληψης για φερέγγυες αλλά ταμειακά στριμωγμένες χώρες.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η πρόσφατη αυτή μεταστροφή έρχεται μετά την υποτίμηση του ουγγρικού φιορινιού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τις διαδοχικές αποτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων και την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του χρέους της Ουγγαρίας σε καθεστώς junk. Η απόφαση επιστροφής στο ΔΝΤ ηρέμησε για λίγο τις αγορές. Αλλά η όποια θετική επίδραση της κίνησης αυτής μειώθηκε σημαντικά λόγω του αδέξιου τρόπου με τον οποίο αυτή ανακοινώθηκε, καθώς δεν ζητήθηκε πρώτα ούτε η γνώμη της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, ούτε καν του ίδιου του ΔΝΤ.

Η ουγγρική κυβέρνηση υπερασπίζεται σθεναρά τις επιδόσεις της κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Επικρίνει την προηγούμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, ως ένα παράδειγμα «παλαιού τύπου μορφών συνεργασίας που υπήρξαν εμπόδια για την οικονομική μας ανεξαρτησία». Αποδίδει δε τη πρόσφατη μεταστροφή της πολιτικής της κυρίως στην αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Το Fidesz, το κόμμα του πρωθυπουργού κ.Όρμπαν, μπορεί δικαίως να ισχυριστεί ότι κληρονόμησε ένα χάος από το σοσιαλιστικό κόμμα το οποίου κυβερνούσε προηγουμένως στην Ουγγαρία. Έχει επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος, κυρίως λόγω της κατάσχεσης 10 δισ.ευρώ που διατηρούσαν οι Ούγγροι στον ιδιωτικό πυλώνα του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου. Έχει επιβάλλει απροσδόκητους φόρους στις, κυρίως ξένες, τράπεζες και τις ανάγκασε να επαναδιαπραγματευθούν τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου που πολλοί Ούγγροι απερίσκεπτα είχαν συνάψει με αυτές κατά την τελευταία δεκαετία. Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει μια έντονη επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

find us on facebook medium

Το έργο της ουγγρικής κυβέρνησης μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να εκληφθεί ως μια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας. Η ανάπτυξη είναι, ωστόσο, ανάξια λόγου, κινούμενη ακόμα και κάτω του 1,5% των προβλέψεων της κυβέρνησης. Η γειτονική Πολωνία τα καταφέρνει καλύτερα. Το ηθικό των επιχειρήσεων είναι χαμηλό και η μαύρη οικονομία καλπάζει. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 27% σίγουρα δεν πρόκειται να βοηθήσει σε αυτά τα μέτωπα.

Ωστόσο, σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο ο κ.Όρμπαν έδειξε να έχει καλή διάθεση. Αποδίδει πολλά από τα οικονομικά δεινά της χώρας του στην έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε λόγω της κακής διακυβέρνησης της Ουγγαρίας κατά το παρελθόν. Επιθυμεί μια ριζική ρήξη με τα καρτέλ και τα διεφθαρμένα και ανίσχυρα θεσμικά όργανα της μετα-κομμουνιστικής εποχής. Ο ενιαίος φόρος που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Ιανουάριο υπογραμμίζει αυτή την αλλαγή, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Έχει υψηλές προσδοκίες για τα οικονομικά οφέλη μιας πιο ήρεμης σχέσης με τη Ρωσία και των επενδύσεων από την Κίνα. «Ο άνεμος φυσάει από την ανατολή», δηλώνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ο χρόνος και τα γεγονότα δεν είναι με το μέρος του κ.Όρμπαν. Όταν Ουγγαρία εξόκειλε το 2008, ο έξω κόσμος έσπευσε να τη βοηθήσει με ένα πακέτο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φοβούμενος τη μετάδοση του προβλήματος σε άλλες ασθενείς οικονομικά πρώην κομμουνιστικές χώρες. Τώρα η εικόνα είναι διαφορετική. Με τις περισσότερες πρώην κομμουνιστικές χώρες και νυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι τα παλαιότερα μέλη της του Νότου, η «ταμπέλα» της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας έχει πάψει να έχει νόημα. Δύο από τους γείτονες της Ουγγαρίας, η Σλοβενία και η Σλοβακία, βρίσκονται ήδη στη ζώνη του ευρώ. Η Πολωνία αποτελεί την αδιαμφισβήτητη διπλωματική και οικονομική υπερδύναμη της περιοχής. Ο κ.Όρμπαν εμφανίζεται σήμερα ως ένας εκκεντρικός και η χώρα του έχει τώρα μικρότερη σημασία, σε μια εποχή που οι δανειστές έχουν πιο επείγοντες προτεραιότητες για τη διάθεση του χρόνου και των χρημάτων τους.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο εσωτερικό μέτωπο της Ουγγαρίας. Μετά την εκλογή του στη πρωθυπουργία με μια τεράστια λαϊκή εντολή, ο κ.Όρμπαν αφιέρωσε περιττό χρόνο και ενέργεια σε δευτερεύοντα θέματα, όπως ένα νέο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον οποίο επικρίνουν οι οπαδοί της ελευθερίας του λόγου. Η νοοτροπία περιχαράκωσης της κυβέρνησης του έχει καταστρέψει την επικοινωνία της με τους ψηφοφόρους. Έχοντας εμφατικά διακηρύξει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας από τον έξω κόσμο, οι πρόσφατες παραχωρήσεις κάτω από την πίεση μοιάζουν σήμερα με αποτυχία. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιχαίρουν και οι υποστηρικτές του βρίσκονται σε αναβρασμό.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

πηγή: Economist

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news