ένα δυσμενές σενάριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

S&P: νέα κεφάλαια 250 δισ.ευρώ ενδέχεται να χρειαστεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

icon banks 01Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί ως και 250 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον νέα κεφάλαια αν αντιμετωπίσει μια οξεία αύξηση των επιτοκίων και μια σοβαρή συρρίκνωση της οικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Standard & Poor’s. Η εν λόγω ανάλυση χρησιμοποιεί ως υπόθεση ένα δυσμενές σενάριο για τη περίοδο 2011-2015, το οποίο περιλαμβάνει καλπάζουσες αποδόσεις ομολόγων λόγω μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές των ασθενέστερων οικονομικά κρατών της Ευρώπης και πολύ δυσμενείς εξελίξεις για τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Στο δείγμα 99 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που χρησιμοποιήθηκε στην ανάλυση της Standard & Poor’s, το οποίο καλύπτει το 70% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, 22 τράπεζες θα χρειαζόντουσαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 161 δισ.ευρώ. Αν προεκτείνει κανείς το αποτέλεσμα αυτό σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, η αναγκαία αύξηση κεφαλαίων θα έφτανε τα 200-250 δισ.ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 2% του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών.

ad marketbetgr facebook fan page

Η Standard & Poor’s εκτιμά πως η επίδραση στη πιστοληπτική ικανότητα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αν κάτι τέτοιο γίνονταν πραγματικότητα, θα ήταν πολύ σοβαρή και θα οδηγούσε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη, δύσκολα διατηρήσιμα δημοσιονομικά μεγέθη και ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Προσθέτει, ωστόσο, πως το σενάριο αυτό βασίζεται σε υποθέσεις που δεν αντανακλούν τις τρέχουσες εκτιμήσεις του οίκου για το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.

πηγή: Bloomberg

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news