ελβετικό φράγκο: είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο;

στο νόμισμα της Ελβετίας καταφεύγουν οι επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος

icon swiss frank 14Το ελβετικό φράγκο είναι το νόμισμα με τη καλύτερη απόδοση τη περσινή χρονιά και έχει καταστεί το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο στις αγορές συναλλάγματος καθώς το G7 επιχειρεί την αποδυνάμωση του ιαπωνικού γεν και η αμερικανική κεντρική τράπεζα συνεχίζει να πνίγει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ με δολάρια (βλ.ποσοτική χαλάρωση). Τα κεφάλαια που δαπάνησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ώστε να αποδυναμώσει το φράγκο πέρσι δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν την ανατίμηση του κατά 18% έναντι του ευρώ.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το εθνικό νόμισμα της Ελβετίας επωφελείται από το ρόλο της χώρας ως ένα σταθερό και ουδέτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο και ως εξαγωγέας προϊόντων υψηλής ποιότητας και ακρίβειας. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 50% της ελβετικής οικονομίας, σε σχέση με το αντίστοιχο 39% της γερμανικής. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας μπορεί να συρρικνωθεί στο 11% φέτος, από το 15% το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

συναλλαγές στο ελβετικό φράγκο και όλα τα άλλα κύρια νομίσματα με τη πλατφόρμα της eToro

Αν και η οικονομία της Ελβετίας, με ΑΕΠ 491 δις.δολάρια, κατατάσσεται 19η παγκοσμίως, το νόμισμα της είναι έχει τον 6ο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι συναλλαγές σε ελβετικό φράγκο αντιστοιχούν στο 6,4% του μέσου ημερήσιου τζίρου των 4 τρις.δολαρίων στις αγορές συναλλάγματος. Το ελβετικό νόμισμα παραμένει κατά 39% υπερτιμημένο έναντι του αμερικανικού και 32% ακριβότερο του κοινού ευρωπαϊκού, σύμφωνα με ένα δείκτη που έχει αναπτυχθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος χρησιμοποιεί το σχετικό κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν πως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα επιδιώξει να προβεί σε αγοραπωλησίες νομισμάτων προκειμένου να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο, καθώς προηγούμενες τέτοιες προσπάθειες της το 2009 και το 2010 απέτυχαν. Οι προηγούμενες αυτές παρεμβάσεις είχαν πέρσι ως συνέπεια ζημιές ύψους 21 δις.δολαρίων για την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB). Οι τρέχουσες διεθνείς κρίσεις λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία και του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη κάνουν τους επενδυτές να αναζητούν ένα “ασφαλές καταφύγιο” που κατά παράδοση προσφέρει το εθνικό νόμισμα της Ελβετίας.

συναλλαγές στο ελβετικό φράγκο και όλα τα άλλα κύρια νομίσματα με τη πλατφόρμα της eToro

Η Ελβετική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 1,95% φέτος, υστερώντας του αντίστοιχου 2,6% της Γερμανίας και του 3,1% των ΗΠΑ. Ανάλογη υστέρηση παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των ελβετικών μετοχών σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Ο δείκτης SMI του χρηματιστηρίου της Ελβετίας υποχωρεί κατά -1,1% φέτος, έναντι κερδών +0,2% του γερμανικού δείκτη DAX 30 και κερδών +4,3% του γαλλικού δείκτη CAC 40.

Relevant news