ευοίωνες οι προοπτικές της οικονομίας της Αυστραλίας

ενίσχυση της οικονομίας της Αυστραλίας από τις εξαγωγές προς τη πληγείσα Ιαπωνία

icon aussie dollar 02Η ιαπωνική τριπλή τραγωδία (σεισμός-τσουνάμι-διαρροή ραδιενέργειας) είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για ανάπτυξη της οικονομίας πολλών ανεπτυγμένων χωρών, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή πολλών άλλων οικονομιών παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία της Αυστραλίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, ωστόσο, τα γεγονότα στην Ιαπωνία θα προσφέρουν μακροπρόθεσμα ευκαιρίες και οφέλη στην Αυστραλία.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Σε μια πρόσφατη ανάλυση του επενδυτικού οίκου, προβλέπεται πως η ανάπτυξη της αυστραλιανής οικονομίας θα περιοριστεί ελαφρά φέτος στο 2,9% από το 3,25% που ήταν η πρόβλεψη αρχικά. Αν και η μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στη κατάσταση στην Ιαπωνία, θα πρέπει να θυμηθούμε πως η Αυστραλία είχε μια μεγάλη φυσική καταστροφή νωρίτερα φέτος, καθώς μεγάλες εκτάσεις της επλήγησαν από τρομακτικές πλημμύρες. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας εκτιμά, ωστόσο, πως η πτώση του ΑΕΠ της Αυστραλίας κατά το 1ο τρίμηνο του έτους θα είναι παροδική. Το 2012 η ανάπτυξη αναμένεται να επεκταθεί στο +3,7%, ενώ ως κυριότερος μοχλός της θεωρείται πως είναι οι επενδύσεις στα ορυχεία της χώρας.

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Μετά τη Κίνα, η Αυστραλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της Ιαπωνίας, με τις εξαγωγές αυτές να φτάνουν στο 4% περίπου του ΑΕΠ της Αυστραλίας. Το 70% των εξαγωγών αυτών σχετίζονται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας, φυσικό αέριο, γαιάνθρακα και σιδηρομετάλλευμα. Τα εμπορεύματα αυτά θα κατευθυνθούν για την ανοικοδόμηση των ιαπωνικών πόλεων που καταστράφηκαν εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Επίσης, ο περιορισμός της εξάρτησης της Ιαπωνίας από την ατομική ενέργεια, μετά τις καταστροφές στα πυρηνικά της εργοστάσια, θα σημάνει περισσότερη ζήτηση για ενεργειακές πρώτες ύλες της Αυστραλίας. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση κατά 57% στις επενδύσεις του κλάδου εκμετάλευσης του ορυκτού πλούτου της Αυστραλίας φέτος και επιπλέον 86% αύξηση μέχρι το τέλος του 2012.

Η αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως θεωρείται ως η κυριότερη αιτία εφαρμογής μιας περισσότερο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Αν και η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θεωρεί πως η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το προσεχή Σεπτέμβριο, οι αναλυτές της Goldman Sachs πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τελικά. Η πρόβλεψη τους αυτή στηρίζεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η κατάσταση στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Βόρειας Αφρικής και η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της ατομικής ενέργειας στην Ιαπωνία.

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Αν και μια αύξηση των επιτοκίων δεν φαίνεται πιθανή στο άμεσο μέλλον, οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων θα παίξουν ένα περισσότερο σημαντικό ρόλο στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Αυστραλίας. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το αυστραλιανό δολάριο, το “aussie”, πιθανότατα θα συνεχίσει να στηρίζεται από την ισχυρή ανάπτυξη παγκοσμίως, από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και από την αύξηση της ζήτησης από την Ιαπωνία. Αν και το δολάριο της Αυστραλίας αναμένεται να υπεραποδόσει έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων, οι αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν πως τα μεγαλύτερα κέρδη προβλέπεται να προέλθουν από την ισοτιμία του αυστραλιανού νομίσματος έναντι του ιαπωνικού γεν.

Relevant news