συνεχίζει να φλέγεται ο αραβικός κόσμος

διεθνής επέμβαση στη Λιβύη, βίαιη καταστολή διαδηλώσεων σε Μπαχρέιν, Υεμένη και Συρία

icon arab world unrest 01Η επανάσταση στον αραβικό κόσμο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μετά τη Τυνησία και την Αίγυπτο, στις οποίες οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή των επί δεκαετίας απολυταρχικών ηγεσιών τους, όσες από τις υπόλοιπες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν αντιμετωπίζουν ήδη αιματηρές ταραχές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο μετάδοσης των εξεγέρσεων και σε αυτές.

συναλλαγές σε spreads της τιμής του αργού πετρελαίου με τη καινοτόμο πλατφόρμα της eToro

Στη Λιβύη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τη χώρα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι φαίνεται πως έχουν ήδη παραβιάσει τη κατάπαυση του πυρός που ο ίδιος ανακοίνωσε αμέσως μετά την απόφαση του διεθνούς οργανισμού. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο στρατός του Καντάφι έχει ήδη εισβάλει στη Βεγγάζη, η οποία αποτελεί το τελευταίο ισχυρό προπύργιο των επαναστατικών δυνάμεων. Γαλλία και Μ.Βρετανία φαίνονται αποφασισμένες να παρέμβουν δυναμικά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στους οποίους θα συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα και άλλες ευρωπαϊκές συμμαχικές δυνάμεις και πιθανότατα και οι ΗΠΑ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Σάββατο 19/03. Με 110 πυραύλους Tomahawk και αεροπορικές προσβολές επίγειων στόχων στη Λιβύη άρχισε χθες η εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι συμμαχικές δυνάμεις αναφέρουν πως έχει πληγεί σοβαρά το σύστημα αεράμυνας των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης υποστηρίζει πως υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον άμαχο πληθυσμό.

βίντεο του Reuters για την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη

Στο Μπαχρέιν, ο σουνίτης βασιλιάς του νησιωτικού κρατιδίου κάλεσε στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βοηθήσουν στη καταστολή των διαδηλώσεων της σιιτικής πλειονότητας του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα της επέμβασης των ένοπλων δυνάμεων υπήρξαν τουλάχιστον 3 θύματα από τη πλευρά των διαδηλωτών και ακόμη 3 από τις δυνάμεις ασφαλείας. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες, ενώ συνελήφθησαν πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης. Το γειτονικό σιιτικό Ιράν αντέδρασε έντονα στην εισβολή, όπως τη χαρακτήρισε, ξένων δυνάμεων στο Μπαχρέιν, ενώ η σουνιτική Σαουδική Αραβία ανησυχεί για τη πιθανή μετάδοση των εξεγέρσεων και στο δικό της έδαφος.