γουάν: ένα νέο αποθεματικό νόμισμα;

την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου του κινεζικού νομίσματος προωθεί το Πεκίνο

icon china 01Τα τελευταία δύο χρόνια η κινεζική κυβέρνηση, προσπαθώντας να διευρύνει την οικονομική της επιρροή και να διασφαλίσει φυσικούς πόρους, έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με μια έρευνα των Financial Times, η Τράπεζα Επενδύσεων της Κίνας και η Τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών της Κίνας έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους τουλάχιστον 110 δισ.δολαρίων προς κυβερνήσεις διαφόρων αναπτυσσόμενων χωρών και εταιρειών.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το Πεκίνο εκμεταλεύεται τη συρρίκνωση του δανεισμού μετά την οικονομική κρίση ώστε να διασφαλίσει χρηματοδοτικά προγράμματα σε πολλές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Τα συμβόλαια αυτά περιλαμβάνουν μεγάλα δάνεια προς τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, όπως και δάνεια προς μια ινδική εταιρεία για αγορά ενεργειακού εξοπλισμού. Τα δάνεια αυτά κάνουν πολλές χώρες με αναδυόμενες οικονομίες να συνεταιριστούν με τη Κίνα καθώς εξελίσσεται η διαδικασία μετεξέλιξης της σε ένα παγκόσμιο δανειστή.

eToro: η καταλληλότερη πλατφόρμα συναλλαγών για αρχάριους στις διεθνείς αγορές. Ανοίξτε ένα δωρεάν λογαριασμό εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

find us on facebook medium

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Παγκόσμιας Τράπεζας κλιμακώνεται καθώς οι προαναφερθείσες κινεζικές τράπεζες προσφέρουν περισσότερο ανταγωνιστικούς όρους προς πιστωτές τη συνεργασία με τους οποίους ευννοεί η κινεζική κυβέρνηση. Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου θεωρούν τέτοιου είδους συμφωνίες ως την αρχή μιας ισχυρής τάσης που θα ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας της Κίνας με τον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η ισχυρή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας υπήρξε η ακρογωνιαία λίθος της πρόσφατης ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών. Καθώς η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται και τα δάνεια για τη διασφάλιση φυσικών πόρων αυξάνονται, η αξία του γουάν θα γίνεται ολοένα και σημαντικότερος παράγοντας στη παγκόσμια οικονομία. Οι κινεζικές τράπεζες βοηθούν στην επέκταση των υποδομών και των ενεργειακών αποθεμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τους, να προωθηθεί τι διμερές εμπόριο και να τις φέρει εγγύτερα στη κινεζική οικονομία. Το Πεκίνο προσπαθεί επίσης να επιβάλει ένα ρόλο για το κινεζικό νόμισμα στο διεθνές νομισματικό σύστημα, εν μέρει εις βάρος του αμερικανικού δολαρίου.

eToro: η καταλληλότερη πλατφόρμα συναλλαγών για αρχάριους στις διεθνείς αγορές. Ανοίξτε ένα δωρεάν λογαριασμό εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Ο συνδυασμός υψηλότερων αποδόσεων των κινεζικών επιτοκίων και της αυξανόμενης όρεξης για επιπλέον δανεισμό πιθανότατα θα οδηγήσει στην αύξηση του όγκου των διακινούμενων γουάν παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αποδοχή του γουάν ως ένα κύριο νόμισμα και πιθανόν και ως ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Relevant news