τεχνική ή θεμελιώδης ανάλυση;

δύο αντίθετες όψεις του ίδιου νομίσματος;

fundamental analysisΗ θεμελιώδης ανάλυση είναι η εξέταση των «θεμελιωδών» μεγεθών, δηλαδή τα μεγέθη της εθνικής οικονομίας, τις πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες και τις αγορές και σημαντικές πολιτικές ειδήσεις. Στη θεμελιώδη ανάλυση οι traders συγκεντρώνουν την πληροφόρηση και τη χρησιμοποιούν για να προβλέπουν προς τα που θα κατευθυνθούν οι αγορές καθορίζοντας ποιες αξίες είναι υπερτιμημένες συνυπολογίζοντας τα νέα αυτά θεμελιώδη δεδομένα. Στη τεχνική ανάλυση οι traders εξετάζουν τα διαγράμματα τιμών είτε εντοπίζοντας σχηματισμούς σε αυτά είτε εξετάζοντας συγκεκριμένους δείκτες όπως ταλαντωτές και κινητούς μέσους όρους. Σε κάθε περίπτωση, ο trader αναφέρεται σε μια ανάλυση που προέκυψε βάση ιστορικών τιμών που έχουν αποτυπωθεί σε ένα διάγραμμα τιμών. Ως συνέπεια αυτού του είδους ανάλυσης, οι αναλυτές και οι traders έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένους σχηματισμούς που επαναλαμβανόμενα εμφανίζονται με συνέπεια και συγκεκριμένες σχέσεις μεταξύ ακολουθιών τιμών που φαίνεται πως αλληλεπιδρούν με έναν προβλεπόμενο τρόπο. Ευτυχώς, για να εφαρμόσει κανείς τη τεχνική ανάλυση δεν χρειάζεται κανείς να έχει απόλυτη γνώση του μαθηματικού υπόβαθρου της, απλά πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τους σχηματισμούς, να εφαρμόζει τους δείκτες και να αναζητεί τα σήματα αγοράς και πώλησης όταν αυτά εμφανίζονται.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Αν πιστέψει κανείς κάποιους από τους traders θα μπορούσε να φανταστεί πως η οικονομική κοινότητα είναι διχασμένοι σε δυο μεγάλα στρατόπεδα, το ένα με «λάβαρο» την «θεμελιώδη ανάλυση» και το άλλο με τα «χρώματα» της «τεχνικής ανάλυσης» τα οποία βρίσκονται σε μια αέναη μάχη μεταξύ τους. Η άποψη πως η τεχνική ανάλυση είναι αντίθετη με τη θεμελιώδη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στις αγορές. Και είναι μύθος για ένα πολύ απλό λόγο: οι θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς μια στοιχειώδη κατανόηση και αποδοχή της θεμελιώδους ανάλυσης όπως και οι περισσότερο «θεμελιώδεις» αναλυτές ανακαλύπτουν πως εξαρτώνται και έλκονται από τη τεχνική ανάλυση όταν πρόκειται να κάνουν συναλλαγές στις αγορές.

Συμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro
(οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)

κοινά στοιχεία θεμελιώδους και τεχνικής ανάλυσης

η ανθρώπινη φύση

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά η μελέτη της ανθρώπινης φύσης βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ανάλυσης περί συναλλαγών στις αγορές, όπως και να αυτοπροσδιοριστεί κανείς ως trader. Και αυτό γιατί, με όποιο τρόπο και αν επιχειρήσετε να αναλύσετε τις αγορές, θα καταλήξετε να αναλύετε μια κατάσταση που καθορίζεται από τα βασικά κριτήρια της ανθρώπινης διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Έτσι λοιπόν, όταν οι τεχνικοί αναλυτές χρησιμοποιούν τους σχηματισμούς προσπαθώντας να προβλέψουν την καλύτερη ευκαιρία εισόδου ή εξόδου από την αγορά, αυτό που στη πραγματικότητα κάνουν είναι να προσπαθούν να προβλέψουν πως μια αγορά αποτελούμενη από ανεξάρτητους συμμετέχοντες θα αντιδράσει όταν όλοι αυτοί οι συμμετέχοντες αντιμετωπίσουν την ίδια εικόνα. Με παρόμοιο τρόπο, όταν οι θεμελιώδεις αναλυτές αλλάζουν θέση ως συνέπεια μιας πρόσφατης είδησης το κάνουν βασιζόμενοι στη προσδοκία πως η είδηση θα προκαλέσει και σε άλλους traders την ανάγκη να αναθεωρήσουν τη θέση τους.

μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία

Αυτό στο οποίο κάθε τύπος ανάλυσης της αγοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό είναι η αυτοεκπληρούμενη φύση της ανάλυσης της αγοράς. Το ότι δηλαδή, πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι αναλύουν την αγορά με τον ίδιο τρόπο και βλέπουν τους ίδιους σχηματισμούς και αντιδρούν στην ανάλυση τους με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας το έναυσμα μιας επίδρασης στην αγορά που επαληθεύει την ανάλυση τους. Αυτή η επίδραση είναι συνέπεια τόσο της θεμελιώδους όσο και της τεχνικής ανάλυσης αλλά είναι περισσότερο εμφανής στη περίπτωση της θεμελιώδους ανάλυσης. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως μια ανακοίνωση αναφέρει πως η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Νιγηρία θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Τα νέα θα έχουν άμεση επίδραση στις τιμές του αργού και θα τις εκτοξεύσει ψηλότερα καθώς οι συναλλασσόμενοι στην αγορά θα μεταφράσουν την είδηση ως ένα σημάδι περιορισμένης προσφοράς ακόμη και αν στη πραγματικότητα ο περιορισμός αυτός δεν θα συμβεί τουλάχιστον νωρίτερα από ένα μήνα ή περισσότερο. Γιατί λοιπόν αλλάζει η τιμή του πετρελαίου; Όχι ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς αλλά ως αποτέλεσμα της επίδρασης που έχει η είδηση στις αποφάσεις των μεμονωμένων traders στην αγορά. Ακούγοντας τα νέα, οι μεμονωμένοι traders προβλέπουν άνοδο της τιμής και αγοράζουν πετρέλαιο και αυτό προκαλεί μια πραγματική άνοδο της τιμής που επαληθεύει τις προβλέψεις της θεμελιώδους ανάλυσης. Μπορεί κανείς να εντοπίσει την ίδια επίδραση και στη τεχνική ανάλυση επειδή οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις αγορές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ίδιους σχηματισμούς (π.χ. «κεφάλι και ώμοι») και να πάρουν την αντίστοιχη κίνηση όταν νομίζουν πως βλέπουν τέτοιους σχηματισμούς. Αντί να είναι μια παρενέργεια της συναλλακτικής πρακτικής, η αυτοεκπληρούμενη όψη της τεχνικής ανάλυσης έχει γίνει η «ατμομηχανή» που κινεί την αγορά, ειδικά στη περίπτωση των ενδοσυνεδριακών συναλλαγών (day trading).

Συμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro
(οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)

γιατί διαφέρουν η τεχνική και η θεμελιώδους ανάλυση

Η θεμελιώδης ανάλυση λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται στην «μεγάλη εικόνα» καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε πότε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση βρίσκεται στη κόψη μιας σημαντικής μεταστροφής και η δυναμική της αγοράς έχει αρχίσει να δείχνει ασταθής. Αν και δεν μπορεί ωστόσο να μας προσφέρει μια ημερομηνία ή ώρα που θα πραγματοποιηθεί αυτή η μεταστροφή της αγοράς, εκτός αν πρόκειται για μια μελλοντική οικονομική ανακοίνωση με ιδιαίτερη σημασία (π.χ.οι μηνιαίες ανακοινώσεις για την ανεργία στις ΗΠΑ), η θεμελιώδης ανάλυση μπορεί ωστόσο να μας προειδοποιήσει για τη πιθανότητα μιας αλλαγής της τάσης της αγοράς. Η τεχνική ανάλυση από την άλλη χρησιμοποιεί τα διαγράμματα των ιστορικών τιμών για να αναγνωρίσει σήματα και σημεία στα οποία είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί μια κίνηση στις τιμές. Αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει ωστόσο είναι η δυνατότητα να ξεφύγει από την ιστορική θεώρηση και να αναγνωρίσει καινοφανείς αλλαγές στην αγορά και πρωτόγνωρες συνθήκες όπως εκείνες που ζήσαμε το 2008 μετά την κατάρρευση της  Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ακολούθησε. Σε τέτοιες περιστάσεις η τεχνική ανάλυση παύει να έχει εφαρμογή και μόνον η θεμελιώδης ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυξίδα για τους traders για το που πρόκειται να κατευθυνθεί η αγορά στο μέλλον.

βλέποντας τα πράγματα με διαφορετικό μάτι

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν η θεμελιώδης και η τεχνική ανάλυση, τις οποίες εφαρμόζουν χιλιάδες traders, «διαβάζουν» την αγορά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι πιθανόν για παράδειγμα για τεχνικούς λόγους οι αναλυτές να προβλέπουν την πτώση ενός δείκτη αλλά για θεμελιώδεις λόγους κάποιοι άλλοι να βλέπουν άνοδο των τιμών. Όταν προκύπτει μια τέτοια αντίθεση είναι πιθανόν να παρατηρηθεί αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς η οποία μπορεί με τη σειρά της να κάνει την εφαρμογή κάθε μεθόδου ανάλυσης περισσότερο δύσκολη.

Όπως και αν αποφασίσετε πως προτιμάτε να αναλύετε τις αγορές είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πως κάνετε συναλλαγές σε μια αγορά ανθρώπινων αποφάσεων. Όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σας, είτε η θεμελιώδης είτε η τεχνική ανάλυση, όσο περισσότερο κατανοήσετε τον τρόπο που οι άλλοι traders παίρνουν τις αποφάσεις τους τόσο περισσότερο επιτυχημένες κινήσεις θα κάνετε.

Συμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro
(οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)

Relevant news