50 χρυσοί κανόνες για παίκτες

πενήντα συμβουλές για επιτυχίες στις αγορές

chart and pen1. Ακολουθήστε τις τάσεις. Αν και απλή ως διατύπωση, είναι μια συμβουλή που πολύ δύσκολα ακολουθεί κανείς διότι ο εγωισμός μας κάνει να θεωρούμε ότι ξεχωρίζουμε από το «πλήθος». Οι αγορές φαίνεται πως ελκύουν τους ανθρώπους με μεγάλο «εγώ». Θα πρέπει να αμυνθείτε στα εγωιστικά ένστικτα σας και να ακολουθείτε την τάση.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

2. Καθορίστε τους λόγους για τους οποίους παίζετε στις αγορές. Μήπως επειδή βαριέστε; Ή ίσως για να γίνετε πλούσιοι; Όταν θα έχετε απαντήσει με εντιμότητα την ερώτηση αυτή θα είστε έτοιμος να πετύχετε κερδοσκοπώντας στις αγορές.

3. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα, οποιοδήποτε σύστημα και εφαρμόστε το πιστά.

4. Χρησιμοποιήστε τους κανόνες διαχείρισης κεφαλαίου στα στοιχήματα σας.

5. Μην κάνετε υπερβολικά πολλές συναλλαγές.

6. Ανοίξτε μια θέση μόνον όταν γνωρίζετε τι κέρδος στοχεύετε να πετύχετε και πότε θα σταματήσετε αν η αγορά κινηθεί εναντίον σας.

7. Ανοίξτε θέσεις σύμφωνα με τις τάσεις και μην προσπαθείτε να «πιάσετε» τις κορυφές ή τους πυθμένες των αγορών.

8. Μην συναλλάσεστε σε πολλές αγορές ταυτόχρονα έχοντας περιορισμένα κεφάλαια.

9. Μην παίζετε αποκλειστικά σε στοιχήματα σε προϊόντα υψηλής μεταβλητότητας.

10. Υπολογίστε την αναλογία ρίσκου/προσδοκώμενου κέρδους πριν ανοίξετε μια θέση και αντισταθείτε στον πειρασμό να την κρατήσετε ανοικτή για πάρα πολύ.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό διαπραγμάτευσης στην eToro και απολαύστε τα προνόμια που σας προσφέρει: Ατομικό Σύμβουλο Συναλλαγών, VIP λογαριασμούς με ειδικά προνόμια και 24/7 υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή με ζωντανή συνομιλία

11. Καθορίστε τα στοιχηματικά σας σχέδια πριν ανοίξει η αγορά ώστε να αποφύγετε τυχόν συναισθηματικές αντιδράσεις. Προαποφασίστε τα σημεία εισόδου και εξόδου καθώς και τους στόχους σας. Επιτρέψτε μόνον μικρές προσαρμογές στα σχέδια σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αγοράς. Στις αγορές κερδίζουν εκείνει που δρούν και όχι εκείνοι που αντιδρούν. Μην αλλάξετε στρατηγική κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

12. Ακολουθήστε το σχέδιο σας. Όταν ανοίξετε μια θέση και τοποθετήσετε τις εντολές εξόδου (stop-loss, take profit), μην κλείσετε τη θέση πριν φτάσει στο όριο ενεργοποίησης της εντολής stop εκτός αν αλλάξει στο μεταξύ ο θεμελειώδης λόγος για τον οποίο ανοίξατε τη θέση.

13. Χρησιμοποιήστε τα διαγράμματα τεχνικής ανάλυσης για να διατηρήσετε την αυτοπειθαρχία σας. Οι περισσότεροι παίκτες στις αγορές δεν μπορούν να μείνουν πειθαρχημένοι αν δεν χρησιμοποιήσουν κάποια εργαλεία τεχνικής ανάλυσης.

14. Εφαρμόστε ένα πειθαρχημένο και λεπτομερές σχέδιο για κάθε στοίχημα. Καθορίστε σημεία εισόδου/εξόδου και στόχους και μην τα αλλάξετε εκτός αν αλλάξουν τα θεμελειώδη στοιχεία. Πειθαρχημένη διαχείριση κεφαλαίου σημαίνει συνδυασμό έξυπνα τοποθετημένων στοιχημάτων και καλής διαχείρισης κινδύνου. Ο τελικός σας στόχος θα πρέπει να είναι τα συνολικά σας κέρδη στο τέλος του έτους και όχι κάθε ένα μεμονωμένο στοίχημα.

15. Όταν αποδειχθεί πως έχετε ανοίξει μια κερδοφόρα θέση, καταπολεμήστε τη φυσική τάση να επιστρέψετε ένα μέρος των κερδών πίσω.

16. Χρησιμοποιήστε ένα πειθαρχημένο σύστημα επιλογής στοιχημάτων ώστε να εξαλείψετε τη παρόρμηση και τις συναλλαγές που βασίζονται στο συναίσθημα.

17. Κάνετε συναλλαγές με βάση ένα σχέδιο και όχι στηριζόμενος στην ελπίδα, στην απληστία ή στον φόβο. Σχεδιάστε πότε θα εισέλθετε σε μια αγορά, πόσα είστε διατεθιμένος να ρισκάρετε σε ένα στοίχημα και πότε θα πάρετε τα κέρδη σας.

18. Ίσως η σημαντικότερη συμβουλή που θα ακούσετε: σταματήστε τις ζημιές σας όσο είναι νωρίς και αφήστε τα κέρδη σας να «τρέχουν». Αν και ακούγεται απλό στη πράξη αποδεικνύεται δύσκολο να εφαρμοστεί.

Ας αναλύσουμε ορισμένους από τους λόγους που κάνουν δύσκολη την απόφαση έγκαιρης διακοπής των ζημιών. Κατ’αρχήν, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να παραδεχθούν πως έκαναν ένα λάθος. Ας πούμε πως μια θέση σας αρχίζει να γίνεται ζημιογόνα, ενώ οι λόγοι που σας έκαναν να αποφασίσετε να πάρετε τη θέση παραμένουν εν ισχύ. Θα πείτε μέσα σας «είναι μια προσωρινή αναποδιά». Εξάλλου (δικαιολογήστε) όσο περισσότερο αντίθετα κινηθεί, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να αντιδράσει και να ανακτήσετε τις ζημιές σας. Επίσης, όλοι οι λόγοι που σας οδήγησαν να ανοίξετε τη θέση παραμένουν οι ίδιοι. Έχετε ήδη κάνει μια μεγάλη ζημιά και αποφασίζετε να περιμένετε «μια ακόμη ημέρα». Είναι εύκολο να πείσετε τον εαυτό σας καθώς δεν μπορείτε να σκεφτείτε πια καθαρά. Εξάλλου, έχετε ήδη χάσει τόσα πολλά, τι θα αλλάξει αν χάσετε λίγα ακόμη; Ο πανικός έχει πάψει να υπάρχει και ακολουθεί η πλέον κακή και καταστρεπτική δικαιολογία από όλες: «το στοίχημα (ή το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, future) λήγει σε ένα μήνα, μέχρι τότε μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί»… Πολλοί έμπειροι traders υποστηρίζουν πως «αν μια θέση παραμένει εναντίον σου για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, κλείσε την άμεσα». Σταματήστε τις ζημιές σας πριν η ζημιογόνα θέση σας επηρεάσει ψυχολογικά, πριν την «ερωτευτείτε».

Ας αναλύσουμε τώρα το δεύτερο κομμάτι της συμβουλής, το «αφήστε τα κέρδη σας να τρέχουν». Αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς, γιατί ποιος γνωρίζει κατηγορηματικά να πει πότε τα κέρδη θα σταματήσουν; Φυσικά κανείς, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί κανείς να σκεφτεί για να πάρει την απόφαση αποκομιδής των κερδών από μια θέση. Πρώτα από όλα, συνειδητοποιήστε πως όλοι μας έχουμε μια φυσική ορμή ώστε να θέλουμε να κερδίζουμε, έστω και με μικρή διαφορά. Έχουμε ανατραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδιώκουμε τη νίκη: να κερδίσουμε έστω με ένα γκολ, ένα βαθμό, ένα δευτερόλεπτο. Αν ακολουθήσετε τη φιλοσοφία αυτή, έχετε σχεδόν εγγυημένη την αποτυχία σας στα στοιχήματα (ή στα παράγωγα) στις αγορές καθώς συνήθως υπάρχουν περισσότεροι χαμένοι από κερδισμένοι. Οι κερδισμένοι συχνά είναι «χοντρά» κερδισμένοι και όχι περιστασιακά τυχεροί. Θα πρέπει ξανά να σταθείτε απέναντι στην ανθρώπινη φύση. Ας υποθέσουμε πως υποστήκατε μια σειρά ζημιογόνων θέσεων (όπως οι περισσότεροι traders) και τώρα ένα στοίχημα σας επιτέλους αποδεικνύεται κερδοφόρο. Ο πειρασμός να το κλείσετε και να εξασφαλίσετε τα μέχρι τώρα κέρδη σας είναι τεράστιος. Έχετε βαρεθεί να χάνετε διαρκώς και τώρα σας δίνεται η ευκαιρία να κλείσετε ένα κερδοφόρο στοίχημα και να περηφανευτείτε γι’αυτό στους φίλους σας (και στον εαυτό σας). Αυτού του είδους η αιτιολόγηση και ο συναισθηματισμός δεν έχουν θέση στα στοιχήματα στις αγορές. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα αισθανθείτε την ανάγκη να κλείσετε ένα κερδοφόρο στοίχημα σας, αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να το κάνετε. Αν η ψυχρή λογική που σας έκανε εξαρχής να ανοίξετε την θέση εξακολουθεί να ισχύει, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσετε τα κέρδη σας να αυξάνονται. Φυσικά μπορείτε να αναπροσαρμόσετε ανοδικά τις εντολές stop-loss, αλλά μην βγαίνετε από μια κερδοφόρα θέση εξαιτίας του φόβου, της απληστίας, της ανυπομονησίας, του εγωϊσμού ή της αγωνίας που έχετε… Κλείστε τη θέση μόνον λόγω θεμελειωδών ή τεχνικών δεδομένων.

19. Μπορείτε να αποφύγετε το συναισθηματισμό και την αγωνία αν έχετε ένα σοβαρό σχέδιο στοιχηματισμού το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τιμές-στόχους, σημεία εισόδου και εξόδου, αναλογίες ρίσκου/κέρδους, εντολές stop-loss, πληροφορίες για τα ιστορικά υψηλά/χαμηλά, εποχιακές επιδράσεις στις τιμές, οικονομικές ανακοινώσεις, πορεία σχετιζομένων αγορών, διαγραμματική ανάλυση κτλ. Οι περισσότεροι traders βαριούνται να ασχοληθούν τόσο λεπτομερώς καθώς θεωρούν πως ο σχεδιασμός αυτός ενδεχομένως να περιορίσει τη «διασκεδαστική» όψη των συναλλαγών. Αν στοιχηματίζετε για να διασκεδάζετε, καλώς… Αν επιδιώκετε να κερδίσετε χρήματα από τα στοιχήματα σας χωρίς να έχετε κάποιο σχέδιο, απλά ξεχάστε το…

20. Μην παραμένετε για πολύ σε μια καλή αγορά. Αν το κάνετε, είναι πιθανόν να παραμείνετε για πολύ και σε μια κακή αγορά.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό διαπραγμάτευσης στην eToro και απολαύστε τα προνόμια που σας προσφέρει: Ατομικό Σύμβουλο Συναλλαγών, VIP λογαριασμούς με ειδικά προνόμια και 24/7 υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή με ζωντανή συνομιλία

21. Δεν πειράζει να έχετε μερικά ατυχήματα, απλά φροντίστε να μην πάθετε μεγάλη ζημιά. Οι περισσότεροι πετυχημένοι παίκτες έχουν περισσότερα χαμένα από ότι κερδισμένα στοιχήματα. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραδεχθούν ότι έκαναν κάποιο λάθος και έχουν την ικανότητα να κλείνουν τις ζημιογόνες θέσεις τους γρήγορα.

22. Αξιολογήστε όλες τις θέσεις σας σε στοιχήματα (ή σε παράγωγα) στις αγορές με βάση την απόδοση τους. Αν μια θέση δεν αφήνει κέρδη μετά το τέλος της τρίτης ημέρας, κλείστε την.

23. Προγραμματίστε το μυαλό σας να αποδέχεται πολλές και μικρές ζημιές. Προγραμματίστε επίσης το μυαλό σας να «κάθεται» πάνω σε λίγα και μεγάλα κέρδη.

24. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κατέχουν κάτι (να είναι long στις αγορές δηλαδή) παρά να οφείλουν κάτι (δηλαδή να είναι short). Στις αγορές θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε άνετα ευρισκόμενος και στις δύο περιπτώσεις.

25. Προσέξτε τυχόν αποκλίσεις σε σχετιζόμενες μεταξύ τους αγορές. Μήπως υπάρχει μια αγορά που καταγράφει νέα υψηλά, ενώ μια άλλη αγορά δεν έχει ακόμη ακολουθήσει;

η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Relevant news