ευρωπαϊκή κρίση και γερμανικές προτάσεις

νευρικότητα στις αγορές από τις προτάσεις της Γερμανίας

icon merkel 01Οι χώρες που αποτελούν την ομάδα «PIGS» (δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία) δεν πρέπει να ικανοποιήσουν μόνο τις αγορές ομολόγων. Εκείνος που ανησυχεί περισσότερο φαίνεται πως είναι η Γερμανία που θεωρεί πως οι δικές τις πιστώσεις καλύπτουν ολόκληρη την Ευρωζώνη. Πρόσφατα η γερμανική «λαϊκή» εφημερίδα Bild έθεσε το εξής ερώτημα, προσπαθώντας να προκαλέσει τα φοβικά ένστικτα των αναγνωστών της, «πρώτα οι Έλληνες, μετά οι Ιρλανδοί, μετά… τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε για όλους στην Ευρώπη;».

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών της Σόιμπλε γνωρίζουν τις αντιδράσεις των Γερμανών ψηφοφόρων στα ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης. Γνωρίζουν επίσης τις αποφάσεις του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε την ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση της συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992 υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχουν τέτοιες διασώσεις. Για τους λόγους αυτούς οι Μέρκελ και Σόιμπλε επιμένουν σε δύο προτάσεις.

Η πρώτη είναι πως οι συνθήκες της ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να δίνουν μόνιμο χαρακτήρα στο μηχανισμό Ευρωπαϊκής Οικονομικής Σταθερότητας. Αν δεν γίνει αυτό, υποστηρίζουν, το σχέδιο διάσωσης θα εκπνεύσει το 2013. Οι επενδυτές ωστόσο γνωρίζουν πως τέτοιες αναθεωρήσεις δεν είναι απλές και παίρνουν πολύ χρόνο. Η επιμονή της Γερμανίας σε αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας τους κάνει νευρικούς.

Τους επενδυτές ανησυχεί ακόμη περισσότερο η δεύτερη πρόταση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι μελλοντικές διασώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όρους αναδιάρθρωσης των χρεών και να επιβάλλουν κάποιες ζημιές (τα περιβόητα «haircuts») στους επενδυτές. Κάτι τέτοιο είναι κατανοητό και ίσως επιθυμητό. Αν οι επενδυτές δεν χάνουν ποτέ χρήματα αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, γιατί να ενδιαφερθούν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους ανάλογα με τη πιστοληπτική ικανότητα κάθε χώρας; Ωστόσο η ασαφής διατύπωση της ιδέας αυτής από τη κυρία Μέρκελ προκάλεσε μεγάλη νευρικότητα στις αγορές. Αν οι ηγέτες δεν μπορούν να εκφραστούν χωρίς, έστω ακούσια, να προκαλέσουν πανικό, καλύτερα είναι να σιωπούν.

Καλό θα ήταν επίσης όλοι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ να σταματούσαν να αναφέρονται στην ευρωπαϊκή κρίση με τόσο μελοδραματικούς όρους. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ.Ρομπουί, ανέφερε πως αν δεν επιβιώσει το Ευρώ δεν θα επιβιώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε η κυρία Μέρκελ λέγοντας πως το Ευρώ βρίσκεται σε «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση. Ο κύριος Σόιμπλε προσέθεσε πως «το κοινό μας νόμισμα κινδυνεύει». Ακόμη και αν όλα αυτά αληθεύουν, σίγουρα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Relevant news