1η σε αποθέματα πετρελαίου η Βενεζουέλα

η Βενεζουέλα ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία σε αποθέματα πετρελαίου

icon venezuela oilΣύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η λατινοαμερικανική χώρα ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και είναι πλέον πρώτη στη κατάταξη των χωρών με τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία έφτασαν τα 297 δισ.βαρέλια στο τέλος του 2010. Νέα κοιτάσματα οδήγησαν τα αποθέματα της Βενεζουέλας υψηλότερα κατά 41% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Ο υπουργός ενέργειας της χώρας υποστηρίζει πως τα νέα κοιτάσματα έχουν βρεθεί στη περιοχή «βαρέως» πετρελαίου του Ορινόκου, αλλά συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν πως τα αποθέματα ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ δεν έχουν αλλάξει κατά τα τελευταία έτη, κάτι που υποδηλώνει πως τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται αντισταθμίζουν ακριβώς τη παραγωγή. Κατά τον ΟΠΕΚ τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονταν στα 265 δισ.βαρέλια το 2009. Το πλεονέκτημα του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι πως είναι επί το πλείστον «ελαφρύ», συμβατικό πετρέλαιο το οποίο είναι εύκολο να αντληθεί. Αυτό σημαίνει επίσης πως η μετατροπή του στα διυλιστήρια σε άλλα προϊόντα όπως βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και αεροπορικά καύσιμα είναι εύκολη και ανέξοδη. Αντιθέτως, το πετρέλαιο της περιοχής του Ορινόκου στη Βενεζουέλα είναι πλόυσιο σε πίσσα και πρέπει να υποστεί επεξεργασία ή να αναμιχθεί με ελαφρύτερα μίγματα υδρογονανθράκων ώστε να είναι κατάλληλο για εξαγωγές. Η τεχνολογία που απαιτείται για την άντληση του είναι επίσης περισσότερο περίπλοκη και ακριβή από ότι χρειάζεται για το συμβατικό αργό πετρέλαιο.

CFD σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών στη πλατφόρμα συναλλαγών της Plus500

Μια πρόσφατη μελέτη της γεωλογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ ανέφερε πως στη περιοχή του Ορινόκου υπάρχουν πάνω από 500 δισ.βαρέλια αργού πετρελαίου τα οποία μπορούν να αντληθούν. Αναλυτές θεωρούν ωστόσο πως η άντληση του βαρέως αυτού πετρελαίου είναι απαγορευτικά δαπανηρή.

Αν και πολλά κράτη όπως η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν αλλάξει τις πολιτικές τους σχετικά με τις ιδιωτικές εταιρείες άντλησης και επιτρέπουν σε εταιρείες να λαμβάνουν μέρος σε σχετικούς διαγωνισμούς, η Βενεζουέλα έχει εθνικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαϊκής της βιομηχανίας. Υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλλουν την ικανότητα της PDVSA, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, να διαχειριστεί κατάλληλα τα κοιτάσματα του Ορινόκου.

Η αύξηση των αποθεμάτων της Βενεζουέλας σίγουρα δίνει επιπλέον επιρροή στη κυβέρνηση Τσάβεζ πάνω στις τιμές του μαύρου χρυσού. Δεδομένου όμως πως τα αποθέματα αυτά αφορούν κυρίως βαρύ πετρέλαιο είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις τιμές του ελαφρού αργού πετρελαίου που διαπραγματεύεται στο NYMEX.

CFD σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών στη πλατφόρμα συναλλαγών της Plus500