Το νέο χρηματιστήριο της Καμπότζης

Χωρίς μετοχές προς διαπραγμάτευση άνοιξε το μικρότερο χρηματιστήριο του κόσμου

Αν όντως τα χρηματιστήρια μοιάζουν με καζίνο, όπως πίστευε ο John Maynard Keynes, τότε το νέο χρηματιστήριο που άνοιξε τη περασμένη εβδομάδα στη Καμπότζη έχει ντήλερ και κρουπιέρηδες αλλά δεν έχει τραπουλόχαρτα και τροχούς ρουλέτας. Το Χρηματιστήριο της Καμπότζης δεν διαθέτει ακόμη μετοχές εισηγμένων σε αυτό εταιρειών, κάτι που το καθιστά το αδιαμφισβήτητα μικρότερο χρηματιστήριο παγκοσμίως.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου της Καμπότζης έγινε έξι μήνες μετά από εκείνη του χρηματιστηρίου του γειτονικού Λάος. Και τα δύο οργανώθηκαν με τη βοήθεια του χρηματιστηρίου της Κορέας, της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς της Ασίας. Όραμα των κορεατών είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας με την οποία οι επενδυτές θα μπορούν να διαπραγματεύονται μετοχές σε χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Οι κορεάτες βοηθούν επίσης στον εκμοντερνισμό του χρηματιστηρίου του Ουζμπεκιστάν και έχουν προσεγγίσει σχετικά και την Μυανμάρ.

Οι καμποτζιανοί ελπίζουν πως τρεις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες θα εισαχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αν συμβεί αυτό, το χρηματιστήριο της Καμπότζης θα ξεπεράσει εκείνο του Λάος, το οποίο διαθέτει μόνον δύο μετοχές. Ακόμη και τότε όμως, το Χρηματιστήριο Αξιών του Λάος θα είναι μεγαλύτερο, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, από εκείνο της Μοζαμβίκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 με τη βοήθεια του Χρηματιστηρίου της Λισσαβόνας και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το χρηματιστήριο της Μοζαμβίκης λειτουργεί μόλις τρεις ημέρες της εβδομάδας. Μπορεί κανείς να κάνει συναλλαγές σε αυτό μέσω του διαδικτύου, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες ή και περισσότερο για να βρεθεί ένας πωλητής.

αριθμός εισηγμένων εταιρειών και συνολική κεφαλαιοποίηση στα μικρότερα χρηματιστήρια παγκοσμίως

αριθμός εισηγμένων εταιρειών και συνολική κεφαλαιοποίηση στα μικρότερα χρηματιστήρια παγκοσμίως

Ακόμη και τα στελέχη του Χρηματιστηρίου της Κορέας πιστεύουν πως ορισμένες οικονομίες είναι πολύ μικρές για να δικαιολογείται η ύπαρξη ενός δικού τους χρηματιστηρίου. Θεωρούν πως τα κατώτατα όρια για αυτό είναι πληθυσμός μεγαλύτερος από 5 εκατομμύρια (το Λάος έχει έξι) και κατά κεφαλήν εισόδημα 300-500 δολάρια (στη Καμπότζη είναι μεγαλύτερο από $800). Επισημαίνουν δε, πως η Νότιος Κορέα άνοιξε το πρώτο της χρηματιστήριο το 1956, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το πόλεμο της Κορέας. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια μέχρι να γίνει αισθητή η συνεισφορά του χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη της χώρας.

Όσο και αν προκαλεί αίσθηση, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα χρηματιστήριο λειτουργεί χωρίς εισηγμένες σε αυτό μετοχές. Το Χρηματιστήριο της Ντουάλα στο Καμερούν χρειάστηκε να περιμένει τρία χρόνια για τη πρώτη του δημόσια προσφορά, ενώ, επίσης, καμιά εταιρεία δεν κάλυπτε αρχικά τις προϋποθέσεις εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας. Τουλάχιστον το Χρηματιστήριο της Καμπότζης διαθέτει εντυπωσιακές εγκαταστάσεις στο υψηλότερο κτήριο της χώρας. Κάποια από τα πανίσχυρα σήμερα χρηματιστήρια, όπως εκείνο της Νέας Υόρκης, είχαν ένα πολύ ταπεινότερο ξεκίνημα.

πηγή: Economist

Relevant news