Το μέλλον των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Μετά τον Μπιν Λάντεν, θα γίνει η Κίνα ο επόμενος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών;

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν προσφέρει στις ΗΠΑ μια ευκαιρία να κηρύξουν το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Πολλοί αμερικανοί θεωρούν ως αναπόφευκτη μια αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους. Ταυτόχρονα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ προβάλουν διαρκώς αναλύσεις για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάδειξη της Κίνας ως γεωπολιτική και οικονομική παγκόσμια δύναμη. Οι κινέζοι από τη μεριά τους ανησυχούν για το αν οι αναλύσεις αυτές υπονοούν πως η αμερικανική πολιτική θα στοχεύσει πλέον να πλήξει την ανάπτυξη που έχει επιτύχει η χώρα τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Εδώ και πολύ καιρό ο κινεζικός λαός ζει με την αγωνία πως μια μέρα οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη Κίνα. Ο φόβος αυτός έχει προς το παρόν αποδειχθεί αβάσιμος. Η κοινή αντίληψη των ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ήταν πως η πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, κυρίως στον αραβικό κόσμο, βοήθησε ώστε να εμποδίσει τις ΗΠΑ να «ενοχλήσουν» τη Κίνα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να είναι απασχολημένες για πολλά χρόνια στη περιοχή αυτή.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας αντικατοπτρίζονται στο νέο μαχητικό 5ης γενιάς J-20 της πολεμικής αεροπορίας της το οποίο διαθέτει τεχνολογία αιχμής και χαρακτηριστικά stealth, εντείνοντας παράλληλα ανησυχίες στις ΗΠΑ για την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ασία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Οι απόψεις αυτές είναι, σε ένα βαθμό, λογικές αλλά ίσως υπερβάλουν τη σημερινή κατάσταση. Για τις ΗΠΑ, οι ανησυχίες που έχουν έναντι των απολυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου δεν είναι συγκρίσιμες με τις εξελίξεις πίσω από την άνοδο της Κίνας. Δεδομένου πως το ΑΕΠ της Κίνας μπορεί να υπερβεί εκείνο των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, θα μπορούσε να απειληθεί η παγκόσμια ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ένα σενάριο ΗΠΑ εναντίον Κίνας, η άμεση αντιπαράθεση είναι άραγε η μόνη επιλογή; Πολλοί άνθρωποι και στις δύο χώρες πιστεύουν πως όχι. Για τις ΗΠΑ, φαίνεται περισσότερο λογικό να διατηρήσουν το σημερινό status quo παρά να προκαλέσουν τη Κίνα, κάτι που θα αύξανε τους κινδύνους που μπορούν να βλάψουν τις ΗΠΑ.

find us on facebook medium

Οι ΗΠΑ μπορεί στο προσεχές μέλλον να διοχετεύσουν επιπλέον ρευστότητα και πόρους ώστε να διαχειριστούν την άνοδο της Κίνας. Ως αντιστάθμισμα, η Κίνα διαθέτει αρκετή ισχύ ώστε να αποτρέψει την αναβίωση μιας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης, όπως εκείνη μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Η ειρηνική ανάδειξη της Κίνας ως παγκόσμια υπερδύναμη μπορεί να ανησυχεί τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει προκαλέσει αναπροσδιορισμό της εξωτερικής της πολιτικής ενάντια στη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Δεν είναι, εξάλλου, σύμπτωση πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας έχει καταστήσει μάταιες τις προσπάθειες για τον περιορισμό και τον έλεγχο του από τις ΗΠΑ.

Μια προσγειωμένη προσέγγιση θα ήταν η περαιτέρω επέκταση της ζωηρής σινοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας, η οποία είναι μια αρκετά ισχυρή διαδικασία ικανή να αποσβέσει οποιαδήποτε ακροδεξιά φοβικά σύνδρομα στις ΗΠΑ. Ίσως κάποιες παροδικές αψιμαχίες μεταξύ των δύο κρατών να είναι αναπόφευκτες, αλλά μια δραματική επιδείνωση των διμερών σχέσεων θα ήταν καταστροφική και για τους δύο.

Οι κινέζοι πιστεύουν πως καμιά εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει την ανέλιξη της χώρας τους σε υπερδύναμη. Είναι βέβαιο, επίσης, πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη παγκόσμια παντοδυναμία τους. Η άνοδος της Κίνας είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει τριβές με τις ΗΠΑ και αυτό απαιτεί την επικράτηση των φιλειρηνικών και ψύχραιμων απόψεων και πολιτικών και στις δύο χώρες στο μέλλον. Ο διαβοήτος, πρώην υπουργός εσωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «αν οι ΗΠΑ αντιμετωπίσουν τη Κίνα ως εχθρό, τότε η Κίνα θα γίνει εχθρός». Το ίδιο ισχύει σήμερα και αντίστροφα, από τη μεριά της Κίνας.

πηγή: Global Times (China)

Relevant news