ο φόβος και η απληστία
ο φόβος και η απληστία, οι δυο θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις των αγορών
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές. Ως τέτοιοι παράγοντες μπορούν να οριστούν όλες εκείνες οι πτυχές της ζωής που επηρεάζουν τις αγορές και μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές και αλλαγές των τιμών με τη πάροδο του χρόνου. Οι βασικότερες, ωστόσο, κινητήριες δυνάμεις των αγορών, αν και ακόμα και οι πιο έμπειροι από τους συναλλασσόμενους έχουν την τάση να τις ξεχνούν ή ακόμα και να υποκύπτουν σε αυτές, είναι απλά ο ΦΟΒΟΣ και η ΑΠΛΗΣΤΙΑ.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΕίναι πράγματι προφανές. Είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που κατανοούν γιατί αυτά τα δυο είναι τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει κανείς να καταλάβει. Δεν θα μπούμε σε εξαντλητικές λεπτομέρειες καθώς είναι περιττό να ειπωθεί ότι θα πρέπει κανείς να γνωρίζει τι είναι εκείνο που προκαλεί τις κινήσεις στις αγορές, τις αλλαγές των τιμών και, κατά συνέπεια, τους σχηματισμούς και τα σήματα που προσπαθεί να εντοπίσει η τεχνική ανάλυση.
ο φόβος
Ο φόβος είναι ίσως η ισχυρότερη των δύο δυνάμεων. Ο φόβος μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές μορφές. Ο φόβος ότι θα χάσετε τα χρήματα σας είναι σημαντικός και είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κάθε δευτερόλεπτο που πραγματοποιείτε συναλλαγές στις αγορές. Άλλοι φόβοι περιλαμβάνουν το φόβο για το τι οι άλλοι άνθρωποι ή η οικογένειά σας θα σκεφτούν για τις επενδυτικές επιλογές σας, ίσως ακόμη και το φόβο της επιτυχίας. Θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να ξεπεράσετε το φόβο σας γιατί, αν τον αφήσετε να ελέγχει τις συναλλαγές σας, να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει αρνητικά εμφανές στις επιδόσεις σας.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι και οι άλλοι συναλλασσόμενοι κινούνται επίσης από φόβο, προσπαθώντας να τον ελέγξουν. Αυτή είναι μια χρήσιμη ιδέα να έχετε στο μυαλό σας όταν προσπαθείτε να καταλάβετε γιατί η αγορά κινείται με τον τρόπο που το κάνει, καθώς συνήθως μια υποχώρηση των τιμών είναι αποτέλεσμα του φόβου.
η απληστία
Η απληστία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να φαίνεται απλή και προφανής. Σε τελική ανάλυση, είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι συναλλάσσονται στις αγορές, προσπαθώντας να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Γιατί αυτό θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα; Αν επιμείνει κανείς στο κυνήγι του κέρδους, παρά την αντίθετη κρίση του, είναι πιθανόν τελικά να ζημιωθεί. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κρατήσετε ανοικτή μια επιτυχημένη σας θέση, με την ελπίδα να αποκομίσετε μερικά ακόμη κέρδη, απλά για να δείτε τελικά τα κέρδη σας να εξατμίζονται. Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα της απληστίας στην αγορά, ιδιαίτερα όταν μια τιμή αυξάνεται. Οι συναλλασσόμενοι συσσωρεύονται στη κίνηση ακολουθώντας την ορμή της. Συνήθως, η αγορά θα αντιληφθεί τελικά ότι η αξία είναι υπερτιμημένη και η τιμή της θα υποχωρήσει.
Σε τελική ανάλυση, είτε κάποιος πραγματοποιεί συναλλαγές μερικών ευρώ ή μερικών χιλιάδων ευρώ, βασανίζεται από τα ίδια συναισθήματα που μας διακατέχουν όλους μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το trading αναδεικνύει αυτές τις θεμελιώδεις συμπεριφορές περισσότερο από ότι οποιαδήποτε άλλη εργασία ή σταδιοδρομία. Λόγω της οικονομικής κρίσης, ο φόβος είναι πολύ διαδεδομένος αυτές τις μέρες, ενώ η απληστία είναι το καύσιμο που κινεί τον καπιταλισμό.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…