οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού
τάση ενίσχυσης των αποθεμάτων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες πολλών κρατών
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΠολλές κυβερνήσεις αρχίζουν να δείχνουν σημάδια απώλειας της εμπιστοσύνης τους στο αμερικανικό δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα. Οι πράξεις τους είναι περισσότερο ενδεικτικές από ότι οι επίσημες ανακοινώσεις τους. Η κεντρική τράπεζα του Μεξικού αγόρασε περί τους 93,3 τόννους χρυσού, αξίας 4,6 δισ.δολαρίων, το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού πέρσι και αναμένεται να συνεχίσει τις αγορές και φέτος. Πολλές χώρες έχουν ήδη σημαντικά χαρτοφυλάκια χρυσού και κάποιες από αυτές έχουν υπονοήσει πως προτίθενται να αγοράσουν περισσότερο. Παρακάτω παρατίθονται οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού σήμερα:
10. Ινδία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 558 τόννοι – 8,3% των αποθεματικών
Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας υπολείπονται εκείνων των άλλων κύριων οικονομικών αλλά έχει γίνει γνωστό πως αγοράζει χρυσό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχοντας ξοδέψει 6,7 δισ.δολάρια για να αγοράσει 200 τόννους το 2009. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας διατηρεί χρυσό καθώς τον θεωρεί ως ασφαλή επένδυση αλλά σπανίως κάνει σχόλια για τα σχέδια της για επιπλέον αγορές στο μέλλον.
9. Ολλανδία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 613 τόννοι – 58,5% των αποθεματικών
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας έχει πρόσφατα δηλώσει πως δεν σκοπεύει να πουλήσει χρυσό. Σύμφωνα με το Bloomberg «φυλάσσουμε σημαντικές ποσότητες στα υπόγεια μας και αυτή τη στιγμή δεν πουλάμε ούτε έχουμε σχέδια για να πουλήσουμε… χωρίς να θέλω να πω πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Κάποια στιγμή η πολιτική αυτή θα επανεξεταστεί και είναι συνδεδεμένη με τη πολιτική άλλων κρατών, καθώς έχουμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.»
8. Ιαπωνία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 756 τόννοι – 3,1% των αποθεματικών
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόσφατα πούλησε χρυσό για να αντλήσει μέρος της ρευστότητας των 20 τρισεκατομμυρίων γεν που διοχέτευσε στην αγορά για να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά το καταστροφικό τσουνάμι και τη πυρηνική καταστροφή που έπληξαν την Ιαπωνία τον περασμένο Μάρτιο.
7. Ρωσία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 792 τόννοι – 7,3% των αποθεματικών
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται πως θα αγοράσει χρυσό το 2011 ώστε να ενισχύσει τη θέση της στο πολύτιμο μέταλλο στα αποθέματα της χώρας. Ενδιαφέρεται μόνον για αγορές από το εσωτερικό, ωστόσο.
6. Ελβετία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 1.040 τόννοι – 16,3% των αποθεματικών
Μεταξύ 2000 και 2005 η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) πούλησε 1.300 τόννους χρυσού, εν μέρει λόγω της πολιτικής της ενόψει της εισαγωγής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Το 2010 τα αποθέματα της σε χρυσό έφτασαν στο 1/4 των συνολικών συναλλαγματικών της αποθεματικών. Η SNB δεν φαίνεται να βιάζεται να αγοράσει περισσότερο χρυσό σύντομα.
5. Κίνα – επίσημα αποθέματα χρυσού: 1.054 τόννοι – 1,6% των αποθεματικών
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιδιώκει να αγοράζει περισσότερο χρυσό καθώς επιδιώκει να αντισταθμίζει τους κινδύνους έναντι της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων, του πληθωρισμού και νομισμάτων όπως το ευρώ και το δολάριο. Η Κίνα είναι εξάλλου ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στο κόσμο.
4. Γαλλία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.435 τόννοι – 66% των αποθεματικών
Η Γαλλία έχει συμφωνήσει με τις κεντρικές τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών κρατών πως θα περιορίσει τις αγορές χρυσού. Οι 19 χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία έχουν πουλήσει περίπου 10 τόννους χρυσού το πρώτο χρόνο που τέθηκε σε εφαρμογή (Σεπτ.2009-Σεπτ.2010).
3. Ιταλία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.452 τόννοι – 69% των αποθεματικών
Οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες είναι μέτοχοι της Τράπεζας της Ιταλίας, επιδιώκουν να κάνουν χρήση των αποθεμάτων χρυσού ώστε να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους ενόψει των νέων τεστ κοπώσεων που θα εφαρμοστούν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
2. Γερμανία – επίσημα αποθέματα χρυσού: 3.401 τόννοι – 70,8% των αποθεματικών
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, έχει θέσει ως ανώτατο όριο πωλήσεων χρυσού τους 6,5 μετρικούς τόννους για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μέρους του χρυσού της Πορτογαλίας. (σχόλιο συντάκτη: σίγουρα, μια πράξη επίδειξης ειλικρινά αλτρουιστικής αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο οικονομικά ευρωπαίο εταίρο της Γερμανίας)
1. Ηνωμένες Πολιτείες – επίσημα αποθέματα χρυσού: 8.134 τόννοι – 74,8% των αποθεματικών
Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ολόκληρο τον κόσμο πιθανότατα αγοράζουν χρυσό ως αντίδραση στην αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος.
Πηγή: World Gold Council
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…