η κρίση του ευρώ φοβίζει και τη Νορβηγία

μείωση του βασικού επιτοκίου της Νορβηγίας λόγω ανησυχιών για την ευρωπαϊκή οικονομία

μείωση του βασικού επιτοκίου της Νορβηγίας λόγω ανησυχιών για την ευρωπαϊκή οικονομίαΗ κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε χθες το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2009, καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης εντείνεται περαιτέρω και οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι αυξάνονται, απειλώντας τις προοπτικές της ανάπτυξη της οικονομίας της σκανδιναβικής χώρας. Το εκτελεστικό συμβούλιο της Norges Bank αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,75%, αντιστρέφοντας εν μέρει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής που ξεκίνησε το 2009. Η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας είχε, όπως ήταν φυσικό, αρνητική επίπτωση στην ισοτιμία της νορβηγικής κορώνας έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

συναλλαγές στην ισοτιμία της κορώνας Νορβηγίας (ΝΟΚ) με την ευρωπαϊκή αξιοπιστία της AvaFX

«Οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ενταθεί και η εξωτερική ανάπτυξη αναμένεται πλέον να είναι σαφώς πιο αδύναμη, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο υποδιοικητής της Norges Bank. «Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στη νορβηγική οικονομία, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο». Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε τα επιτόκια ήταν τον Ιούνιο του 2009, όταν το μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Ο πληθωρισμός της Νορβηγίας τιμών επιβραδύνθηκε στο 1,2% το Νοέμβριο από 1,4% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση του. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος σταθμίζει τις φορολογικές αλλαγές και εξαιρεί τα προϊόντα ενέργειας, υποχώρησε στο 1% από 1,2% προηγουμένως. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνθηκε στο 0,8% (σε τριμηνιαία βάση), από 1,3% το δεύτερο τρίμηνο.

νορβηγική οικονομία

Η Νορβηγία είναι μια από τις πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου, και κατατάσσεται 16η αναφορικά με την οικονομική ελευθερία μεταξύ 43 χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Σε γενικές γραμμές, η οικονομία της Νορβηγίας απέφυγε τις χειρότερες συνέπειες της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, κάτι που οφείλεται κυρίως στον εκτεταμένο πετρελαϊκό πλούτο της (η Νορβηγία είναι έκτη μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο), στην ισχυρή αγορά εργασίας της, στη σταθερή αγορά στέγης και στην οικονομία της που αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ένα κάπως μέτριο ρυθμό.

Η χώρα είναι πλούσια προικισμένη με πολλούς φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, την υλοτομία, και τη μεταλλευτική βιομηχανία εκτός από τον προαναφερθέντα κλάδο των πετρελαιοειδών, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών και πάνω από το ένα τρίτο των κρατικών εσόδων. Προκειμένου να διασφαλιστεί από μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Νορβηγία επενδύει τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο στο δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως, το οποίο πρόσφατα είχε αξία πάνω από 570 δισ.δολάρια.

Μετά από σταθερή αύξηση του ΑΕΠ τη περίοδο 2004-07, η νορβηγική οικονομία επιβραδύνθηκε το 2008 και συρρικνώθηκε το 2009, πριν επιστρέψει σε θετική ανάπτυξη και πάλι το 2010. Χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό δραστηριότητας της ελεύθερης αγοράς και κρατικής παρέμβασης, με την κυβέρνηση να ελέγχει βασικούς τομείς, όπως ο ζωτικής σημασίας τομέας των πετρελαιοειδών, μέσω μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων στις οποίες το νορβηγικό δημόσιο κατέχει τη πλειοψηφία των μετοχών. Η Νορβηγία επέλεξε να μείνει έξω από την ΕΕ μετά από ένα δημοψήφισμα το Νοέμβριο του 1994. Ωστόσο, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, συμβάλλει σημαντικά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 με το οποίο θα αυξήσει τη χρήση των εσόδων της από το πετρέλαιο και θα τονώσει την οικονομία της κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς επικρατεί ανησυχία ότι η κρίση του ευρώ θα πλήξει τις εξαγωγές της. Η οικονομία της Νορβηγίας προβλέπεται πως θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2011 και πως θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2012.

συναλλαγές στην ισοτιμία της κορώνας Νορβηγίας (ΝΟΚ) με την ευρωπαϊκή αξιοπιστία της AvaFX

Relevant news