ρίχνουν δολάρια στην αγορά οι κεντρικές τράπεζες

συντονισμένη παροχή ρευστότητας σε δολάρια από τις πέντε μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

συντονισμένη παροχή ρευστότητας σε δολάρια από τις πέντε μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζεςΜε μια αιφνιδιαστική κίνηση, βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου για να διασφαλιστει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μια ανακοίνωση που έγινε χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι, μαζί με αρκετές άλλες κεντρικές τράπεζες και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα επαναφέρει τις τρίμηνες πράξεις παροχής ρευστότητας σε δολάρια, αρχίζοντας από τον επόμενο μήνα έως τουλάχιστον και το 4ο τρίμηνο του 2011.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι η Τράπεζα θα διεξάγει τρεις ξεχωριστές πράξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια κάθε μήνα, οι οποίες πιστεύει ότι θα είναι επαρκείς για την κάλυψη των τραπεζικών αναγκών μέχρι τα τέλη του έτους. Πρόσφατα, διάφορες μη κατονομαζόμενες τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δανειστούν δολάρια ΗΠΑ ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται στην ελεύθερη αγορά, κυρίως λόγω της αυξανόμενης δυσπιστίας μεταξύ των εμπορικών τραπεζών.

find us on facebook medium

Οι πράξεις παροχής ρευστότητας σε δολάρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου, 9 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου και θα είναι με σταθερό επιτόκιο και σε πλήρη βάση κατανομής. Οι κεντρικές τράπεζες που θα συμμετέχουν στην ενέργεια αυτή, εκτός από την ΕΚΤ και τη Fed περιλαμβάνουν την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Όλα τα νομίσματα που εμπλέκονται στην αιφνιδιαστική αυτή παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών παρουσίασαν χθες σημαντική μεταβλητότητα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Η ισοτιμία EUR/USD κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα, πάνω από το 1,38 και η βραχυπρόθεσμη τάση της είναι ανοδική. Παρόμοιες είναι οι προσδοκίες και για την ισοτιμία GBP/USD που επίσης ισχυροποιήθηκε σε επίπεδα άνω του 1,58.

Εκτός της αγοράς συναλλάγματος, η κίνηση των πέντε μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου προκάλεσε ευφορία χθες στα χρηματιστήρια και σημαντική διόρθωση της τιμής του χρυσού, ο οποίος υποχώρησε κάτω από τα $1.800, καθώς πέραν της ανάσας που προσφέρει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, θεωρείται ως προπομπός της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news