ανθρώπινη συμπεριφορά και επενδύσεις
7 τρόποι με τους οποίους ο εγκεφάλος σας κάνει να χάνετε χρήματα στις επενδύσεις σας
Γιατί άραγε οι επενδυτές δεν λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις; «Οι επενδυτές είναι άνθρωποι φυσιολογικοί, αλλά δεν ορθολογικοί«, υποστηρίζει ο Meir Statman, ένας από τους κορυφαίους στοχαστές στον τομέα της επενδυτικής συμπεριφοράς. Στόχος της μελέτης της επενδυτικής συμπεριφοράς είναι να κατανοηθεί καλύτερα πως και γιατί οι άνθρωποι παίρνουν τις διάφορες οικονομικές αποφάσεις. Η μελέτη της επενδυτικής συμπεριφοράς θεωρείται πλέον ευρέως αποδεκτή επιστημονικά. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, ώστε περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση του τίτλου Chartered Financial Analyst (CFA), το πιο σημαντικό ίσως τίτλο για τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΈχουμε καταρτίσει μια λίστα των διαφόρων τάσεων επενδυτικής συμπεριφοράς που αναφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών του CFA. Μην αισθανθείτε άβολα αν διαπιστώσετε ότι κάποιες από αυτές χαρακτηρίζουν και εσάς. Μπορείτε να μάθετε κάτι για τους λόγους που παίρνετε τις διάφορες οικονομικές και επενδυτικές σας αποφάσεις και να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στο μέλλον.
1. Νομίζετε ότι είσαστε σπουδαίοι στις επενδύσεις.
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση ίσως είναι η πιο προφανής έννοια επενδυτικής συμπεριφοράς. Συμβαίνει όταν έχετε πάρα πολύ εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να προβλέπετε τα αποτελέσματα των επενδυτικών αποφάσεων σας. Οι επενδυτές με υπερβολική αυτοπεποίθηση συχνά δεν διαφοροποιούν αρκετά τις θέσεις τους και έτσι είναι πιο επιρρεπείς στη μεταβλητότητα.
2. Νομίζετε ότι το παρελθόν είναι ένας δείκτης για το μέλλον.
Μια εταιρεία μπορεί να ανακοινώσει μια σειρά από σημαντικά τριμηνιαία κέρδη. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποθέσετε ότι και η επόμενη ανακοίνωση κερδοφορίας θα είναι πιθανότατα επίσης πολύ καλή. Αυτό το σφάλμα εμπίπτει σε μια ευρεία έννοια της επενδυτικής συμπεριφοράς που ονομάζεται αντιπροσωπευτικότητα: εσφαλμένα σκέφτεσε πως ένα πράγμα σημαίνει κάτι άλλο. Ένα άλλο παράδειγμα της αντιπροσωπευτικότητας είναι να θεωρήσετε πως μια καλή εταιρεία σημαίνει απαραίτητα και μια καλή μετοχή.
3. Δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε τις νέες εξελίξεις.
Η στασιμότητα σχετίζεται με την υπερβολική αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, παίρνετε την αρχική απόφαση για την επένδυση σας με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες εκείνη τη στιγμή. Αργότερα, εμφανίζονται ειδήσεις που επηρεάζουν ουσιωδώς τις οποιεσδήποτε προβλέψεις που αρχικά είχατε κάνει. Όμως, αντί να αναλύσετε εκ νέου τη κατάσταση, αναθεωρείτε τη προηγούμενη ανάλυσή σας. Επειδή είστε προσκολλημένοι, η αναθεωρημένη ανάλυση σας δεν θα αντικατοπτρίζει πλήρως τις νέες πληροφορίες.
4. Δεν θέλετε να καταγράψετε ζημιά.
Η αποστροφή των ζημιών ή η απροθυμία να αποδεχθείτε μια ζημιά, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για παράδειγμα, μία από τις επενδύσεις σας μπορεί δικαιολογημένα να χάνει περισσότερο από 20%. Η καλύτερη απόφαση είναι ίσως να «γράψετε» τη ζημιά και να προχωρήσετε. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αποφύγετε τη σκέψη ότι η μετοχή ίσως ανακάμψει.
Η τελευταία αυτή σκέψη είναι επικίνδυνη, γιατί συχνά σας οδηγεί σε αύξηση της θέσης σας σε μια επένδυση που έχει αποδειχθεί ζημιογόνα. Αυτή η συμπεριφορά είναι παρόμοια με του τζογαδόρου, ο οποίος κάνει μια σειρά από ολοένα και μεγαλύτερα στοιχήματα με την ελπίδα ότι θα ρεφάρει.
5. Θυμάστε τα λάθη του παρελθόντος.
Οι μελλοντικές συναλλαγές σας συχνά επηρεάζονται από τα αποτελέσματα των προηγούμενων συναλλαγών σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πωλήσει μια μετοχή με κέρδος 20%, βλέποντας στη συνέχεια την τιμή της να συνεχίζει να αυξάνεται μετά την πώληση σας. Και σκέφτεστε «αν είχα περιμένει λίγο…». Ή ίσως μία από τις επενδύσεις σας υποχώρησε σε αξία, και επιμείνατε ενώ θα μπορούσατε να την είχατε πουλήσει με κέρδος. Όλα αυτά οδηγούν στο δυσάρεστο συναίσθημα της λύπης.
6. Η ανοχή σας στον κίνδυνο αλλάζει ανάλογα με την κατεύθυνση της αγοράς.
Η δυνατότητά σας να ανέχεστε τον κίνδυνο θα πρέπει να καθορίζεται από την προσωπική οικονομική σας κατάστασή, το χρονικό ορίζοντα των επενδύσεων σας και το μέγεθος της επένδυσης στο χαρτοφυλάκιο σας. Το πλαίσιο εξάρτησης είναι μια έννοια που αναφέρεται στην τάση να αλλάζει η ανοχή στο κίνδυνο με βάση την κατεύθυνση της αγοράς. Για παράδειγμα, η προθυμία σας να ανεχτείτε τον κίνδυνο μπορεί να μειωθεί όταν οι αγορές πέφτουν. Αντίστροφα, η ανοχή σας στο κίνδυνο μπορεί να αυξηθεί όταν οι αγορές ανεβαίνουν. Αυτό προκαλεί το συχνό φαινόμενο ένας επενδυτής να αγοράζει υψηλά και να πουλά σε χαμηλά επίπεδα.
7. Έχετε πάντα καλές δικαιολογίες για να εξηγήσετε το γιατί κάνατε λάθος.
Μερικές φορές οι επενδύσεις σας μπορεί να εξελιχθούν άσχημα. Φυσικά, δεν φταίτε εσείς, έτσι δεν είναι; Οι μηχανισμοί άμυνας, με τη μορφή δικαιολογιών, που σχετίζονται με την υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ιδού μερικές κοινές δικαιολογίες:
- «Εάν»: Εάν κάτι δεν είχε συμβεί, τότε όλα θα είχαν πάει καλά. Δυστυχώς, δεν κανείς δεν μπορεί να αποδείξει κάτι που δεν έχει συμβεί.
- «Ήμουν σχεδόν σωστός»: Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, το σχεδόν δεν είναι αρκετά καλό.
- «Αυτό που περιμένα δεν έχει συμβεί ακόμη»: Δυστυχώς, οι αγορές μπορούν να παραμείνουν παράλογες για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι εμείς μπορούμε να διατηρήσουμε τη ρευστότητα μας.
- «Ήταν μια και μοναδική λάθος πρόγνωση»: Επειδή κάνατε λάθος σε ένα πράγμα αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να κάνετε λάθος σε όλα τα άλλα, έτσι δεν είναι;
- «Ο σκύλος έφαγε την ανάλυση μου»: ΟΚ, αυτό δεν περιλαμβάνεται στα συγγράμματα για την απόκτηση του CFA αλλά πιθανότατα είναι μια δικαιολογία που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάποιοι.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…