Το χρήμα κατά τον Άνταμ Σμιθ

15 αποφθέγματα του πατέρα του καπιταλισμού σχετικά με το χρήμα

Ο Adam Smith θεωρείται ως ο πατέρας του καπιταλισμού. Είναι εκείνος που εμπνεύστηκε την έννοια για το «αόρατο χέρι» των αγορών. Ήταν ένας πολύ εκκεντρικός άνθρωπος που δημοσίως μουρμούριζε στον εαυτό του, ζούσε με τη μητέρα του μέχρι που απεβίωσε και έδωσε εντολή να καούν όλα τα χειρόγραφα του μετά το θάνατο του. Σίγουρα ο Άνταμ Σμιθ δεν ήταν λιγόλογος, καθώς το πιο γνωστό έργο του «Ο Πλούτος των Εθνών» περιλαμβάνει πέντε τόμους. Αν και πολλοί αναφέρονται συχνά σε αυτό, είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν διαβάσει. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα αποφθέγματα του σχετικά με ένα θέμα που σήμερα έχει προσλάβει γιγαντιαίες διαστάσεις: το Χρήμα.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Θέλουμε χρήματα για να αγοράζουμε πράγματα

Τα αγαθά μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς άλλους σκοπούς εκτός από την απόκτηση χρημάτων, αλλά τα χρήματα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την απόκτηση αγαθών. Η επιθυμία απόκτησης χρημάτων δεν είναι αυτοσκοπός για τους ανθρώπους, αλλά οφείλεται στο τι μπορούν να αγοράσουν με αυτά.

Χρειάζονται χρήματα για να βγουν χρήματα

Ένα μεγάλο απόθεμα, ακόμα και αν έχει μικρά κέρδη, γενικά αυξάνει πιο γρήγορα από ένα μικρό απόθεμα με μεγάλα κέρδη. Τα χρήματα, όπως λεει η παροιμία, γεννούν χρήματα. Όταν έχετε λίγα χρήματα, είναι συχνά εύκολο να τα κάνετε περισσότερα. Η μεγάλη δυσκολία έγκειται στο να βρείτε αυτά τα λίγα.

Η επιδίωξη και η ανταλλαγή των χρημάτων είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη συμπεριφορά

Κανείς δεν έχει δει ποτέ ένα σκυλί να κάνει μια δίκαιη και σκόπιμη ανταλλαγή ενός κόκαλου για ένα άλλο κόκαλο με ένα άλλο σκυλί.

Το πρώτο χρήμα ήταν η εργασία

Η εργασίας υπήρξε η πρώτη τιμή, το αρχικό χρήμα που καταβλήθηκε για όλα τα πράγματα. Όλος ο πλούτος του κόσμου αποκτήθηκε αρχικά με την εργασία και όχι με χρυσό ή με ασήμι.

Είναι στη φύση μας το να συσσωρεύουμε χρήματα

Η φυσική προσπάθεια του κάθε ατόμου για την καλυτέρευση της δικής του κατάστασης είναι τόσο ισχυρή, ώστε μπορεί από μόνη της, και χωρίς καμία βοήθεια, όχι μόνο μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία πλούτο και ευημερία, αλλά και να υπερβεί με εκατοντάδες θρασύτατα εμπόδια με τα οποία την τρέλα των ανθρωπίνων νόμων πολύ συχνά δυσχεραίνει τη λειτουργία της.

Εάν κάποιος έχει χρήματα, θα πρέπει να μπορεί να τα ξοδέψει όπως εκείνος θεωρεί καλύτερο

Αποτελεί μέγιστο θράσος και αλαζονία, ως εκ τούτου, να προσποιούνται οι βασιλείς και οι υπουργοί ότι ελέγχουν τα οικονομικά των ιδιωτών και να περιορίζουν τις δαπάνες τους, είτε με περιοριστικούς νόμους για τις δαπάνες είτε απαγορεύοντας την εισαγωγή ξένων ειδών πολυτελείας.

Η απόλαυση του να έχει κανείς χρήματα είναι να το επιδεικνύει

Για τους περισσότερους πλούσιους ανθρώπους, η βασικότερη απόλαυση του πλούτου συνίσταται στην επίδειξη του πλούτου, η οποία στα μάτια τους δεν είναι ποτέ τόσο πλήρης όσο όταν εμφανίζονται να κατέχουν τα καθοριστικά δείγματα χλιδής που κανείς δεν άλλος δεν μπορεί να κατέχει παρά μόνον εκείνοι.

Θέλουμε χρήματα για τη γη που ελέγχουμε

Εφόσον όλη η γη κάθε χώρας γίνει ιδιωτική περιουσία, οι γαιοκτήμονες, όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, θέλουν να θερίζουν εκεί που ποτέ δεν έσπειραν και να ζητούν ενοίκιο ακόμη και για τα φυσικά προϊόντα της.

Η παραγωγή και η πώληση αγαθών δεν γίνεται για την ευημερία των άλλων

Το δείπνο μας δεν οφείλεται στη καλοσύνη του χασάπη, του ζυθοποιού ή του φούρναρη, αλλά στη σχέση με το δικό τους συμφέρον. Απευθυνόμαστε, όχι στον ανθρωπισμό τους, αλλά να στο ιδιοτελές τους ενδιαφέρον, οπότε ας μην μιλήσουμε ποτέ σε αυτούς για τις δικές μας ανάγκες, παρά μόνον για τα πλεονεκτήματα τους.

Τα μονοπώλια είναι ένα δεδομένο της ζωής

Σπανίως όταν συναντιόνται άνθρωποι του ίδιου επαγγέλματος, ακόμη και αν πρόκειται να ευθυμήσουν ή να διασκεδάσουν, χωρίς να καταλήξει η συζήτηση σε μια συνωμοσία εις βάρος του κοινού ή σε κάποια επινόηση για την αύξηση των τιμών. Δεν είναι δυνατόν πράγματι να αποτραπούν αυτές τις συναντήσεις, ούτε θα μπορούσε να εκτελεστεί οποιοδήποτε νόμος, ούτε κάτι τέτοιο θα ήταν σύμφωνο με την ελευθερία ή τη δικαιοσύνη. Αλλά αν και ο νόμος δεν μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους του ίδιου επαγγέλματος να συναντιόνται μερικές φορές, δεν θα πρέπει να διευκολύνει τις εν λόγω συναντήσεις και, πολύ περισσότερο, να τις καθιστά αναγκαίες.

Οι φόροι θα πρέπει να είναι ήπιοι

Κάθε φόρος θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αφαιρεί από τις τσέπες των ανθρώπων όσο το δυνατόν λιγότερα, πέρα ​​και πάνω από αυτά που φέρνει στο δημόσιο ταμείο του κράτους.

Οι φόροι θα πρέπει να είναι βολικοί

Κάθε φόρος που θα πρέπει να εφαρμόζεται εκείνη τη κάποια χρονική στιγμή ή με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι πιθανότερο να είναι βολικό για εκείνον που καλείται να συνεισφέρει να τον πληρώσει.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προστατεύει εκείνους που έχουν χρήματα από εκείνους που δεν έχουν

Οι πολιτικές κυβερνήσεις, εφόσον έχουν συσταθεί για την ασφάλεια της ιδιοκτησίας, έχουν στην πραγματικότητα συσταθεί για την υπεράσπιση των πλουσίων από τους φτωχούς, ή εκείνων που έχουν κάποια ιδιοκτησία από εκείνους που δεν έχουν καμία.

Τα πράγματα γίνονται δύσκολα όταν πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρήματα

Καμία κοινωνία δεν μπορεί σίγουρα να είναι ανθηρή και ευτυχής, όταν το μεγαλύτερο μέρος των μελών της είναι φτωχοί και δυστυχισμένοι. Εξάλλου, εκείνοι που παράγουν τη τροφή, την ένδυση και τη στέγη για ολόκληρη τη κοινωνία θα πρέπει να έχουν ένα μερίδιο της παραγωγής της δικής τους εργασίας, ώστε να έχουν οι ίδιοι ικανοποιητικά καλή τροφή, ένδυση και στέγη.

Relevant news