«Πυρετός χρυσού» στις κεντρικές τράπεζες

Η ευρωπαϊκή κρίση ωθεί τις κεντρικές τράπεζες σε μαζικές αγορές χρυσού

η ευρωπαϊκή κρίση ωθεί τις κεντρικές τράπεζες σε μαζικές αγορές χρυσούΚαθώς η χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρωζώνης κλιμακώνεται σε απίθανα επίπεδα, φαίνεται ότι δεν είναι μόνον οι ιδιώτες επενδυτές που αισθάνονται ταραχή από την τροπή των γεγονότων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το World Gold Council, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν κάνει τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού εδώ και δεκαετίες, που ανέρχονται σε περίπου 148,4 τόνους σε καθαρή βάση, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ένα ασφαλές σημάδι ότι διακατέχονται επίσης ολοένα και από περισσότερη νευρικότητα.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Αν και το World Gold Council δεν προσδιορίζει ποιες κεντρικές τράπεζες βρίσκονταν πίσω από τις αγορές χρυσού, η έκθεση ανέφερε ωστόσο ότι αρκετοί νεοεισερχόμενοι συμμετείχαν στην αγοραστική αυτή μανία. Οι κεντρικές τράπεζες είναι συνήθως μια σημαντική κινητήρια δύναμη της αγοράς χρυσού, αλλά λίγες από αυτές αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τις αγορές τους ή για τα αποθέματα χρυσού και αργύρου που διατηρούν.

find us on facebook medium

Η τιμή του χρυσού είχε εκτοξευθεί νωρίτερα φέτος έως και τα 1.920 δολάρια ανά ουγκιά, μια αύξηση 600% σε μόλις 10 χρόνια, και οι κεντρικές τράπεζες, που πλέον είναι καθαροί αγοραστές, βοήθησαν στο να φτάσει η τιμή εκεί. Οι αναλυτές της αγοράς χρυσού αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είναι πιθανόν να ωθήσουν τις τιμές χρυσού ακόμη υψηλότερα, σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις, οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανόν να αγοράσουν περισσότερους από 400 τόνους χρυσού φέτος, ίσως ακόμη και 500 τόνους, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό το τρίμηνο θα μπορούσαμε να δούμε επιπλέον αγορές χρυσού 90 τόνων ή και περισσότερο.

Οι περισσότερες εκ των αγορών χρυσού σημειώθηκαν μετά την απότομη πτώση του Σεπτεμβρίου, όταν οι τιμές μειώθηκαν στο χαμηλό των $1.534, υποχωρώντας από το ιστορικό τους υψηλό πάνω από τα $1.900. Η περίοδος αυτή συνέπεσε χρονικά με την εν εξελίξει κρίση της Ευρωζώνης και το φιάσκο στις ΗΠΑ σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες γενικά πιστεύεται ότι αγοράζουν σύμφωνα με τους μακροπρόθεσμους στόχους τους, ορισμένοι πιστεύουν ότι η αύξηση αυτών των αγορών χρυσού αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα της αυξανόμενης αναταραχής στην Ευρωζώνη.

Οι ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο, φαίνεται πως προτιμούν την ασφάλεια των μετρητών περισσότερο και από εκείνη που παραδοσιακά προσφέρουν τα πολύτιμα μέταλλα, με αποτέλεσμα η τιμή τόσο του χρυσού όσο και του αργύρου να υποχωρήσουν σημαντικά χθες κατά -3,1% και 6,9% αντίστοιχα.

Relevant news