Οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις

Ποιοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα προς πώληση «ασημικά» της Ελλάδας

Υπό το βάρος των έντονων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου για τη τριετία 2011-13. Στόχος του προγράμματος είναι η συγκέντρωση, σε πρώτη φάση, έως και 17 δισ.ευρώ. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η σύσταση ενός Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα αναλάβει τη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πιθανόν να διαχειριστεί και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από αυτές.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει την άμεση διάθεση ποσοστού έως και 16% του ΟΤΕ και, αργότερα, τη πώληση των ποσοστών του ελληνικού δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στους οργανισμούς λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Για τον ΟΤΕ προβλέπεται η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης του ελληνικού δημοσίου για τη πώληση του 10% στη Deutsche Telecom, ενώ εξετάζεται και η πώληση του εναπομείναντος 6% που θα ελέγχει το δημόσιο στον οργανισμό. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η πλήρης μεταβίβαση του management στη Deutsche Telecom.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα το 34% και έμμεσα το 10% μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ως επικρατέστερος ενδιαφερόμενος εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα, ενώ και άλλες τράπεζες πιθανότατα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση εξετάζει τη πιθανότητα πώλησης του μεριδίου που ελέγχει στο ΤΤ μετά την επαναγορά από το δημόσιο των κρατικών ομολόγων που κατέχει το ΤΤ ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα.

Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ως επικρατέστερος μνηστήρας εμφανίζεται ο κινεζικός κολοσσός Cosco, ο οποίος ενδιαφέρεται για την απόκτηση ποσοστού έως και 75% των μετοχών, ενώ για την ΕΥΑΘ υπάρχει ενδιαφέρον από τη γαλλική εταιρεία Suez, η οποία έχει ήδη μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.

Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αναφέρουν πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του ποσοστού στη ΔΕΗ από το 51% στο 34%, τη πώληση ολυμπιακών ακινήτων,  του αεροδρόμιου του Ελληνικού και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε τουριστικά νησιά, το ποσοστό 49% του ελληνικού δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, των ιπποδρομιών, των κρατικών λαχείων κ.α.

Relevant news