οι γεωπολιτικές τάσεις του 2012

oι πέντε σημαντικότερες γεωπολιτικές τάσεις του νέου έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές τη Nomura

oι πέντε σημαντικότερες γεωπολιτικές τάσεις του νέου έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές τη NomuraΗ χρονιά που διανύουμε πλησιάζει πλέον στο τέλος της και είναι βέβαιο πως χαρακτηρίστηκε από πολλά δραματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και, φυσικά, επηρέασαν τη παγκόσμια οικονομία. Καθώς το 2012 βρίσκεται πια προ των πυλών, φαίνεται οι τάσεις των μακροοικονομικών μεγεθών είναι εκείνες που πιθανότατα θα κυριαρχήσουν και πάλι. Ο επενδυτικός οίκος Nomura επισημαίνει τις 5 βασικές τάσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς κατά τη διάρκεια του επερχόμενου νέου έτους.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

1. Ευρωζώνη

Η απειλή για το ευρώ είναι σήμερα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Κατά την άποψη της Nomura, μόνον η ΕΚΤ είναι πλέον σε θέση να αποσοβήσει την επερχόμενη καταστροφή.

2. Ηνωμένες Πολιτείες

Το ενδεχόμενο ενός δημοσιονομικού αδιεξόδου κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς προεδρικών εκλογών δημιουργεί πλέον μια πραγματική απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ.

3. Μέση Ανατολή/Βόρειος Αφρική

Τα γεγονότα που συνεχίζουν να διαδραματίζονται εκεί επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Nomura ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αναταραχής και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τη τιμή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

4. Κίνα

Η Nomura θεωρεί ότι η σημερινή ηγεσία της Κίνας θα κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλιστεί η ομαλή οικονομική πορεία της χώρας μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εξουσίας από την 4η στη 5η γενιά ηγεσίας το Μάρτιο του 2013.

5. Βόρεια Κορέα

Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν πως οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται .

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

πηγή: Nomura

Σχολιάστε