οδηγός για αρχάριους στα πολύτιμα μέταλλα

τα βασικά που θα πρέπει να γνωρίζετε για τις επενδύσεις σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα

τα βασικά που θα πρέπει να γνωρίζετε για τις επενδύσεις σε χρυσό, ασήμι και πλατίναΑπό καταβολής ανθρώπινου πολιτισμού, ο χρυσός και το ασήμι έχουν αναγνωριστεί ως πολύτιμα μέταλλα. Ακόμα και σήμερα, τα πολύτιμα μέταλλα κατέχουν μια θέση στο χαρτοφυλάκιο κάθε έξυπνου επενδυτή. Αλλά ποια πολύτιμα μέταλλα είναι τα καταλληλότερα για επενδυτικούς σκοπούς; Και γιατί οι τιμές τους είναι τόσο ασταθείς; Εάν έχετε μόλις αρχίσει να ασχολείστε με τα πολύτιμα μέταλλα, διαβάστε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργούν στις αγορές και το πώς μπορείτε να επενδύσετε σε αυτά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επενδύσει κανείς σε πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό, ασήμι και πλατίνα και πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει ίσως να ενδώσετε στο «κυνήγι του θησαυρού».

ότι λάμπει είναι χρυσός

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

icon gold 1055Θα ξεκινήσουμε με τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά όλων των μετάλλων, τον χρυσό. Ο χρυσός είναι μοναδικός για την αντοχή του (καθώς δεν σκουριάζει και δεν διαβρώνεται), τη πλαστικότητα του και την ικανότητα του ως καλός αγωγός τόσο της θερμότητας όσο και του ηλεκτρισμού. Αν και έχει κάποιες βιομηχανικές εφαρμογές στον τομέα της οδοντιατρικής και των ηλεκτρονικών ειδών, οι περισσότεροι τον γνωρίζουν κυρίως με τη μορφή κοσμημάτων και νομισμάτων.

Η τιμή του χρυσού καθορίζεται από την αγορά σε 24ωρη βάση, σχεδόν επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο χρυσός διαπραγματεύεται περισσότερο ως συνάρτηση του συναισθήματος και όχι τόσο λόγω της επίδρασης των νόμων της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός η αύξηση της προσφοράς από τα ορυχεία δεν είναι συγκρίσιμη με μέγεθος των ήδη εξορυγμένων αποθεμάτων χρυσού. Για να το θέσουμε απλά, όταν οι κάτοχοι χρυσού αισθανθούν ότι πρέπει να πουλήσουν, η τιμή υποχωρεί. Όταν αποφασίσουν να αγοράσουν, κάθε νέα προσφορά απορροφάται γρήγορα και οι τιμές του χρυσού οδηγούνται υψηλότερα.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την αυξημένη επιθυμία απόκτησης του κίτρινου μετάλλου:

Συστημικές Οικονομικές Ανησυχίες

Όταν οι τράπεζες και τα χρήματα εκλαμβάνονται ως ασταθή ή/και η πολιτική σταθερότητα είναι αμφισβητήσιμη, ο χρυσός συχνά θεωρείται συχνά ως ένα ασφαλές μέσο αποθήκευσης πλούτου.

Πληθωρισμός

Όταν τα πραγματικές αποδόσεις των μετοχών, των ομολόγων ή των ακινήτων είναι αρνητικές, οι άνθρωποι συρρέουν στο χρυσό θεωρώντας τον ως ένα περιουσιακό στοιχείο που θα διατηρήσει την αξία του.

Πόλεμοι ή πολιτικές κρίσεις

Ο πόλεμος και η πολιτική αναταραχή θέτουν πάντοτε τους ανθρώπους σε μια κατάσταση συσσώρευσης χρυσού. Οι αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής μπορούν να καταστούν εύκολα μεταφερόμενες και να αποθηκευτούν μέχρι να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων, στέγης ή ασφαλούς διέλευσης προς ένα λιγότερο επικίνδυνο προορισμό.

συναλλαγές σε χρυσό, ασήμιλευκόχρυσο και στο ETF iShares Silver με τη πλατφόρμα της Plus500 στα ελληνικά!

ασημένα σφαίρα

icon silver 12Σε αντίθεση με το χρυσό, η τιμή του αργύρου εναλλάσσεται μεταξύ του ευρέως αποδεκτού ρόλου του ως ένα μέσο αποθήκευσης πλούτου και του πολύ πιο απτού ρόλου του ως ένα βιομηχανικό μέταλλο. Για το λόγο αυτό, οι διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά αργύρου είναι πιο ευμετάβλητες από εκείνες του χρυσού.

Έτσι, ενώ το ασήμι διαπραγματεύεται περίπου ανάλογα με το χρυσό ως ένα περιουσιακό στοιχείο (επενδυτική ζήτηση), η αναλογία της βιομηχανικής προσφοράς/ζήτησης για το μέταλλο ασκεί μια εξίσου ισχυρή επίδραση στην τιμή του. Η αναλογία αυτή προσφοράς και ζήτησης επηρεάζεται πάντοτε από διάφορες νέες καινοτομίες, όπως οι παρακάτω:

Κάποτε ο άργυρος είχε κυρίαρχο ρόλο στη βιομηχανία φωτογραφίας (είναι πρώτη ύλη στη παραγωγή φωτογραφικού φιλμ), η οποία έχει πλέον επισκιαστεί από την ευρεία διάδοση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Η ανάδειξη μιας τεράστιας μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής δημιούργησε μια εκρηκτική ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές, ιατρικά είδη και άλλα βιομηχανικά είδη που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ασήμι.

Χρήση του αργύρου σε μπαταρίες, εφαρμογές υπεραγωγών και στα μικροκυκλώματα των ηλεκτρονικών.

Είναι ασαφές το εάν ή σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν τη συνολική μη επενδυτική ζήτηση για το ασήμι. Ένα είναι το γεγονός παραμένει: η τιμή του αργύρου επηρεάζεται από τις εφαρμογές του, καθώς δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη μόδα ή ως μέσο αποθήκευσης πλούτου.

συναλλαγές σε χρυσό, ασήμιλευκόχρυσο και στο ETF iShares Silver με τη πλατφόρμα της Plus500 στα ελληνικά!

πλατινένια καλλονή

icon platinum 02Όπως ο χρυσός και το ασήμι, η πλατίνα είναι διαπραγματεύσιμη καθ’όλο το εικοσιτετράωρο στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων. Τείνει να έχει υψηλότερη τιμή από εκείνη του χρυσού κατά τη διάρκεια συνηθισμένων περιόδων της αγοράς και πολιτικής σταθερότητας, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πιο σπάνια από το χρυσό. Είναι πολύ λιγότερος ο λευκόχρυσος που εξορύσσεται σε ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα χρυσού. Στους υπόλοιπους παράγοντες που καθορίζουν την τιμή της πλατίνας περιλαμβάνονται οι εξής:

Όπως συμβαίνει και με τον άργυρο, ο λευκόχρυσος θεωρείται ως ένα βιομηχανικό μέταλλο. Η μεγαλύτερη ζήτηση για πλατίνα προέρχεται από τους καταλύτες των αυτοκινήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών καυσαερίων. Ο κλάδος των κοσμημάτων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα της παγκόσμιας ζήτησης για πλατίνα. Η εναπομένουσα ζήτηση προέρχεται από τη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Λόγω της έντονης εξάρτησης του πολύτιμου μετάλλου από την αυτοκινητοβιομηχανία, οι τιμές της πλατίνας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τα μεγέθη της παραγωγής τους. Μια περισσότερο «οικολογική» νομοθεσία θα μπορούσε να απαιτήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εγκαταστήσουν περισσότερους καταλυτικούς μετατροπείς, αυξάνοντας συνεπώς τη ζήτηση. Το 2009, ωστόσο, οι αμερικανικές και οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες στράφηκαν προς την ανακύκλωση των καταλυτών αυτοκινήτων, ή χρησιμοποίησαν περισσότερο ένα άλλο αξιόπιστο (και συνήθως λιγότερο ακριβό) μέταλλο, το παλλάδιο .

Τα ορυχεία λευκόχρυσου βρίσκονται συγκεντρωμένα σε δύο μόνο χώρες: τη Νότιο Αφρική και τη Ρωσία. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες για πρακτικές καρτέλ οι οποίες θα υποστηρίζουν, ή ακόμη και θα αυξάνουν τεχνητά, τις τιμές της πλατίνας. Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν τη πλατίνα ως το περισσότερο ευμετάβλητο σε αξία πολύτιμο μέταλλο.

συναλλαγές σε χρυσό, ασήμιλευκόχρυσο και στο ETF iShares Silver με τη πλατφόρμα της Plus500 στα ελληνικά!

πως να γεμίσετε το σεντούκι του θησαυρού σας

Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιλογές που είναι διαθέσιμες σε όσους θέλουν να επενδύσουν στα πολύτιμα μέταλλα.

διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) εμπορευμάτων

Υπάρχουν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και για τα τρία πολύτιμα μέταλλα, αλλά από το 2009 και μετά θα πρέπει να έχει κανείς πρόσβαση στο London Stock Exchange (LSE) για να αποκτήσει ένα ETF για τη πλατίνα. Τα αντίστοιχα ETF είναι βολικά μέσα με μεγάλη ρευστότητα για την αγορά και πώληση χρυσού, ασημιού ή πλατίνας.

κοινές μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια

Οι μετοχές των ορυχείων πολύτιμων μετάλλων μοχλεύονται από τις κινήσεις των τιμών των πολύτιμων μετάλλων. Αν δεν είστε ενήμεροι για το πώς αποτιμώνται τα αποθέματα των ορυχείων, ίσως να ήταν σοφότερο να στραφείτε σε αμοιβαία κεφάλαια με καλό ιστορικό διαχείρισης.

παράγωγα (Futures και Options)

Οι συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα δικαιώματα προαίρεσης προσφέρουν ρευστότητα και μόχλευση στους επενδυτές που θέλουν να κάνουν μεγάλα στοιχήματα πάνω στα μέταλλα. Με τα παράγωγα προϊόντα μπορεί κανείς να επιτύχει δυνητικά μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και ζημίες.

ράβδοι και νομίσματα

Τα νομίσματα και οι ράβδοι απευθύνονται αυστηρά σε όσους έχουν ένα ασφαλές μέρος για να τα αποθηκεύσουν. Βεβαία, για εκείνους που περιμένουν τα χειρότερα, οι ράβδοι χρυσού είναι ίσως η μόνη επιλογή, αλλά για τους επενδυτές που έχουν ένα πεπερασμένο επενδυτικό χρονικό ορίζοντα, οι ράβδοι χρυσού χαρακτηρίζονται από χαμηλή ρευστότητα και η διακράτηση τους είναι πολύ προβληματική.

πιστοποιητικά

Τα πιστοποιητικά προσφέρουν στους επενδυτές όλα τα οφέλη της φυσικής ιδιοκτησίας χρυσού χωρίς την ταλαιπωρία της μεταφοράς και αποθήκευσης του. Αυτού λεχθέντος, αν επιθυμείτε να διασφαλιστείτε έναντι μιας πραγματικής καταστροφής, τα πιστοποιητικά είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Μην περιμένετε από κανέναν να τα δεχθεί ως αντάλλαγμα για οτιδήποτε με αξία.

θα λάμψουν τα πολύτιμα μέταλλα για σας;

Τα πολύτιμα μέταλλα προσφέρουν εξαιρετική προστασία έναντι του πληθωρισμού. Έχουν μια εγγενή αξία, δεν φέρουν πιστωτικό κίνδυνο, ούτε μπορούν να διογκωθούν τεχνητά (δεν μπορεί κανείς να «εκτυπώσει» περισσότερα). Προσφέρουν επίσης πραγματική «ασφάλιση» έναντι της οικονομικών, πολιτικών ή στρατιωτικών αναταραχών.

Από τη σκοπιά της θεωρίας των επενδύσεων, τα πολύτιμα μέταλλα χαρακτηρίζονται επίσης μια χαμηλή ή και αρνητική συσχέτιση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό πολύτιμων μετάλλων σε ένα χαρτοφυλάκιο θα μειώσει τόσο τη μεταβλητότητα όσο και τον κίνδυνο.

συμπέρασμα

Τα πολύτιμα μέταλλα αποτελούν χρήσιμα και αποτελεσματικά μέσα για τη διαφοροποίηση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Το μυστικό της επιτυχίας με αυτά είναι να γνωρίζει κανείς τους στόχους του και το προφίλ του ως προς τον κίνδυνο, πριν επιχειρήσει να ασχοληθεί μαζί τους. Η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών των πολύτιμων μετάλλων μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συσσώρευση πλούτου, αλλά, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στη καταστροφή.

συναλλαγές σε χρυσό, ασήμιλευκόχρυσο και στο ETF iShares Silver με τη πλατφόρμα της Plus500 στα ελληνικά!

Relevant news