μια οικονομική λύση για την Ευρώπη
μια μεγάλη λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία είναι και πραγματικά φτηνή
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΕίναι ίσως επώδυνα διασκεδαστικό να βλέπει κανείς τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίζουν να αυξάνουν το μέγεθος του «μπαζούκα» τους (του μηχανισμού στήριξης, δηλαδή) τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο και μόνο για να βλέπουν τις αγορές να αντεπιτίθονται και να το καταστούν άχρηστο. Στην αρχή νόμιζαν ότι μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα με μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Αργότερα, χρειάστηκε να διπλασιάσουν τη «δύναμη πυρός». Στη συνέχεια, έπρεπε να μοχλεύσουν αυτό που πριν διπλασίασαν. Και τώρα υπάρχουν εκκλήσεις για ακόμη περισσότερα χρήματα. Η τακτική αυτή όχι μόνο δεν δούλεψε, αλλά κάθε φορά είχε χειρότερα αποτελέσματα.
Υπάρχει, ωστόσο, μια λύση. Οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι πρόκειται να δούμε την ΕΚΤ να αρχίσει να λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για τις ταραγμένες από τη κρίση χώρες. Η ΕΚΤ έχει ήδη εμπλακεί στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες και με παρεμβάσεις σε τυχαία χρονικά διαστήματα αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα.
Η λύση: Η ΕΚΤ πρέπει να ανακοινώση μια «οροφή» των επιτοκίων για τις διάφορες χώρες και να κάνει σαφές στην αγορά ότι αν τα ομόλογα της οποιαδήποτε χώρας που έχει πληγεί από τη κρίση ξεπεράσουν μια συγκεκριμένη απόδοση τότε θα παρέμβει.
Η Goldman Sachs έκανε αυτή την επισήμανση την προηγούμενη εβδομάδα, βασιζόμενη στο παράδειγμα της Ελβετίας. Στην περίπτωση της Ελβετίας δεν επρόκειτο για το χρέος, αλλά για την αξία του ελβετικού φράγκου. Η ελβετική κεντρική τράπεζα είχε προσπαθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση του ευρώ έναντι του φράγκου, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, βγήκε και είπε: «Αρκετά, θα θέσουμε ένα όριο στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του φράγκου«, και αυτό ήταν.
Η Goldman Sachs αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: »Η μέχρι στιγμής επιτυχία της στρατηγικής της SNB δείχνει ότι οι αξιόπιστες δεσμεύσεις όταν υποστηρίζονται από την απειλή της απεριόριστης δράσης είναι γενικά πιθανό να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και φθηνότερες από ασαφείς στρατηγικές παρέμβασης. Το μάθημα αυτό είναι γνωστό από την οικονομική θεωρία (μια πλήρως αξιόπιστη δέσμευση δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να δοκιμαστεί), αλλά η πρόσφατη εμπειρία της Ελβετίας είναι μια ξεκαθαρή υπενθύμιση.«
Το σημείο-κλειδί της υπόθεσης: Όχι μόνο ήταν η στρατηγική πιο αποτελεσματική για την Ελβετία, αλλά ήταν και φθηνότερη!
Αναλυτές εκτιμούν πως τελικά η ΕΚΤ θα νομισματοποιήσει το ιταλικό χρέος με αυτό τον τρόπο.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να «εγγυάται» μια απόδοση για τα ιταλικά ομόλογα που θα είναι αρκετά υψηλή για να αποτελεί ένα spread «ποινή» σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων, για παράδειγμα 200 μ.β. πάνω από το γερμανικό bund, κάτι που σημαίνει απόδοση 3,8% στα δεκαετή ιταλικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει αναγκαστικά να αγοράσει οτιδήποτε για να υπερασπιστεί τον στόχο της. Ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει αυτό για την ΕΚΤ, μέσω της ρητορικής και της εμπιστοσύνης στην «εγγύηση». Έτσι λειτουργεί αυτό στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων και είναι ακριβώς αυτό που έκανε η αμερικανική Fed κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και του 1950. Είναι γνωστό ότι η «οικονομική καταπίεση» λειτουργεί. Μετά από μια αρχική επιδρομή της ΕΚΤ στην αγορά, για να αποδείξει την αξιοπιστία της εκστρατείας της και για να «τιμωρήσει» τους κερδοσκόπους, κανένας κερδοσκόπος δεν θα τολμήσει να πάρει θέση ενάντια στον τοίχο ρευστότητας της ΕΚΤ. Ο όρος «κερδοσκόπος» χρησιμοποιείται παραπάνω επειδή αυτό είναι που πιστεύουν οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης ότι φταίει για την κρίση.
Το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια στρατηγική συνεπάγεται έναν ηθικό κίνδυνο. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να εξαναγκαστούν οι χώρες της ζώνης του ευρώ να θεσπίσουν μέτρα σύσφιγξης της δημοσιονομικής πολιτικής τους είναι η δημοσιονομική ενοποίηση. Για το λόγο αυτό ένα μελλοντικό ευρώ θα αποτελείται από περισσότερο όμοιες εθνικές οικονομίες. Αν λείψει μια δημοσιονομική ενοποίηση, θα έχουμε μόνο πρόχειρες πολιτικές ηθικής πίεσης και κενές απειλές. Στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας οι απειλές είναι πιο ουσιαστικές, επειδή αυτές οι οικονομίες είναι μικρές. Η ΕΚΤ δεν θα διακινδύνευε την αντιπληθωριστική αξιοπιστία της για να νομισματοποιήσει το χρέος των μικρότερων χωρών της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ μεγάλες για να πιστέψει κανείς ότι αυτή η απειλή είναι αξιόπιστη.
Έτσι, η λύση της ΕΚΤ δεν είναι 100% τέλεια, εξαιτίας αυτού του ηθικού κινδύνου, καθώς και του γεγονότος ότι θα ανακόψει άμεσα την πίεση για να προχωρήσει η Ιταλία σε μεταρρυθμίσεις. Όλη αυτή η υπόθεση μοιάζει λίγο με την ιστορία με το αυγό και τη κότα.
Εάν, ωστόσο, η ΕΚΤ κινηθεί σύντομα, η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την προσέγγιση που θα ακολουθήσει. Αν πρόκειται απλά να αγοράσει τόνους χρέους θα αποτύχει και θα έχει ξοδέψει πολλά χρήματα. Εάν, ωστόσο, δεν επιτρέψει στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να αυξηθούν πάνω από το 4,5%», τότε θα επιτύχει το στόχο της και μάλιστα φτηνά.
άλλα σχετικά άρθρα:
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…