μια ερμηνεία της ευρωπαϊκής κρίσης
η αυξημένη ζήτηση για βρετανικά ομόλογα βοηθά στη κατανόηση του προβλήματος της Ευρωζώνης
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΚάτι περίεργο συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στις αγορές ομολόγων. Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου (που αποκαλούνται Gilts) έχουν ξαφνικά μια μεγάλη και αναπάντεχη ζήτηση. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο διάγραμμα της απόδοσης του 10ετούς Gilt κατά τα τελευταία 5 χρόνια θα διαπιστώσει ότι ποτέ η απόδοση δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο σήμερα. Ακόμα και τα γερμανικά ομόλογα αποδίδουν πλέον περισσότερο από τα βρετανικά.
Πρόκειται για μια αξιοπερίεργη κατάσταση για διάφορους λόγους. Καταρχήν, οι επενδυτές μισούσαν τα βρετανικά ομόλογα. Το Φεβρουάριο του 2010, ο γκουρού των ομολόγων Bill Gross δήλωνε «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει κανείς να το αποφεύγει πάση θυσία. Τα Gilts του κείτονται πάνω σε ένα κρεβάτι νιτρογλυκερίνης».
Δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα βρετανικά ομόλογα είναι τόσο μισητά.
- Σύμφωνα με τη Fitch, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται καθοδόν για να γίνει το δεύτερο περισσότερο χρεωμένο κράτος με αξιολόγηση ομολόγων ΑΑΑ, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Το μέγεθος του βρετανικού τραπεζικού συστήματος είναι τεράστιο, ξεπερνώντας κατά 4 φορές το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας. Μια σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών αλά Ισλανδία ή αλά Ιρλανδία θεωρητικά θα βούλιαζαν το βρετανικό δημόσιο ταμείο.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα τερατώδες εμπορικό έλλειμμα το οποίο συνεχίζει να χειροτερεύει.
- Όσο για τη στερλίνα, μετά βίας θεωρείται ως ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα ήθελε κανείς πραγματικά να διακρατεί. Η συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι το δολαρίου είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι ήταν το 2007. Σκεφτείτε πόσο θλιβερό είναι το γεγονός αυτό, δεδομένης της αποδυνάμωσης του ίδιου του δολαρίου.
Με λίγα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια από τις απεχθέστερες οικονομίες που μπορεί κανείς να φανταστεί. Δεν έχει φυσικούς πόρους, βασίζεται σε απίστευτο βαθμό στη παροχή υπηρεσιών, και επιπλέον εξακολουθεί να αποτυγχάνει στην επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος της.
Και όμως! Προφανώς, τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να ενοχλεί τους αγοραστές των βρετανικών ομολόγων.
Η αυξημένη ζήτηση για βρετανικά ομόλογα μπορεί αποκλειστικά και μόνο να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δανείζεται στο δικό του νόμισμα. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς αν συγκρίνει τις αποδόσεις των ομολόγων της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Φινλανδία, επειδή είναι στη ζώνη του ευρώ, πληρώνει πολύ περισσότερα από τη Σουηδία για να δανειστεί.
Στην πραγματικότητα αυτό είναι πραγματικά το κεντρικό ζήτημα. Υπάρχουν φορές που οι επενδυτές ομολόγων ασχολούνται με τη πολιτική της κεντρικής τράπεζας, τον πληθωρισμό, και όλα αυτά. Αλλά σε μια περίοδο κρίσης, το μόνο πράγμα που τους απασχολεί είναι το αν ο αντισυμβαλλόμενος που θα τους πληρώσει θα έχει τη δυνατότητα να τους επιστρέψει χρησιμοποιώντας απεριόριστα κεφάλαια, και αυτό ακριβώς είναι που διαφοροποιεί μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (ή τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία) από μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία ανά πάσα στιγμή να έχει έναν πεπερασμένο αριθμό από ευρώ στο δημόσιο ταμείο της.
Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, είναι ότι το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ διδακτικό και για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ μπορούν να δανειστούν φτηνά είναι ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άλλοι πάλι λένε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία μπορεί να δανειστεί φτηνά είναι ότι έχει ένα εμπορικό πλεόνασμα, αλλά ούτε αυτό δεν ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συμπέρασμα είναι πως αν κανείς προσπαθεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ δύο διαφορετικών οντοτήτων, στην περίπτωση μας γιατί οι χώρες της ΕΕ έχουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα δανεισμού ενώ οι ΗΠΑ δανείζονται με ευκολία, είναι χρήσιμο να υπάρχει μια τρίτη οντότητα ως μέτρο σύγκρισης των δύο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ένα πλαίσιο αναφοράς και κατανόησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα τέτοιο μέτρο σύγκρισης. Η κατανόηση της αυξημένης ζήτησης για τα βρετανικά ομόλογα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη κρίση χρέους της Ευρωζώνης συνολικά.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…