η μετοχή της Εθνικής τη τελευταία 20ετία
περασμένα μεγαλεία και επιστροφή στο 1997 για τη μετοχή της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΓια σχεδόν όλους τους Έλληνες, η Εθνική Τράπεζα είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη Ιστορία του ελληνικού κράτους. Η αγορά και διακράτηση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θεωρείται παραδοσιακά από πολλούς μικροεπενδυτές ως μια μακροχρόνια επένδυση χαμηλού ρίσκου, ακόμη και ως μια εναλλακτική μορφή αποταμίευσης. Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους και μετά, ωστόσο, οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών κυριολεκτικά γκρεμίστηκαν, λόγω των ανησυχιών των, θεσμικών κυρίως, επενδυτών για τις μεγάλες ζημίες που θα σημαίνει ένα πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους.
Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε με επιτυχία μια κολοσσιαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκδίδοντας νέες μετοχές τις οποίες διέθεσε στους μετόχους της με τιμή €5,20. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η τιμή της μετοχής έχει διασπάσει καθοδικά και το επίπεδο αυτό, το οποίο θεωρείτο «ταμπού» από τους επενδυτές, και πλέον διαπραγματεύεται σε επίπεδα που δεν έχει βρεθεί ξανά από το 1997 και μετά.
Είναι προφανές πως στη τρέχουσα τιμή της ΕΤΕ προεξοφλούνται τα δυσμενέστερα σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις της κρίσεις χρέους, πολλοί δε θεωρούν πως ενσωματώνεται ένα «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που κατέχει η τράπεζα της τάξης του 30%-50%. Αν και δεν είναι δυνατόν να αποκλείσει κανείς μια περαιτέρω υποχώρηση της τιμής, ειδικά αν συμβεί τελικά μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι βέβαιο πως τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής της ΕΤΕ είναι απαξιωτικά για τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα και δεν απεικονίζουν τις προοπτικές της, ακόμη και σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας τουρκική τράπεζα FinansBank αποτιμάται σε 5,3 δισ.ευρώ, την ίδια στιγμή που η μητρική έχει κεφαλαιοποίηση 4,6 δισ.ευρώ, ενώ έχει συγκεντρώσει νέα κεφάλαια 1,8 δισ.ευρώ από τη πρόσφατη ΑΜΚ. Είναι μάλλον βέβαιο ότι αυτή η στρέβλωση αργά ή γρήγορα θα πάψει να υπάρχει.
Υπενθυμίζεται πως το το άρθρο στοχεύει αποκλειστικά στην ενημέρωση και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση πρόταση για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής ή άλλης αξίας.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…