μπορούν οι ΗΠΑ να αποφύγουν μια κρίση χρέους;

επιστροφή στη δεκαετία του ’70 για την αμερικανική οικονομία;

επιστροφή στη δεκαετία του '70 για την αμερικανική οικονομία;Οι τιμές των εμπορευμάτων συνέχισαν την ιλιγγιώδη άνοδο τους τη προηγούμενη εβδομάδα, με τον χρυσό και το ασήμι να καταγράφουν νέα υψηλά, παρά την ελαφρά υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν μια αύξηση του στο 2,7%, από το 2,1% που βρισκόταν πέρσι. Αν μάλιστα η αρμόδια στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία υπολογισμού του πληθωρισμού όπως στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, τότε τα στοιχεία θα ήταν ακόμη περισσότερο ανησυχητικά. Σύμφωνα με τη παλαιότερη μεθοδολογία, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη αντικαταστάσεις προϊόντων ή βελτιώσεις της ποιότητας τους από την αρχική τους έκδοση σε νεότερες, ο πληθωρισμός του Μαρτίου θα έφτανε σχεδόν στο 10%, πολύ υψηλότερα από την ανακοινωθείσα τιμή του 2,7%.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περιόδου εκείνης, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να φτάνει και πάλι σε διψήφια νούμερα, ο τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επεσήμανε τον κίνδυνο από την αύξηση του πληθωρισμού και προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει αυξάνοντας τα επιτόκια από το 11,75%, που βρίσκονταν όταν ανέλαβε τη προεδρία της Fed, στο 20%, εννέα μήνες αργότερα.

eToro: στοιχήματα σε spreads των ισοτιμιών του αμερικανικού δολαρίου, του χρυσού, του ασημιού και του πετρελαίου με τη πιο φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα

ανάπτυξη εις βάρος των φτωχών καταναλωτών

Η αμερικανική οικονομία εξαρτάται εδώ και πολύ καιρό από τον απλό αμερικανό καταναλωτή προκειμένου να αναπτυχθεί. Σήμερα, αντιμέτωπη με ένα δημόσιο χρέος αστρονομικών διαστάσεων και ένα έλλειμμα προϋπολογισμού που κάνει επιτακτικές τις περικοπές σημαντικών κυβερνητικών προγραμμάτων και πολιτικών, ο αμερικανός καταναλωτής θα έχει έναν περιορισμένο, αν και κρίσιμο, ρόλο.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων και της βενζίνης, έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες στο 1,2% σε σχέση με τη περσινή αντίστοιχη περίοδο. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το πραγματικό εισόδημα των αμερικανών υποχώρησε κατά 0,5% τον Μάρτιο. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι πλέον η κινητήριος δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο καταναλωτής θα έχει έναν μικρότερο ρόλο στην οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πλέον έντονη κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση αναφορικά με το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της. Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το έλλειμμα των ΗΠΑ μπορεί να έχει επώδυνες και βαθιές συνέπειες, όπως η απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές ομολόγων και η αποσταθεροποίηση των οικονομικών παγκοσμίως. Οι διάφοροι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης προειδοποιήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως η αξιολόγηση ΑΑΑ, που παραδοσιακά απολαμβάνουν τα ομολογά της, θα διακινδυνεύει αν συνεχιστεί η απραξία της.

υποβάθμιση-σοκ του outlook από τη Standard & Poor’s

find us on facebook medium

Σήμερα μάλιστα, η Standard & Poor’s προέβη σε αναθεώρηση της προοπτικής (outlook) της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την αρνητική (από σταθερή προηγουμένως), ενώ διατήρησε, προς το παρόν, τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα στη κορυφαία βαθμίδα ΑΑΑ. Η S&P θεωρεί πως η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίζεται στην υψηλού εισοδήματος, διαφοροποιημένη και ευέλικτη οικονομίας της. Επισημαίνει, ωστόσο, πως το μεγάλο εξωτερικό χρέος και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι των ΗΠΑ ενδεχομένως να μην ισοσταθμίζονται πλήρως από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να δικαιλογείται η αξιολόγηση ΑΑΑ για τα επόμενη δύο έτη. Όπως είναι φυσικό, η υποβάθμιση του outlook των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης S&P προκάλεσε σοκ τόσο στις αμερικανικές όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών.

eToro: στοιχήματα σε spreads των ισοτιμιών του αμερικανικού δολαρίου, του χρυσού, του ασημιού και του πετρελαίου με τη πιο φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα

τυπώνει χρήμα ασταμάτητα η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διοχετεύει τεράστιες ποσότητες ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα αγοράζοντας υποθήκες, αμερικανικά ομόλογα και πολλά άλλα πιστωτικά εργαλεία από τις αγορές με μοναδικό σκοπό να διατηρήσει σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια. Στην πράξη, προκειμένου τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά, ο ισολογισμός της Fed έχει επεκταθεί κατά το τεράστιο ποσόν των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το μέγεθος της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Όμως, επειδή το χρήμα δεν είναι ποτέ δωρεάν, η πολιτική αυτή της Fed έχει σημαντική επίδραση στη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων και των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, η οποία βρίσκεται πλέον σε ιστορικά υψηλά. Η διαφορά αυτή είναι μάλιστα τόσο υψηλή που, όταν τελικά τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, η αύξηση τους θα γίνει με ταχύτατο ρυθμό. Με άλλα λόγια, η συνεχής «εκτύπωση» δολαρίων προκαλεί τη διόγκωση των προσδοκιών αύξησης του πληθωρισμού εις βάρος των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Οι χαμηλές αποδόσεις των βραχυπρόθεσμης διάρκειας ομολόγων δεν σημαίνει πως ο πληθωρισμός είναι χαμηλός.

Στη πραγματικότητα, ο πληθωρισμός παρουσιάζει μιαν ανησυχητική εικόνα, ειδικά αν κανείς τον υπολογίσει με την απλούστερη μέθοδο της δεκαετίας του ’70, μιας περιόδου που οι αμερικανοί δεν θα θέλουν να θυμούνται, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της επακόλουθης αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά σχεδόν 10%.

eToro: στοιχήματα σε spreads των ισοτιμιών του αμερικανικού δολαρίου, του χρυσού, του ασημιού και του πετρελαίου με τη πιο φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news