επιστροφή της Κίνας στην αγορά χαλκού
σημάδια επαναδραστηριοποίησης των κινέζων στην αγορά χαλκού, μετά από μήνες αποχής
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΣτα τέλη του 2010, και ενώ η τιμή του χαλκού είχε εκτοξευτεί, οι κινέζοι κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από την αγορά, γεγονός που κυρίως αποδόθηκε στις προσπάθειες τις κυβέρνησης της Κίνας να ελέγξει τον πληθωρισμό και να ανακόψει τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα ωστόσο, μετά τη πρόσφατη δραματική υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων γενικά, υπάρχουν ξανά ισχυρές ενδείξεις πως οι κινέζοι επιστρέφουν ως αγοραστές χαλκού.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας ζήτησης για το βασικό αυτό μέταλλο, το οποίο έχει κυρίως βιομηχανικές εφαρμογές. Μια δυναμική επιστροφή των κινέζων στην αγορά χαλκού θα ήταν «μάννα εξ’ουρανού» για τους επενδυτές, καθώς θα οδηγούσε υψηλότερα τις τιμές. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, αν και οι κινέζοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να κάνουν κάτι τέτοιο, τα στοιχεία δείχνουν πως η επιστροφή τους είναι απλά θέμα χρόνου.
Επισημαίνουν, καταρχήν, πως η αγορά χαλκού της Σαγκάης έχει «σφίξει» και παρατηρήται το φαινόμενο που ονομάζεται “backwardation”, δηλαδή οι τιμές του χαλκού άμεσης παράδοσης είναι υψηλότερες από εκείνες των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures). Δεύτερον, σε σχέση με το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), η τιμή του χαλκού στην αγορά της Σαγκάης ξεκίνησε πρόσφατα να ανεβαίνει. Ένα τρίτο σημάδι είναι το γεγονός πως η spot τιμή του χαλκού βρίσκεται σε premium, όταν πριν από λίγους μήνες διαπραγματευόταν με discount. Και τέλος, τα αποθέματα χαλκού έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 30% από το Μάρτιο και μετά.
Μέχρι πρόσφατα, τα αποθέματα χαλκού αυξάνονταν, καθώς οι πιστωτικοί περιορισμοί και οι υψηλότερες τιμές ανάγκαζαν τους εμπόρους και τους βιομηχάνους να περιορίσουν τις αγορές τους. Οι αναλυτές εκτιμούν πως, αν και τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλά, παρατηρείται κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Επισημαίνουν, ωστόσο, πως παραμένει ο κίνδυνος λόγω των διαφόρων προσπαθειών της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει το πληθωρισμό. Προβλέπουν, ωστόσο, πως αργά ή γρήγορα η Κίνα θα επανέλθει στην αγορά χαλκού, προσδίδοντας ανοδική τάση στις τιμές των μετάλλων και τελικά οδηγώντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του χρυσού και του ασημιού ανέκαμψαν σημαντικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με το χρυσό να αντιδρά από τα χαμηλά των $1474 στα $1505 ανά ουγκιά, καταγράφοντας δηλαδή κέρδη $31 σε μερικές μόνο ώρες. Ο άργυρος επίσης αντέδρασε από τα χαμηλά των $32 κινούμενος ανοδικά περί των $35 ανά ουγκιά. Η αντίδραση και των δύο μετάλλων μετά τη προσέγγιση των επιπέδων στήριξης τους πιθανόν να σηματοδοτεί την συσσώρευση ορμής για μια επιστροφή τους σε ανοδική τροχιά.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…