οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πετρέλαιο
η συνεχιζόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή κάνει επιτακτική την απεξάρτηση της Δύσης από το αραβικό πετρέλαιο
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση ανατολή και στη Βόρειο Αφρική βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων και στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων κυρίως διότι έχουν άμεση επίδραση στη τιμή του αργού πετρελαίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί αναλυτές διερωτώνται και για το αν η πρόσφατη εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν από αμερικανούς στρατιώτες θα επηρεάσει ή όχι το πετρέλαιο.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΤη στιγμή που τα δυτικά κράτη πανηγυρίζουν για την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, εγείρονται ευρύτερης σημασίας ερωτήματα. Πως κατάφεραν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες να καλύπτουν τα ίχνη του επί τουλάχιστον εννέα χρόνια; Θα καταρρεύσει το οικοδόμημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα μετά το θάνατο του ιδρυτή της; Θα επιστρέψει η σταθερότητα στη ταραγμένη Μέση Ανατολή; Η απάντηση στη τελευταία ερώτηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της επιρροής της Αλ Κάιντα στις πρόσφατες κοινωνικές εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου. Κάθε αλλαγή της κατάστασης είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο τις επόμενες ημέρες θα είναι απόδειξη της επιρροής της τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή και θα αποκαλύψει τις πραγματικές επιδιώξεις πίσω από τις εξεγέρσεις.
η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης
Η Λιβύη είναι μια ανοικτή πληγή εδώ και αρκετούς μήνες. Μετά από την Τυνησία και την Αίγυπτο, ο λαός της Λιβύης (ή τουλάχιστον ένα μέρος του) ζητάει την απομάκρυνση του επί τέσσερις δεκαετίες ηγέτη της χώρας συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Ο Καντάφι από την άλλη μεριά ισχυρίζεται πως, αν αποχωρήσει από την ηγεσία, η χώρα του θα βυθιστεί στο χάος. Έχει απειλήσει πως θα πυρπολήσει τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης και έχει ήδη διακόψει την παραγωγή πετρελαίου ενόψει της κρίσης. Όταν οι πιστές στο καθεστώς ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν τους ένοπλους εξεγερμένους, που παρουσιάστηκαν ως άμαχοι πολίτες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δυτικές συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν τις αεροπορικές επιδρομές μετά από σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο παρελθόν η Δύση, για να πάψει να τον θεωρεί ως εχθρό, είχε απλά απαιτήσει από τον Καντάφι να διακόψει τους δεσμούς που διατηρούσε με τη διεθνή τρομοκρατία και να πουλάει το πετρέλαιο που παράγει στην Ευρώπη. Η απειλή και μόνον της χρήσης στρατιωτικής βίας φαινόταν πως είχε τα επιθυμητά για τα δυτικά κράτη αποτελέσματα.
Σήμερα, ωστόσο, οι γαλλικές, οι βρετανικές και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή προσφέρουν άμεση υποστήριξη στους εξεγερμένους της Λιβύης. Το ερώτημα είναι αν θα κάνουν το ίδιο αν κάτι παρόμοιο συμβεί σε μια άλλη αραβική χώρα, για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία. Ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ σε μια τέτοια περίπτωση; Η Λιβύη δεν ήταν ουσιαστικός προμηθευτής πετρελαίου για τις ΗΠΑ, αλλά εάν το επαναστατικό πνεύμα φτάσει στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα διπλασιασμού της ήδη εξωφρενικά υψηλής σημερινής τιμής του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ ειδικά θα είναι δύσκολο να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν μια μείωση ή έλλειψη των 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τα οποία προέρχονται από τον Περσικό Κόλπο και κυρίως από τη Σαουδική Αραβία.
η αποκαθήλωση της κυριαρχίας του δολαρίου
Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν τελικά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή πάψει να είναι ταραχώδης και οι νέες κυβερνήσεις που θα προκύψουν θελήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τις προηγούμενες συμφωνίες, είναι πως το πετρέλαιο ίσως πάψει να τιμολογείται σε αμερικανικά δολάρια. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ και η πτώση του δολαρίου θα ήταν άμεση και κατακόρυφη. Μια μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου θα βύθιζε τις ΗΠΑ ακόμη περισσότερο στο, ήδη σε αστρονομικά επίπεδα, δημόσιο χρέος τους. Καθώς οι ΗΠΑ κάθονται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα, που μπορεί να βυθίσει το νόμισμα τους και να κάνει την οικονομία τους να επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή, θα πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις.
Η «ημέρα οργής» που διοργανώθηκε στη Σαουδική Αραβία δεν είχε τόσο μεγάλη απήχηση και αντίκτυπο. Τα χρηματιστήρια, που υποχωρούσαν τον προηγούμενο μήνα, ανέκαμψαν καθώς οι σαουδάραβες φάνηκε πως απομάκρυναν το ενδεχόμενο μιας επιδείνωσης της κατάστασης στο βασίλειο τους. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ξανά όμως σύντομα, καθώς ο πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζεται και η εξέγερση απειλεί να εξαπλωθεί στη Συρία.
Η ένοπλη επέμβαση είναι μια από τις επιλογές για τις ΗΠΑ. Για να υπάρχει όμως η υποστήριξη του λαού μιας χώρας σε μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ηθική δικαιολόγηση της. Το πετρέλαιο μπορεί να ενδιαφέρει τους επενδυτές και τους κερδοσκόπους, αλλά δεν έχει τόση σημασία για εκείνους που θυσιάζουν τα παιδιά και τους συζύγους τους.
Η δεύτερη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ έγινε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απειλή του Σαντάμ Χουσέϊν πως θα σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο έναντι αμερικανικών δολαρίων. Αν και οι περισσότεροι αμερικανοί ακόμη ίσως πιστεύουν πως η αίτια του πολέμου ήταν τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, η απειλή έναντι του δολαρίου ήταν εκείνη που έδωσε την αφορμή της στρατιωτικής επέμβασης.
η αναβάθμιση του ρόλου της Ρωσίας
Ίσως η καλύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ να ήταν η προσπάθεια εξεύρεσης μιας εναλλακτικής πηγής προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ρωσία θα είναι πιθανότατα η χώρα εκείνη που θα βγει περισσότερο κερδισμένη από τις ταραχές στη Μέση Ανατολή αποσπώντας μερίδιο της αγοράς ενέργειας από τους άραβες σεΐχηδες. Καθώς ανοίγουν οι προοπτικές για άντληση πετρελαίου από την Αρκτική και τη χερσόνησο Υamal, η Ρωσία αναμένεται να γίνει ηγετική δύναμη και ίσως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Κάτι τέτοιο ίσως να μην φαντάζει ως η καλύτερη προοπτική για τις ΗΠΑ, δεδομένης της προϊστορίας ανταγωνισμού μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κατά τη περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Σημαντικές κινήσεις αναμένονται σύντομα στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει ίσως την επιλογή εκείνη που αναζητούν εναγωνίως όλες οι χώρες του κόσμου για την αποφυγή μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης. Καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και το καρτέλ των κρατών-μελών του OPEC ισχυροποιεί τον μονοπωλιακό ρόλο του στην αγορά πετρελαίου, η εύρεση μιας εναλλακτικής επιλογής το συντομότερο δυνατόν δεν είναι μόνο σημαντική αλλά και επιτακτική.
άλλα σχετικά άρθρα:
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…