είναι διατηρήσιμες οι υψηλές τιμές του χρυσού;
οι παράγοντες που συντηρούν την άνοδο του χρυσού και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση
Οι τιμές του χρυσού κινούνται ανοδικά κατά τους τελευταίους μήνες και δεν έχουν δείξει σημάδια κάποιας σημαντικής υποχώρησης τους στο άμεσο μέλλον. Μια δεκαετία πριν, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ήταν κοντά στα $250 ανά ουγκιά και σήμερα βρίσκεται πάνω από τα $1500. Ο χρυσός κατέγραψε άνοδο κατά 25% το 2010 και πολλοί αναλυτές αναμένουν να φτάσει, και πιθανόν να ξεπεράσει, τα $1750 μέχρι το τέλος του 2011. Στις παραμέτρους που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του χρυσού περιλαμβάνονται η αποδυνάμωση του δολαρίου και άλλων κυρίων νομισμάτων, ο πληθωρισμός, οι επενδύσεις σε «ασφαλή καταφύγια» και οι διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωναδύναμα νομίσματα και οικονομία
Η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου ωθεί τον χρυσό σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως άλλωστε κάνει και το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ. Η σημερινή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και αυτό κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα ή άλλα τέτοιου είδους χρεόγραφα.
δίχτυ ασφαλείας
Οι κοινωνικές ταραχές σε διάφορα μέρη του πλανήτη αποτέλεσαν επίσης ένα παράγοντα που επέδρασε στην εκτόξευση των τιμών του χρυσού. Σε συνδυασμό με τις βιβλικές καταστροφές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, ο χρυσός θεωρείται ως ένα μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να προστατεύσει τη περιουσία του.
ζήτηση από Ινδία και Κίνα
Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο από τη Κίνα και την Ινδία αυξάνεται καθώς οι πολίτες αυτών των χωρών επενδύουν πολλά χρήματα σε χρυσό. Και οι δυο ασιατικές αυτές χώρες τα πηγαίνουν περίφημα στο οικονομικό μέτωπο και, για όσο ακόμη παραμένουν ισχυρές οικονομικά, η ζήτηση για χρυσό, και επομένως η αυξημένη τιμή του μετάλλου, θα διατηρείται. Οι κεντρικές τράπεζες και των δύο αυτών κρατών αλλά και άλλων όπως της Νοτίου Αφρικής, της Ρωσίας, της Αργεντινής και του Μεξικού αυξάνουν τα αποθεματικά τους σε χρυσό προτιμώντας τον από τα ρευστά διαθέσιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγωγές χρυσού στη Κίνα το 2010 ήταν περίπου 500% περισσότερες από ότι το προηγούμενο έτος.
δυσκολίες στην εξόρυξη χρυσού
Η εξόρυξη χρυσού γίνεται ολοένα και περισσότερο δαπανηρή ενώ παράλληλα δεν ανακαλύπτονται νέα κοιτάσματα. Το κόστος της τεχνολογίας που απαιτείται για την εξόρυξη χρυσού από δύσκολες τοποθεσίες και τα κόστη που σχετίζονται με τη προστασία του περιβάλλοντος επιδεινώνουν τη κατάσταση.
Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως η γρήγορη άνοδος των τιμών του χρυσού υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη στοιχεία και όχι απλά από τη κερδοσκοπία. Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως μια διόρθωση έχει καθυστερήσει κατά πολύ και μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε τη διατήρηση της ανοδικής τάσης για αρκετό ακόμα καιρό. Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός αποτελεί με ευμετάβλητη επένδυση που μπορεί μέσα σε μια στιγμή να αλλάξει κατεύθυνση. Το ασήμι θεωρείτο επίσης μια καλή επιλογή αλλά η πρόσφατη κατάρρευση της τιμής του αργύρου έκανε τους επενδυτές να στρέψουν ξανά τη προσοχή τους στο χρυσό.
η επίδραση του πληθωρισμού
Η τιμή του χρυσού ανά ουγκιά είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αξία του νομίσματος στο οποίο τιμολογείται. Κατά τις περιόδους αυξημένου πληθωρισμού, όπου η αξία του νομίσματος μειώνεται, η τιμή του χρυσού εκτοξεύεται ανοδικά. Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τις προσδοκίες της αγοράς. Ωστόσο, η μεταβολή της τιμής του χρυσού συνδέεται και με τα δύο αυτά μεγέθη εξίσου. Έτσι, ακόμα και αν τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού, οι προσδοκίες των επενδυτών μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της τιμής του χρυσού.
Αν οι τιμές του χρυσού αυξηθούν λόγω τέτοιων προσδοκιών τείνουν να μην υποχωρήσουν άμεσα ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλότερα των προσδοκιών. Το φαινόμενο αυτό υποδεικνύει τη διάθεση των επενδυτών και την άποψη τους για το τι μπορεί να συμβεί στο προσεχές μέλλον. Σήμερα, οι αναλυτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός σε Ινδία και Κίνα θα αντισταθμίσει τον αποπληθωρισμό των ΗΠΑ. Αποπληθωρισμός σημαίνει πως το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και αυτό θα συνεισφέρει στην άνοδο των τιμών του χρυσού. Με άλλα λόγια, όσο το δολάριο παραμένει αδύναμο, ο χρυσός θα συνεχίζει την ανοδική του πορεία το 2011.
η αντίθετη άποψη
Υπάρχει μια μερίδα αναλυτών που επιμένει πως ο χρυσός δεν θα πρέπει να θεωρείται ως επένδυση. Υποστηρίζουν πως ο χρυσός δεν δημιουργεί αξία ή εισόδημα με τη πάροδο του χρόνου και πως οι επενδυτές θα πρέπει να τον χρησιμοποιούν μόνο κερδοσκοπικά. Σε όσους επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν χρυσό ώστε να προστατευτούν από τον πληθωρισμό οι αναλυτές αυτοί προτείνουν την επένδυση σε επιχειρηματικά ακίνητα που παράγουν εισοδήματα. Τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά κοσμημάτων μειώνεται σε σχέση με την αγορά χρυσού για επένδυση και κερδοσκοπία. Η αλλαγή αυτή έχει συντελεστεί κατά τη τελευταία δεκαετία και οι σκεπτικιστές επισημαίνουν πως η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν τη δεκαετία του ’80 όταν η τιμή του χρυσού τελικά κατέρρευσε. Συνιστούν λοιπόν έξοδο από τις επενδύσεις σε χρυσό όσο είναι ακόμη καιρός και οι τιμές είναι καλές.
υπό ποιές συνθήκες μπορεί να καταρρεύσει ο χρυσός
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας των αγορών, όλες οι γρήγορες αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων οδήγησαν τελικά σε αιφνιδιαστική κατάρρευση τους. Δέκα χρόνια ανόδου είναι ήδη μια μεγάλη περίοδος και πολλοί αναζητούν εναγωνίως τα σημάδια εκείνα που θα τους δείξουν ότι η «φούσκα» πρόκειται να σκάσει. Σε ένα ορισμένο βαθμό, η «μόδα» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις επενδύσεις σε χρυσό είναι υπεύθυνη για την έντονη αύξηση της τιμής του. Έτσι, όταν η «μόδα» αυτή ξεπεραστεί, οι τιμές επίσης θα υποχωρήσουν. Ο ρόλος του χρυσού ως «ασφαλές καταφύγιο» έχει επίσης αποδυναμωθεί από τη σχετική αδυναμία που επέδειξε κατά τις πρόσφατες κοινωνικοπολιτικές ταραχές.
Το τσουνάμι που κατέστρεψε την Ιαπωνία μπορεί να αποτέλεσε την αρχή του τέλους του ράλι του χρυσού. Η Ιαπωνία ήταν ένας από τους κυριότερους εισαγωγείς χρυσού και μετά το πλήγμα στην ιαπωνική οικονομία λόγω της τραγωδίας, υπήρξε ένα μεγάλο κενό στη ζήτηση. Αυτό σημαίνει πως πλέον η προσφορά είναι περισσότερη από τη ζήτηση και υπάρχει διαθέσιμο πλεόνασμα χρυσού. Επίσης, καθώς το ασήμι γίνεται φθηνότερο σε σχέση με τον χρυσό, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές πιθανόν να στραφούν προς το λευκό μέταλλο. Το δολάριο, εξάλλου, δεν θα παραμείνει για πάντα αδύναμο και όταν τελικά ενδυναμωθεί οι τιμές του χρυσού θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…