το αόρατο χέρι της αγοράς είναι το χέρι του Θεού;
ο Θεός βρίσκεται στο τιμόνι της οικονομίας, σύμφωνα με τους αμερικανούς συντηρητικούς
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΣύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των αμερικανών επηρεάζουν σημαντικά τις απόψεις τους σχετικά με την οικονομία. Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς συνδυάζει μια άποψη ενός Θεού που συμμετέχει ενεργά στην καθημερινή λειτουργία του κόσμου, με συντηρητικές οικονομικές πεποιθήσεις που αντιτίθονται στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, προσεγγίζοντας την έννοια της ελεύθερης αγοράς ως ένα θέμα πίστης.
«Λένε πως το αόρατο χέρι της ελεύθερης αγοράς (κατά τον Adam Smith) είναι στην πραγματικότητα έργο του Θεού», δηλώνει ο κοινωνιολόγος Paul Froese, ένας από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Baylor στο Waco του Τέξας που συνέταξαν την έρευνα.
«Πιστεύουν ότι η οικονομία λειτουργεί επειδή ο Θεός θέλει να λειτουργήσει. Πρόκειται για ένα νέο θρησκευτικό-οικονομικό ιδεαλισμό, με τους πολιτικούς να επικαλούνται τον Θεό, ενώ διαμαρτύρονται για λιγότερες εξουσίες της κυβέρνησης», προσθέτει.
«Όταν ο Rick Perry ή η Michele Bachmann (σ.σ. συντηρητικοί αμερικανοί πολιτικοί) λένε «ο Θεός να μας ευλογεί», «ο Θεός μας βλέπει», «ο Θεός μας βοηθά» οι συντηρητικοί θρησκευόμενοι αρχίζουν να βλέπουν τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ένα βλάσφημο αντικείμενο, ως κάτι που λειτουργεί ενάντια στο σχέδιο του Θεού για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το να διαφωνήσει κανείς με αυτό, ισοδυναμεί με το να διαφωνήσει με τη θρησκεία τους».
Οι περισσότεροι (το 81%) συντηρητικοί λένε ότι υπάρχει μία «απόλυτη αλήθεια στον κόσμο, και πως οι νέες πληροφορίες για την οικονομία και οι αναλύσεις κόστους/οφέλους δεν πρόκειται να αλλάξουν τη γνώμη τους για το πως θα πρέπει να λειτουργεί η οικονομία», λεει ο Froese.
Στο αντίθετο πόλο, ένας άλλος ένας στους πέντε Αμερικανούς δεν βλέπει το Θεό να περπατάει ανάμεσα μας στη καθημερινή ζωή μας, και τάσσεται υπέρ της μείωσης του πλούτου και των ανισοτήτων μέσω της φορολογίας. «Αυτοί, είναι λιγότερο πιθανό να δουν τον Θεό να ελέγχει την οικονομία. Οι φιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις είναι συνώνυμες με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμιά απόλυτη αλήθεια», σχολιάζει ο Froese.
«Ασφαλώς και πρόκειται για σαφώς αμερικανικά πολιτιστικά ευρήματα τα οποία αναφέρονται ειδικά σε αυτή την ιστορική στιγμή. Τα πράγματα ήταν διαφορετικά στο παρελθόν, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά στο μέλλον και είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα στη Δυτική Ευρώπη», λεει ο Froese.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Gallup το φθινόπωρο του 2010 σε δείγμα 1.714 ενηλίκων στις ΗΠΑ, χρηματοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο Baylor, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το Ίδρυμα John Templeton. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς (73%) δηλώνουν «ξέρω ότι ο Θεός έχει ένα σχέδιο για μένα». Μέσα σε αυτήν την ομάδα:
• Το 49% υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα που θα έπρεπε να αφεθούν στους ιδιώτες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις».
• Το 79% πιστεύει πως «οι αρτιμελείς άνθρωποι που είναι άνεργοι, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας εάν απορρίψουν μια εργασία την οποία θα μπορούσαν να κάνουν».
• Το 92% πιστεύει πως «όλα είναι δυνατά για όσους εργάζονται σκληρά».
Οι άνθρωποι που δεν εργάζονται, ωστόσο, (το 32% των ερωτηθέντων) απαντούν με διαφορετικό τρόπο στις ίδιες ερωτήσεις. Οι εργαζόμενοι, είτε είναι αμειβόμενοι είτε εργάζονται εθελοντικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες (45%) να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κάνει παραπάνω από όσα θα έπρεπε από εκείνους που δεν εργάζονται (37%). Είναι επίσης πιο πιθανό (81% προς 72%) να πουν πως οι υγιείς άνθρωποι δεν αξίζουν επιδόματα ανεργίας.
Η ιδέα των συνυφασμένων θρησκευτικών και οικονομικών απόψεων χρονολογείται δεκαετίες πίσω στον κοινωνιολόγο και οικονομολόγο Max Weber, επισημαίνει ο Κρις Κρίστοφερ, οικονομολόγος της IHS Global Insight, μιας εταιρείας οικονομικών προβλέψεων. «Το κλασικό έργο του Weber, «Η Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού», ασχολείται με το θέμα αυτό. Δεν λεω ότι όλα όσα γράφει ο Weber είναι σωστά, όμως, υπάρχει μια συσχέτιση και μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος τελικά προκαλεί τι», σχολιάζει ο κ. Κρίστοφερ.
Ας ελπίσουμε ότι, αν οι απόψεις των αμερικανών συντηρητικών ευσταθούν, θα βάλει ο Θεός το χέρι του μήπως και καταφέρουμε εδώ στην Ελλάδα να απαλλαγούμε σύντομα από το βάρος του δημοσίου χρέους και τη σκληρή λιτότητα που μας έχει επιβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια…
πηγή: USA Today
άλλα σχετικά άρθρα:
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…