απειλές της Κίνας προς τους γείτονες της
εντείνεται η διαμάχη για τους φυσικούς πόρους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΦαίνεται ότι, εκτός από τις εντεινόμενες πρόσφατα απειλές της Τουρκίας προς Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ στη γειτονιά μας, με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στη κυπριακή ΑΟΖ, παρόμοια προβλήματα και αντίστοιχες ρητορικές υπάρχουν και στη μακρινή Ανατολή, λόγω των διεκδικήσεων της Κίνας και των γειτονικών της κρατών για τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η ελεγχόμενη από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα εφημερίδα Global Times προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί «κάθε δυνατό μέσο» για να εμποδιστεί η Εταιρεία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας (ONGC) να διενεργήσει έρευνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Στο κύριο άρθρο της κινεζικής εφημερίδας τονίζεται η ανησυχία της Κίνας ότι οι συναλλαγές της Ινδίας με το Βιετνάμ θα οδηγήσουν σε μια εταιρική σχέση με στόχο την αντιμετώπιση των ενεργειών της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό.
Απαντώντας, η ινδική εφημερίδα Hindu δημοσίευσε κύριο άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι «Η κινεζική κοινωνία είναι ήδη αγανακτισμένη για την παρέμβαση της Ινδίας στο πρόβλημα με τον Δαλάι Λάμα… Η Ινδία θα πρέπει να έχει κατά νου ότι οι ενέργειές της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα εξωθήσουν την Κίνα στα όρια της».
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από κατηγορίες του Βιετνάμ, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα έκοψε υποθαλάσσια καλώδια πλοίων που χρησιμοποιούνται από τη PetroVietnam, και μετά από μια παράξενη κινεζική προειδοποίηση πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ένα ινδικό σκάφος απέπλευσε από το Βιετνάμ.
Το άρθρο της κινεζικής εφημερίδας καταλήγει, με μια σαφώς δυσοίωνη ρητορική: «Δεν πρέπει να δώσουμε στον κόσμο την εντύπωση ότι η Κίνα επικεντρώνεται μόνο στην οικονομική της ανάπτυξη, ούτε πρέπει να επιδιώξουμε τη φήμη ότι είμαστε μια ειρηνική δύναμη, μια φήμη που μπορεί να μας κοστίσει ακριβά. Η Κίνα υπήρξε φιλειρηνική για τόσο πολύ καιρό που κάποιες χώρες αμφιβάλλουν αν θα επιμείνουμε στις διακηρύξεις μας. Η Κίνα θα πρέπει να τους υπενθυμίσει πόσο σαφής είναι πραγματικά αυτή η γραμμή της».
άλλα σχετικά άρθρα:
Relevant news
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…