γνωρίστε το EFSF, το μέλλον του ευρώ

το ευρωπαϊκό ταμείο που θα σώσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης

το ευρωπαϊκό ταμείο που θα σώσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της ΕυρωζώνηςΈνα νέο και βελτιωμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που εγκρίθηκε τη περασμένη εβδομάδα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε μηνύματα ανακούφισης και αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές. Τι είναι λοιπόν το EFSF και γιατί είναι όλοι τόσο ενθουσιασμένοι που η Ευρωζώνη έχει ένα τέτοιο ταμείο; Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι μια μεγάλη έμπνευση που έχουν σχεδιάσει οι γκουρού των οικονομικών της Ευρωζώνης και ο οποίος πρόκειται να σώσει την Ελλάδα, τη ταραγμένη περιφέρεια της Ευρωζώνης, ίσως και ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Επισήμως, το EFSF είναι γνωστό ως ένα «όχημα ειδικό σκοπού», το οποίο δημιουργήθηκε και συμφωνήθηκε από τα 27 μέλη της ΕΕ, ενώ στόχος του είναι να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης με την παροχή οικονομικής βοήθειας σε δημοσιονομικά ταραγμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ανεπίσημα, το EFSF είναι το ευρωπαϊκό ισοδύναμο ενός «ταμείου για τις δύσκολες μέρες» ενός κοινού ανθρώπου. Ένα βάζο γεμάτο με νομίσματα, που φυλάει κανείς ώστε να το χρησιμοποιήσει κανείς σε μια πραγματικά έκτακτη ανάγκη.

Πρόθεση του EFSF θα είναι πρώτα να σώσει την ελληνική κυβέρνηση από μια χρεοκοπία και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι επικριτές του, στους οποίους περιλαμβάνονται οικονομικοί αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ισχυριζόνται επί μακρόν ότι ο παλιός μηχανισμός διάσωσης χρειάζεται περισσότερα «πυρομαχικά», κάτι που προβλέπεται στο νέο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS).

find us on facebook medium

Το ταμείο διάσωσης EFSF, με τα 440 δισ.ευρώ, θα έχει τώρα νέες, προληπτικές δυνατότητες που θα του δίνουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ταχύτατα στις χώρες που το χρειάζονται, θέτοντας στη διάθεση τους βραχυπρόθεσμα δανεία. Θα παρέχει επίσης τα κεφάλαια που θα επιτρέπουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όταν τα εποπτικά κεφάλαια τους πέφτουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Σε «εξαιρετικές» περιπτώσεις, το Ταμείο θα μπορεί, επίσης, να επαναγοράζει ομόλογα του ταμείου υπερχρεωμένων κρατών-μελών.

Υπάρχουν δύο σημαντικές τροποποιήσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού που ακυρώνουν τις προηγούμενες επικρίσεις ότι τα μέτρα λιτότητας που επιβάλουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ήταν μη βιώσιμα. Η νέα συμφωνία μειώνει τα επιτόκια των τρεχόντων δανείων EFSF στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία κατά 100 έως 200 ​​μονάδες βάσης, και παρατείνονται οι λήξεις των δανείων αυτών σε 15 έτη. Τα επιτόκια σε συμφωνίες ανταλλαγής χρέους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα θα μειωθούν επίσης. Ουσιαστικά, η νέα συμφωνία είναι μια λύση που θα επιτρέψει την Ευρωζώνη για να βοηθήσει τον εαυτό της.

Επί του παρόντος, τα ομόλογα του EFSF της Ευρωζώνης, τα οποία κατέχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, έχουν μεγάλη ζήτηση. Αλλά η νέα και βελτιωμένη έκδοση του ταμείου θα μπορούσε να ενοποιήσει τελικά την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και μπορεί να είναι ακριβώς εκείνο που χρειάζεται η Ευρωζώνη για να είναι πραγματικά ανταγωνιστική στη παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Σχεδόν από τη πρώτη ημέρα, οι προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης (με πρώτη την Ελλάδα) θα πρέπει να λαμβάνουν χρήματα από το EFSF μέχρι οι αντίστοιχες οικονομίες τους να σταθεροποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα του EFSF θα μειώνεται με την κάθε τέτοια εκταμίευση. Αυτό αποτελεί ένα εμπόδιο, ωστόσο, το οποίο θα παραμείνει έως ότου το EFSF συγκεντρώσει αρκετά μετρητά για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, όμως, το EFSF θα πρέπει να ξεπεράσει πρώτα την Ιταλία, η οποία έχει επί του παρόντος ομόλογα αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ και είναι η μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη. Μέχρι τότε, η Ευρωζώνη και το ευρώ θα συνεχίσουν να υποφέρουν από διαταραχές της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών τους.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Relevant news