Το νέο αφεντικό μας, η Γερμανία…

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εισέρχεται σε μια νέα, παρανοϊκή φάση

Αν και τεχνικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι ακόμη, φαίνεται πως όλοι συμφωνούν ότι η Γερμανία κινεί τα νήματα στην ΕΚΤ. Και φυσικά, εκείνος που ελέγχει την προσφορά χρήματος ελέγχει τους πάντες και τα πάντα και, ως εκ τούτου, η Γερμανία κινεί τα νήματα ολόκληρης της Ευρώπης. Όλοι το γνωρίζουν εδώ και καιρό, αλλά ο βαθμός στον οποίο προβλήθηκε και συζητήθηκε το γεγονός αυτό τη περασμένη εβδομάδα ήταν αξιοσημείωτος.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Enda Kenny κατηγορήθηκε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για “συγκλονιστική απιστία” καθώς ένα αντίγραφο του προς ψήφιση νέου ιρλανδικού προϋπολογισμού βρέθηκε στο Βερολίνο να εξετάζεται από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), πριν ακόμη φτάσει στα χέρια των μελών του ιρλανδικού κοινοβουλίου. Η είδηση αυτή προκάλεσε ένα αξιοσημείωτο πρωτοσέλιδο μιας μεγάλης ιρλανδικής εφημερίδας.

Αλλά ο τίτλος του πρωτοσέλιδου “Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΑΣ” δεν περιορίζεται μόνον στην Ιρλανδία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Telegraph δημιούργησε σάλο με ένα δημοσίευμα της σχετικά με ένα “μυστικό” γερμανικό σχέδιο παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική των άλλων χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Angela Merkel υποτίθεται πως προσπαθούσε να αποτρέψει τον Ντέιβιντ Κάμερον από τη διενέργεια οιασδήποτε μορφής δημοψηφίσματος σχετικά με τις τροποποιήσεις της Συνθήκης της ΕΕ. Η “είδηση” αυτή είναι, ωστόσο, αρκετά συγκεχυμένη και ασαφής.

Τα ίδια τα λόγια της Μέρκελ, ωστόσο, δίνουν αφορμές σε κάποιους να γίνονται παρανοϊκοί.

Ενώ όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη, η ίδια η Μέρκελ μίλησε την εβδομάδα που πέρασε σχετικά με την ανάγκη για μια πολιτική ένωση, κάτι εντελώς διαφορετικό. Μια πολιτική ένωση κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει στη Γερμανία πολύ μεγαλύτερο λόγο στην πολιτική των χωρών που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των προϋπολογισμών τους.

Ίσως, λοιπόν, η παράνοια να είναι η λάθος λέξη. Καθώς όλος ο κόσμος περιμένει από τη Γερμανία να δώσει το “πράσινο φως” σε ένα σχέδιο διάσωσης που θα μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει (ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει την ΕΚΤ, δηλαδή), η Γερμανία προτιμά να αναλίσκεται κάνοντας επίδειξη της ισχύος της.

Relevant news