Πωλήση κρατικής περιουσίας στις ΗΠΑ;

Πώληση χρυσού, εκποίηση ακίνητης περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις ζητούν οικονομολόγοι στις ΗΠΑ

Καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να προσκρούσουν στο ανώτατο όριο χρέους τη προσεχή Δευτέρα, οι συντηρητικοί οικονομολόγοι έχουν βάλει στο μάτι, εκτός των άλλων, και το χρυσό που φυλάσσεται στο Fort Knox. Στο διάσημο αυτό θησαυροφυλάκιο βρίσκονται αποθηκευμένες περίπου 147 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού, οι οποίες, στη σημερινή τιμή των $1500 ανά ουγκιά, μεταφράζονται σε πάρα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλοι πάλι ζητούν εκποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις (σας θυμίζει κάτι;)…

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

«Ο χρυσός αυτός απλά κάθεται εκεί», ισχυρίζονται κάποιοι αμερικανοί αναλυτές και προσθέτουν πως «δεδομένης της υψηλής του τιμής σήμερα και των τρομερών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με το δημόσιο χρέος, θα έπρεπε οπωσδήποτε να πουλήσουμε στη κορυφή». Η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει, ωστόσο, πως αυτά είναι ανοησίες. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προβαίνουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων με ένα τακτικό, συστηματικό και όχι βεβιασμένο τρόπο, ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τους φορολογουμένους και θα ήταν κακό για τις αγορές. Άλλοι ισχυρίζονται πως η προτροπή πώλησης του χρυσού των ΗΠΑ δεν απέχει πολύ από το να ζητάει κανείς τη πώληση μνημείων όπως το όρος Rushmore.

Τα εθνικά μνημεία των ΗΠΑ, όπως το όρος Rushmore, φαίνεται προς το παρόν πως δεν κινδυνεύουν να εκποιηθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν ένα τεράστιο δημόσιο χρέος αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια φτωχή χώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει στη κατοχή της 650 εκατομμύρια εκτάρια γης, σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης της χώρας. Διαθέτει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο ενός εκατομμυρίου ακινήτων, εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και ένα εκτενές δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι συντηρητικής ή φιλελεύθερης κατεύθυνσης υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, να απαλλαγεί από μη απαραίτητα πάγια και να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες όπως τους επιβατικούς σιδηροδρόμους και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας. Δεν προτείνουν τη πώληση εθνικών δρυμών, όπως το Yellowstone, αλλά διερωτώνται γιατί θα πρέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λειτουργεί ως επιχειρηματίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλοι οικονομολόγοι προτείνουν τη πώληση των αυτοκινητοδρόμων. Βέβαια, οι αμερικανοί οδηγοί θα κληθούν τότε να πληρώσουν διόδια στους ιδιοκτήτες των αυτοκινητοδρόμων, αλλά το οδικό δίκτυο θα είναι πιθανότατα σε καλύτερη κατάσταση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντλήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την ιδιωτικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων.

find us on facebook medium

Τα νομισματικά αποθέματα χρυσού των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμώνται σε περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και το κράτος δεν χρησιμοποιεί το χρυσό αυτό πουθενά, οι υπεύθυνοι του υπουργείου οικονομικών πιστεύουν πως μια πώληση θα δημιουργούσε μια εικόνα απελπισίας και επομένως θα προκαλούσε ταραχή στις αγορές. Όσο και είναι αδρανές, αυτό το βουνό κρυμμένου και φυλασσόμενου χρυσού έχει μια απροσδιόριστη ψυχολογική λειτουργία.

Μια απόφαση πώλησης μέρους του χρυσού, εν μέσω μιας κρίσης χρέους, είναι βέβαιο πως θα ξεσήκωνε διαμαρτυρίες. Πρόσφατα μια σατυρική εφημερίδα στις ΗΠΑ δημοσίευσε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα σκόπευε να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα με περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και μια «παράτολμη μεταμεσονύκτια ληστεία στο Fort Knox». Εξάλλου, μια αιφνιδιαστική πώληση χρυσού θα μετέθετε τη προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μόνο κατά δυο ή τρεις μήνες. Θα προκαλούσε, επίσης, έντονες αναταράξεις στις αγορές και θα βύθιζε τις τιμές του χρυσού.

η εξέλιξη του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ και του ανώτατου ορίου δανεισμού τα τελευταία 30 χρόνια

Το ανώτατο όριο δανεισμού, ή αλλιώς η οροφή δημόσιου χρέους, καθορίζεται από το Κογκρέσο ως το ανώτατο δημόσιο χρέος που μπορεί να οφείλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τελευταία αύξηση έγινε το Φεβρουάριο του 2010, φτάνοντας περίπου στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένων των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ προβλέπει πως το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο όριο αυτό τη προσεχή Δευτέρα, ωστόσο, με κάποια «έκτακτα μέτρα» μεταφοράς κεφαλαίων μεταξύ διαφόρων λογαριασμών θα μπορέσει η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως τις 2 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ανακοινώσει πως χρειάζεται να δανείζεται κατά μέσο όρο 125 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα (!) για να πληρώνει τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις της. Αν και η συνεχής αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού θεωρείται ιστορικά ως μια επιβλαβής αναγκαιότητα, καθώς αν δεν γίνει θα αυξηθεί ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ, οι ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου επιμένουν πως μια αύξηση του τώρα θα πρέπει να συνδεθεί με μακροπρόθεσμες περικοπές δαπανών.

Ωστόσο, η προσέγγιση και μόνον της προθεσμίας για τη πρόσκρουση με την οροφή δημόσιου χρέους μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές και να τους κάνει να αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να αποπληρώσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι απαιτήσεις τους για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που αγοράζουν.

πηγή: Washington Post

Relevant news