Οι παρενέργειες του σκανδάλου Στρος-Καν

Σκάνδαλο Στρος-Καν: η επόμενη ημέρα για ΔΝΤ, Ευρώπη και Ελλάδα

Σιδηροδέσμιος και εμφανώς καταβεβλημένος, συνοδευόμενος από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης, εμφανίστηκε δημοσίως χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο Στρος-Καν, ο οποίος θεωρείτο ως επικρατέστερος υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να βιάσει μια 32χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel όπου διέμενε στη Νέα Υόρκη. Αργότερα σήμερα αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, αφού πρώτα υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση για τυχόν πειστήρια που θα υποστηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του. Το σκάνδαλο Στρος-Καν αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τις γαλλικές εκλογές και βάζει σε περιπέτειες το ΔΝΤ και τις χώρες που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Ο Στρος-Καν θεωρείται ως μια χαρισματική προσωπικότητα που ηγήθηκε του ΔΝΤ στη δύσκολη περίοδο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 2007-2009 και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη κρίση χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Βαριές κατηγορίες εναντίον του ισχυρού ανδρός

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει σήμερα, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως σηματοδοτούν ένα εξευτελιστικό τέλος της καριέρας του στο δημόσιο βίο και στις φιλοδοξίες του για τη γαλλική προεδρία, αν και οι συνήγοροι υπεράσπισης του είπαν πως θα δηλώσει αθώος στο κακουργιοδικείο του Μανχάταν ενώπιον του οποίου θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα. Η σύζυγος του Στρος-Καν, η διάσημη στη Γαλλία τηλεπαρουσιάστρια Αν Σινκλέρ, υπερασπίστηκε τον σύζυγο της λέγοντας πως «δεν πιστεύει, ούτε για μια στιγμή, τις κατηγορίες», ενώ και άλλοι γάλλοι υποστηρικτές του προειδοποιούν πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ν.Υόρκης, ωστόσο, ο Στρος-Καν έφυγε από τη σουίτα του Sofitel των $3000 ανά διανυκτέρευση στην οποία διέμενε τόσο βιαστικά που ξέχασε εκεί το κινητό του τηλέφωνο. Όταν αργότερα τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο από το αεροδρόμιο για να ρωτήσει για το κινητό του, η αστυνομία των εντόπισε και τον συνέλαβε στο αεροπλάνο της Air France με το οποίο θα κατευθυνόταν για το Παρίσι. Σύμφωνα με την αστυνομία της Ν.Υόρκης, ο Στρος-Καν δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας για τις κατηγορίες και, αν τελικά αποδειχθεί ένοχος, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης από 15 έως 20 έτη. Οι New York Times ανέφεραν επίσης πως η αστυνομία έχει συλλέξει στοιχεία DNA από τη σουίτα του ξενοδοχείου. Την υπεράσπιση του Στρος-Καν έχουν αναλάβει δυο διάσημοι δικηγόροι, ο Taylor, που τον εκπροσωπούσε για χρόνια, και ο Brafman, ο οποίος είχε υπερασπιστεί και το «βασιλιά της ποπ» Michael Jackson στην υπόθεση στην οποία είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία. Η 32χρονη καμαριέρα, της οποίας το όνομα δεν έχει δημοσιευθεί, νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο της Ν.Υόρκης. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Sofitel, εργαζόταν εκεί για τρία χρόνια και ήταν «εντελώς ικανοποιητική στην εργασία της και στη συμπεριφορά της».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δευτέρα 16 Μαϊου 14:51

Σύμφωνα με γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι δικηγόροι του Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσαν πως ο πελάτης τους γευμάτιζε με τη κόρη του την ώρα που έγινε η υποτιθέμενη σεξουαλική επίθεση κατά της 32χρονης καμαριέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, ο Στρος-Καν έκανε check-out από το ξενοδοχείο το μεσημέρι, μια ώρα πριν την ώρα δηλαδή που ισχυρίζεται η καμαριέρα πως της επιτέθηκε, ενώ είχε προγραμματίσει να γευματίσει με τη κόρη του, η οποία είναι τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι εύκολο να ελεγχθούν, καθώς θα έχουν γίνει οι αντίστοιχες συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας αλλά θα υπήρξαν και αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες. Το θρίλερ με το ροζ σκάνδαλο φαίνεται πως θα έχει συνέχεια.

find us on facebook medium

βίντεο με τον Ντομινίκ Στρος-Καν με χειροπέδες να συνοδεύεται από αμερικανούς αστυνομικούς σε αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως ο Στρος-Καν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για προσωπικές του υποθέσεις. Το ΔΝΤ προσπάθησε να καλύψει το κενό ηγεσίας διορίζοντας το Νο.2 αξιωματούχο του, τον αμερικανό John Lipsky, ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο. Ωστόσο, οι κατηγορίες εναντίον του Στρος-Καν προκαλούν τεράστια αμηχανία σε ένα θεσμό που επιβλέπει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα,  έχει εξουσιοδοτήσει δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Γκρεμίστηκαν οι πολιτικές του φιλοδοξίες

Οι κατηγορίες εναντίον του Στρος-Καν έφεραν τα πάνω κάτω στη κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας στη Γαλλία. Αν και ο Στρος-Καν δεν είχε επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ωστόσο ήταν ευρέως αναμενόμενο να ηγηθεί του Σοσιαλιστικού Κόμματος και οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν μεγάλο προβάδισμα του έναντι του συντηρητικού νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζύ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο του 2012. Η αρχηγός των σοσιαλιστών Martine Aubry δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η είδηση που πήραμε από τη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ μας χτύπησε σαν κεραυνός».

Η γαλλική κυβέρνηση αλλά και οι πολιτικοί σύμμαχοι και αντίπαλοι του Στρος-Καν ζητούν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας κάθε κατηγορουμένου, ωστόσο οι ελπίδες του για διεκδίκηση της προεδρίας θεωρούνται νεκρές εκτός και αν η υπόθεση εναντίον του καταρρεύσει σύντομα. Η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Marine Le Pen δήλωσε πως οι ελπίδες του αντιπάλου της για την προεδρία κατατράφηκαν, ενώ η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Christine Boutin άφησε να εννοηθεί πως ο Στρος-Καν μπορεί να έπεσε θύμα πλεκτάνης. «Πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό να στήθηκε μια παγίδα στον Στρος-Καν και εκείνος έπεσε μέσα της», δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι της Γαλλίας, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μια πολιτική βόμβα στην εσωτερική πολιτική». Οι γάλλοι ψηφοφόροι φημίζονται για την ανοχή τους σε εξωσυζυγικά σκάνδαλα των πολιτικών ηγετών της χώρας τους, αλλά οι κατηγορίες εναντίον του Στρος-Καν είναι εντελώς διαφορετικές και πολύ περισσότερο σοβαρές.

Η επόμενη ημέρα για το ΔΝΤ

Με τον επικεφαλής του προφυλακισμένο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζει επίσης πολλά εσωτερικά προβλήματα, επειδή ο χαρακτήρας του έχει αμφισβητηθεί και στο παρελθόν. Το 2008, ο Στρος-Καν απολογήθηκε για ένα «λάθος κρίσης» μετά την αποκάλυψη της σχέσης του με μια υφιστάμενο του στο ΔΝΤ.  Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου τον είχε προειδοποιήσει να μην επαναλάβει παρόμοια ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά τον απάλλαξε από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευσης της θέσης του. Η απόφαση αυτή του ΔΝΤ σήμερα δέχεται έντονη κριτική, καθώς υπήρχαν επίμονες φήμες πως ο Στρος-Καν παρενοχλούσε συνεχώς σεξουαλικά πολλές γυναίκες.

Ο Στρος-Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 και πήρε επαίνους για τις παραινέσεις του προς τους πολιτικούς να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στη παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εισήγαγε ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί πως οι ευπαθείς από τη κρίση χώρες θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια έκτακτης ανάγκης, ενώ έδωσε περισσότερη ισχύ στις αποφάσεις του ΔΝΤ σε αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Η κρίση ηγεσίας του ΔΝΤ προκαλεί τώρα αυξημένες ανησυχίες στα ευρωπαϊκά κράτη, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που είχε παίξει ο Στρος-Καν στις διαπραγματεύσεις για τις διασώσεις της Ισλανδίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Πανέξυπνος, πολύγλωσσος, ικανός ομιλητής και διαπραγματευτής, ο Στρος-Καν είχε εμπλακεί επίσης και σε άλλα ακανθώδη ζητήματα καλώντας τη Κίνα να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματος της, ένα μόνιμο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για την Ελλάδα, οι εξελίξεις πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στα σχέδια και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η απουσία του Στρος-Καν θεωρείται πως θα επηρεάσει τις αποφάσεις στη προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, αν και οι συμμετέχοντες σε αυτό δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στη θέση του Στρος-Καν το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του, η αιγύπτια οικονομολόγος Νεμάτ Σαφίκ. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως ο Στρος-Καν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της έκδοσης ευρωομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπερβολικό κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών, όπως η Ελλάδα, θέση που δεν έχει υποστηρίξει κανένα άλλο στέλεχος του ΔΝΤ ως τώρα. Επίσης, οι πολιτικές φιλοδοξίες του Στρος-Καν ίσως έφερναν στη προεδρία της Γαλλίας το 2012 έναν άνθρωπο που είχε βαθιά γνώση του ελληνικού προβλήματος και διάθεση να το αντιμετωπίσει ευνοϊκά για τη χώρα μας.

Relevant news