Πυρηνικός πονοκέφαλος για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το κόστος ανανέωσης του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου

tridentΣτην αεροπορική βάση Minot, λίγο νοτιότερα από τα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά, οι αμερικανοί πιλότοι πετούν με τα ίδια βομβαρδιστικά αεροσκάφη με τα οποία πετούσαν οι παππούδες τους, χρησιμοποιώντας συρματόσχοινα και τροχαλίες τεχνολογίας από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Κάθε άνοιξη, οι αεροπόροι πρέπει να καθαρίζουν το λυωμένο χιόνι από τις ατσάλινες και τσιμεντένιες θύρες των σιλό που φιλοξενούν 150 βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές διασκορισμένους σε χιλιάδες τετραγωνικά μίλια στις άνω Μεγάλες Πεδιάδες των ΗΠΑ. Το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, μπαλλωμένο, συγκολλημένο και επισκευασμένο άπειρες φορές, ηλικίας έως και 62 ετών, κατασκευάστηκε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί σε μια κούρσα εξοπλισμών με την ανταγωνιστική τους, τότε, υπερδύναμη, τη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα, το μέλλον του οπλοστασίου αυτού, αποτελεί ένα από τα ζητήματα των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει μια αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης των ΗΠΑ, κάτι που έγινε τελευταία φορά το 2010, ως μια από τις πρώτες ενέργειες της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Πρόεδρος. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώνει ότι θα ήταν ανοικτός στην αντιστροφή δεκαετιών αμερικανικής πολιτικής η οποία θα επέτρεπε σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, να αποκτήσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα προκειμένου να αποτρέψουν ένα πλήγμα από τη Βόρειο Κορέα, η οποία διεξήγαγε τη πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της αυτό τον μήνα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην αεροπορική βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα, ο Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ας Κάρτερ είπε πως η πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ασφάλειας των ΗΠΑ και τη νούμερο ένα προτεραιότητα του Πενταγώνου. «Αν δεν αντικαταστήσουμε αυτά τα συστήματα, απλώς θα παλιώσουν ακόμα περισσότερο, θα καθιστούν ανασφαλή, αναξιόπιστα και αναποτελεσματικά«, δήλωσε ο Κάρτερ μιλώντας μπροστά από ένα βομβαρδιστικό B-52 φορτωμένο με πυραύλους κρουζ. «Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των συστημάτων παράδοσης πυρηνικών όπλων έχει κατά δεκαετίες υπερβεί την αρχικώς αναμενόμενη υπηρεσιακή διάρκεια. Επομένως δεν πρόκεται για μια επιλογή μεταξύ αντικατάστασης αυτών των συστημάτων ή διατήρησης τους, αλλά στη πραγματικότητα για μια επιλογή μεταξύ αντικατάστασης ή απώλειας τους«, είπε ο Κάρτερ. Η Ρωσία, προσέθεσε, έχει κατασκευάσει νέα πυρηνικά οπλικά συστήματα, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσον οι ηγέτες της είναι επαρκώς προσεκτικοί σχετικά με τα πυρηνικά όπλα. Και η Βόρειος Κορέα αποτελεί μια διαρκή απειλή, είπε ο Κάρτερ.

Η ομιλία Κάρτερ συμπίπτει με μια ολοένα και πιο έντονη συνειδητοποίηση μεταξύ αξιωματούχων και ειδικών σε θέματα άμυνας ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκάσουν τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ να αποφασίσει κατά πόσον και πόσο σύντομα θα προχωρήσει στη πραγματοποίηση των σχεδίων της διακυβέρνησης Ομπάμα για τη διατήρηση και εκμοντερνισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.