Θα προλάβει η Ελλάδα να επωφεληθεί από το QE;

Η ΕΚΤ εξετάζει τη σταδιακή μείωση του QE και η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία

greek-umbrella-qeΣύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να συναινούν στον σταδιακό περιορισμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων, που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με ρυθμό 10 δισ.ευρώ μηνιαίως. Το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ λήγει τον Μάρτιο του 2017, αλλά δεν αποκλείεται να παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής, με διατήρηση του σημερινού ρυθμού αγορών που φτάνει στα 80 δισ.ευρώ ανά μήνα. Στη τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι το Δ.Σ. της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας «δεν έχει συζητήσει αυτά τα θέματα», αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα υπάρξει παράταση στις αγορές ομολόγων.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Αν υιοθετηθεί τελικά ο περιορισμός των αγορών του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ.ευρώ το μήνα, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reserve, η οποία είχε αρχικώς περιορίσει τις αγορές ομολόγων πριν φτάσει στον τερματισμό του δικού της προγράμματος QE τον Οκτώβριο του 2014. Στόχος αυτής της σταδιακής μείωσης είναι να περιοριστούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές.

Αν το δημοσίευμα του Bloomberg είναι παραπάνω από απλώς μια φημολογία, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την εξέλιξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος (γνωστό και ως Μνημόνιο 3) και για τον προϋπολογισμό του 2017 που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, της αγοράς δηλαδή ελληνικών ομολόγων μέσω του QE από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό με τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο του 2015, ως συνέπεια της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας τότε αξιολόγησης της οικονομίας και της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Αν η ΕΚΤ αποφασίσει την διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν σε αυτό τα ελληνικά ομόλογα τότε θα πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και για μια ακόμα χαμένη μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Για να παραφράσουμε το γνωστό ευφυολόγημα «Όταν ο Ντράγκι έβρεχε λεφτά, εμείς εδώ στην Ελλάδα κρατούσαμε ομπρέλα».

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Σχόλια μέσω Facebook

Relevant news