μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη

είναι η αποστασιοποίηση από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μια καλή δικαιολογία για το Brexit;

icon-bankrupt-12Οι οικονομικοί αναλυτές και οι επενδυτές είπαν πολλά τις προηγούμενες εβδομάδες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit. Η Τράπεζα της Αγγλίας είπε πως μια ψήφος απόσχισης θα αύξανε την ανεργία, θα ενίσχυε τον πληθωρισμό, θα επιβράδυνε την ανάπτυξη και θα απέτρεπε καταναλωτές και επιχειρήσεις από δαπάνες. Τα αποτελέσματα θα ήταν υφεσιακά. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλούσε «σημαντική τοπική και παγκόσμια ζημία» για πολλά χρόνια. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι η μη πρόσβαση στην εννιαία αγορά θα πληγώσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αληθές στο μέλλον.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Αν και η διατήρηση οικονομικών δεσμών με την κοινή αγορά είναι κάτι το σημαντικό, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα διατηρώντας μια επιπλέον απόσταση από το ευρωπαϊκό οικοσύστημα. Γιατί; Επειδή πολλά μέρη στην Ευρώπη βρίσκονται σε οικονομικά χάλια και τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται. Αρκεί να δει κανείς τη πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στην Ιταλία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL). Οι ιταλικές τράπεζες συνθλίβονται σήμερα κάτω από τη πίεση μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 360 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), τα δάνεια αυτά αποτελούσαν το 16,9% του συνολικού δανεισμού τον Μάρτιο του 2016 και είναι πολύ πιθανόν να μην αποπληρωθούν πλήρως. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ιταλικών τραπεζικών μετοχών κατακρημνίστηκαν.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου, στην Ευρώπη

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου, στην Ευρώπη

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Η τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα σε στοιχεία ενεργητικού, διαπραγματεύεται πέριξ των 0,31 ευρώ ανά μετοχή, στο 15% περίπου της αξίας που είχε στα υψηλά 52 εβδομάδων (€2,04). Η τράπεζα UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας με περίπου 1 τρισ.ευρώ ενεργητικό, διαπραγματεύεται στο ένα τρίτο της αξίας που είναι πριν από ένα έτος. Σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας καταστροφής, ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, υποστηρίζει πλέον τη διάσωση του ιταλικού τραπεζικού κλάδου.

Εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ιταλία, Πορτογαλία, ΕΕ και ΗΒ

Εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ιταλία, Πορτογαλία, ΕΕ και ΗΒ

εκτός Ιταλίας

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια παρόμοια υποβόσκουσα τραπεζική κρίση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει στο 18,5% και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα έχει δηλώσει δημοσίως ότι αναζητά μια λύση ώστε να βοηθηθούν οι πορτογαλικές τράπεζες. Ακόμα και η Γερμανία, η οποία συνήθως εμφανίζεται στιβαρή σαν βράχος, έχει τα δικά της τραπεζικά θέματα. Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της Deutsche Bank, έχει βυθιστεί καθώς η τράπεζα εμπλέκεται σε σκάνδαλα, ζημιές-ρεκόρ, αποτυχημένα στρες τεστ και ανεπαρκή στρατηγικό σχεδιασμό.

Αν και η πρόσβαση στις αγορές είναι σημαντική για το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποστασιοποίηση του από τις προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως αποδειχθεί μια σοφή επιλογή μακροπρόθεσμα.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Visual Capitalist

 

Relevant news