Προεδρικές εκλογές και αμερικανικό χρηματιστήριο

Πως συμπεριφέρεται το αμερικανικό χρηματιστήριο στις χρονιές εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ;

POTUS σφραγίδαΣε μερικές εβδομάδες θα ανοίξουν οι κάλπες για μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείων. Ανεξάρτητα από το αν Πρόεδρος θα εκλεγει η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος το εύρος των επιπλοκών που θα προκαλέσουν στις αγορές οι φετινές προεδρικές εκλογές. Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη στρατηγική που θα πρέπει να εφαρμόσουν στα χαρτοφυλάκια τους. Πως θα μπορούσαν οι εκλογές να επηρεάσουν τις αποδόσεις τους και πως θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτές; Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι η επιρροή ενός Προέδρου των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι αυτός, στην αμερικανική οικονομία είναι περιορισμένη, τουλάχιστον σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε κάποια ιστορικά στατιστικά δεδομένα της απόδοσης του δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια της θητείας όλων των Αμερικανών Προέδρων, από την εποχή της Μεγάλης Κρίσης του 1929 έως σήμερα.

Απόδοση της αγοράς στις εκλογικές χρονιές

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Τα καλά νέα για τους επενδυτές είναι ότι ιστορικά το αμερικανικό χρηματιστήριο παρουσιάζει καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των ετών με εκλογικές αναμετρήσεις, με τον δείκτη S&P 500 να κλείνει σε θετικό έδαφος στο 82% των περιπτώσεων. Τα κακά νέα είναι ότι φέτος δεν έχουμε μια φυσιολογική εκλογική χρονιά.

Συμπεριφορά δείκτη S&P 500 στις χρονιές εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ

Συμπεριφορά δείκτη S&P 500 στις χρονιές εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται οι ιστορικές αποδόσεις του δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια εκλογικών ετών καθώς και κατά τη διάρκεια της θητείας συγκεκριμένων προέδρων των ΗΠΑ.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Αποδόσεις δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια της θητείας διαφόρων Προέδρων των ΗΠΑ

Αποδόσεις δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια της θητείας διαφόρων Προέδρων των ΗΠΑ

Αποδόσεις δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου των ΗΠΑ

Αποδόσεις, θετικές ή αρνητικές, του δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου των ΗΠΑ

Το επόμενο διάγραμμα δείχνει την ιστορική συμπεριφορά του δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια των διαφορετικών ετών μιας προεδρίας. Αν και η εκλογική χρονιά (το 4ο έτος κάθε θητείας) παρουσιάζει θετικές αποδόσεις σε ποσοστό 82%, τα πράγματα γίνονται προφανώς πιο ασαφή αν συνυπολογίσουμε την τρέχουσα κατάσταση. Η Κλίντον και ο Τραμπ είναι, κατά γενική ομολογία, δυο από τους περισσότερο αντιπαθείς υποψηφίους προέδρους στην ιστορία, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάποιοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, όπως ο ελευθεριακός Γκάρι Τζόνσον, η Τζιλ Στάιν των Πρασίνων και ο συντηρητικός Έβαν ΜακΜάλιν, έχουν σημαντικά ποσοστά σε κάποιες πολιτείες.

Για κάποιους μια ενδεχόμενη προεδρία Τραμπ αποτελεί εγγύηση για εξαιρετικά μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές, ενώ άλλοι φοβούνται πως μια άνετη επικράτηση των Δημοκρατικών θα σημαίνει έναν τεράστιο κίνδυνο για το χρηματιστήριο. Εν τω μεταξύ, κυκλοφορούν κάθε είδους περίεργα υποθετικά σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί, τα οποία προκαλούν ημικρανίες στους επενδυτές.

Σύμφωνα με ένα από αυτά τα υποθετικά σενάρια, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον θα μπορούσε να κερδίσει στη πατρίδα του, την πολιτεία του Νέου Μεξικό, όπου οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό 24%, ενώ ταυτόχρονα ούτε η Κλίντον ούτε ο Τραμπ θα έπαιρναν αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσουν στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Οι πιθανότητες πραγματοποίησης αυτού του σεναρίου είναι μεν μικρές, αλλά υπάρχουν.

Ασχέτως με το τελικό αποτέλεσμα, αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι πιθανό να προσφέρει πολλά διδάγματα στους συμμετέχοντες στις αγορές.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Visual Capitalist

Σχόλια μέσω Facebook

Relevant news