Αμερικανικές εκλογές και επενδύσεις

Πόση επίδραση μπορεί να έχει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σας ένας νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Αμερικανικές εκλογές και επενδύσειςΚάποιες δημοσκοπήσεις στην επενδυτική κοινότητα δείχνουν ότι οι περισσότεροι αμερικανοί επαγγελματίες σύμβουλοι επενδύσεων αναμένουν πως η αμερικανικές εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα φουρτουνιασμένες θάλασσες τόσο για τις επιχειρήσεις τους όσο και για τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των πελατών τους. Υπάρχει, όμως, και μια μειοψηφία επενδυτικών συμβούλων που διαφωνεί με αυτή την πεποίθηση. Ο λόγος για την διαφωνία της μειοψηφίας είναι ότι, παρά το ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλείται συχνά ο πιο ισχυρος άνθρωπος του πλανήτη, οι αμερικανοί πρόεδροι δεν ελέγχουν την οικονομία, τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο ελέγχουν το Κογκρέσο ή το Ανώτατο Δικαστήριο. Αν και μπορούν να ασκήσουν κάποια επίρροή και στα τρία, η επιρροή τους αυτή είναι περιορισμένη.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Φυσικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, έχει την εξουσία να επιβάλει ή όχι τους νόμους που ψηφίζονται στο Κογκρέσο. Στο παρελθόν υπήρξε το παράδειγμα του Προέδρου Τζορτζ Μπους (του νεώτερου), ο οποίος δεν επέβαλε την εφαρμογή κάποιων περιβαλλοντικών νόμων, και του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος επέβαλε με ενθουσιασμό την εφαρμογή τους. Αυτό δίνει στον Πρόεδρο μεγάλη επιρροή στην επιβολή κανονισμών που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Η επιβολή ή όχι των κανονισμών που έχουν σχέση με το εμπόριο και το χρηματιστήριο μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την οικονομία.

Η επίδραση του Προέδρου στην αμερικανική οικονομία

Οι εξουσίες που έχει η ομοσπονδιακή αμερικανική κυβέρνηση περιλαμβάνουν την εξωτερική πολιτική, τις στρατιωτικές δράσεις και τους διορισμούς στα δικαστήρια. Το Κογκρέσο ψηφίζει όλους τους νόμους και ελέγχει τις δαπάνες. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει αν τόσο η εκτελεστική εξουσία (ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση) όσο και η νομοθετική (το Κογκρέσο) λειτουργούν εντός του πλαισίου του αμερικανικού Συντάγματος. Ο Πρόεδρος μπορεί βεβαίως να ασκήσει επιρροή στο Κογκρέσο, αλλά παραμένει ένα από τα πολλά γρανάζια του αμερικανικού πολιτειακού συστήματος.

Αν και ο Πρόεδρος μπορεί να επηρεάσει την οικονομία, ο ρόλος του δεν είναι τόσο μεγάλος όσο των παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ή κάποιο από τα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος έχει μεγάλη ισχύ και μπορεί να λύσει τα προβλήματα μιας οικονομίας. Ακόμα και οι ίδιοι οι προεδρικοί υποψήφιοι πολλές φορές πιστεύουν την ίδια τους τη ρητορική σχετικά με το τι μπορούν να επιτύχουν, μέχρι να εγκατασταθούν στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου και ανακαλύψουν ότι υπάρχει μια πληθώρα περιορισμών που δένει τα χέρια τους. Αυτός είναι ο τρόπος που σχεδίασαν το σύστημα διακυβέρνησης οι «ιδρυτικοί πατέρες» των Ηνωμένων Πολιτειών, και πολύ καλώς έπραξαν, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τις εξελίξεις στη τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Για τον λόγο αυτό, ειδικά σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (π.χ. τα συνταξιοδοτικά), δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία το ποιος τελικά θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στα χρηματιστήρια; Βεβαίως! Θα έχει μακροχρόνια επίπτωση στα χρηματιστήρια όποιος κι αν εκλεγεί Πρόεδρος στις 9 Νοεμβρίου; Όχι.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Η επίδραση στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ

Περισσότερη ανησυχία, και ενδεχομένως μεγαλύτερη επίπτωση στην οικονομία, θα υπάρξει στη περίπτωση που ένα κόμμα καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο τόσο της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό στις ΗΠΑ ήταν κατά την περίοδο 2008-2010 όταν οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο αλλά και την Προεδρία. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα εκείνης της διετούς περιόδου ήταν η υπερψήφιση του νόμου «Affordable Health Care Act» για την οικονομικώς προσιτή υγειονομική κάλυψη των Αμερικανών πολιτών, ο οποίος είχε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αυτές ήταν θετικές ή αρνητικές ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του κάθε Αμερικανού. Για τους περισσότερους ανασφάλιστους και φτωχούς ήταν ένα θείο δώρο. Για εκείνους που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ώστε να συμπεριληφθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου είχε ως συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων υγείας που πλήρωναν.