Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για 2012-2013

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ακόμα δύο δύσκολα χρόνια για τη παγκόσμια οικονομία

οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ακόμα δύο δύσκολα χρόνια για τη παγκόσμια οικονομίαΗ Goldman Sachs δημοσιοποίησε πρώτη τις προβλέψεις της για το πώς θα διαμορφωθεί η παγκόσμια οικονομία το 2012 και το 2013 και, δυστυχώς, το μέλλον δεν προδιαγράφεται και τόσο συναρπαστικό. Οι κορυφαίοι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη επιχειρούν να προβλέψουν το τι πρόκειται να συμβεί στις αγορές, στα νομίσματα, στα εμπορεύματα, ακόμη και με τη πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Οι εκτιμήσεις τους δεν είναι τόσο ρόδινες. Αντίθετα, δίνουν μια ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη, ενώ η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει περισσότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Υποτονική ανάπτυξη για δύο ακόμα χρόνια στις ανεπτυγμένες οικονομίες

icon germany 06Η παγκόσμια οικονομική εικόνα θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από μια υποτονική, και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητική, ανάπτυξη. Οι αντιξοότητες λόγω των μέτρων λιτότητας που περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες θα πλήξουν τις ΗΠΑ και από τις ομότιμες της χώρες στην Ευρώπη. Η εικόνα επιδεινώνεται αν προσθέσει κανείς στο μίγμα την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και ένα τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται στα πρόθυρα περαιτέρω απολύσεων και δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Η Goldman Sachs προβλέπει, επίσης, υψηλά ποσοστά ανεργίας να μαστίζουν το εργατικό δυναμικό των αναπτυγμένων κρατών.

Οι αναδυόμενες αγορές θα παραμείνουν ανθεκτικές στις προκλήσεις

icon bric 021Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θα εξαπλωθούν και στις αναδυόμενες αγορές. Ο πληθωρισμός θα αρχίσει να χαλαρώνει και η οικονομική πολιτική θα στραφεί προς την πρόληψη μιας υποτονικής ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ήδη στα τέλη του 2011, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τις υποχρεώσεις τήρησης ελάχιστων αποθεματικών κατά 50 μονάδες βάσης για τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η ευρωπαϊκή κρίση θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη

icon euro 551Η κρίση που έχει πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ξαφνικά με το νέο έτος. Αντίθετα, η Goldman Sachs πιστεύει ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη. Η επενδυτική τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,2% για το 2012. Η απουσία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά άλλες αγορές που εξαρτώνται από την Ευρώπη, ιδίως τους τραπεζικούς κλάδους που είναι φορτωμένοι με ευρωπαϊκά ομόλογα.

Μια ύφεση στην Ευρωζώνη γίνεται ολοένα και πιθανότερη

icon euro 30Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs για την Ευρωζώνη προβλέπει πλέον μια μείωση του ΑΕΠ της τάξης του -0,5% που θα αρχίζει αυτό το τρίμηνο ως την έναρξη του 2012, η ​​οποία θα οδηγήσει τελικά σε μια συρρίκνωση κατά -0,8%. Η συρρίκνωση αυτή του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμη με τις δυσκολότερες στιγμές της ύφεσης που έπληξε τη περιοχή κατά τη περίοδο 1992-1993. Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει πλέον ήπια ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις σκανδιναβικές χώρες και σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ανάπτυξη το 2013 αναμένεται να κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα, στο +0,7%, ακολουθώντας τις προβλέψεις για υποτονική ανάπτυξη, όπου βέβαια θα υπάρχει ανάπτυξη.

Τα χρηματιστήρια μετοχών θα έχουν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά

icon market 331Για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι οι δείκτες Tokyo Topix, Stoxx Europe 600 και MSCI AC Asia Pacific (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) θα υποχωρήσουν όλοι. Η Ευρώπη θα πληγεί περισσότερο, βλέποντας μια πτώση κατά 16% της αξία των μετοχών, πριν σιγά-σιγά επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα. Ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να παραμείνει υποτονικός, κινούμενος εντός ενός στενού εύρους τιμών κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Οι μετοχές της Ασίας θα τα πάνε καλύτερα

icon china 121Ενώ η Goldman Sachs «θάβει» τις ευρωπαϊκές μετοχές, πιστεύει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας (χωρίς την Ιαπωνία) θα έχουν μεγαλύτερο δυναμισμό, παρουσιάζοντας ενδεχομένως άνοδο της τάξης του 14% ως το τέλος του 2012. Κατά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, στην Ασία τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 5,6% και 12,0% το 2012 και 2013 αντίστοιχα. Οι αναλυτές αιτιολογούν τις εκτιμήσεις τους λέγοντας ότι οι χαμηλές τρέχουσες αποτιμήσεις σε συνδυασμό με τις ακόμα ευνοϊκές προβλέψεις για την Κίνα θα ωθήσουν ανοδικά τις ασιατικές μετοχές.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά

icon bonds 04Η Goldman Sachs αναμένει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει στην τρέχουσα μορφή της (δηλαδή χαλαρή) και ότι ο πληθωρισμός θα είναι μέτριος. Η επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα παραμείνουν άνω του 2% και τελικά να κινηθούν ανοδικά προς το 3,3% μέχρι το τέλος του 2013. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν επίσης μια αύξηση των αποδόσεων, ενώ οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν επίσης μια μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 30 μονάδες βάσης.

Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα αποδυναμώσουν το δολάριο

icon usd 45Αναφορικά με τα νομίσματα, οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν τη σημαντική αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, καθώς οι επενδυτές μετακινούνται σε ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο νομισμάτων. Συγκεκριμένα, το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι του μεξικάνικου πέσο (στα 12,50 πέσος/δολάριο), του κινεζικού γουάν (σε 6,13 γουάν/δολάριο) και της βρετανικής λίρας (0,58 λίρες/δολάριο). Οι δράσεις της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις αγορές συναλλάγματος, κάτι που πιθανότατα θα ωφελήσει τις ασιατικές χώρες όπως τη Κίνα, την Ταϊβάν και την Ινδία.

Το αργό πετρέλαιο θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ

icon crude 052Η αστάθεια στις αγορές ενέργειας, καθώς οι παραγωγοί θα δυσκολεύονται να αναπτυχθούν, θα περιορίσει τους πόρους και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Η Goldman Sachs αναμένει ότι αυτό θα συμβεί εφόσον οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να αναπτύσσονται απαιτώντας περισσότερους παγκόσμιους πόρους. Στα σημερινά επίπεδα τιμών, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. «Η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να θέτει πολύ χαμηλές τιμές για το αργό πετρέλαιο λόγω των σφιχτών φυσικών αγορών, με αποτέλεσμα τα αποθέματα πετρελαίου να φθάσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για αυτή τη περίοδο», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πάρουν έκτακτα μέτρα

icon usa fed 011Πέρα από την ανακοίνωση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεργάζεται με άλλες κεντρικές τράπεζες ώστε να μειώσει τις τιμές των swap δολαρίου, η Goldman Sachs προβλέπει μεγάλες αντίστοιχες κινήσεις σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες. «Αναμένουμε QE3 (τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης) στις ΗΠΑ, πρόσθετες αγορές Gilts (βρετανικών κρατικών ομολόγων) στο Ηνωμένο Βασίλειο και εύλογη πιθανότητα για μια περαιτέρω παρέμβαση στην Ελβετία», αναφέρει η έκθεση της Goldman Sachs.

Relevant news