Οι κωδικοί των πυρηνικών όπλων στον Ντόναλντ Τραμπ

Από τις 20 Ιανουαρίου, όπου πηγαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ θα τον ακολουθεί η πυρηνική «μπάλα ποδοσφαίρου»

Από τις 20 Ιανουαρίου, όπου πηγαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ θα τον ακολουθεί η πυρηνική "μπάλα ποδοσφαίρου"Σε δυο μήνες ακριβώς από σήμερα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνοδεύεται πάντα από έναν στρατιωτικό ακόλουθο που θα μεταφέρει την πυρηνική «μπάλα ποδοσφαίρου», η οποία θα του δίνει την δυνατότητα να διατάξει σε μια στιγμή κάποιο πυρηνικό πλήγμα. Όπως όλοι οι προκάτοχοι του, είτε βρίσκεται μέσα στον Λευκό Οίκο, είτε σε μια αυτοκινητοπομπή, είτε σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό εντός του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One, θα είναι σε απόσταση αναπνοής από τον στρατιωτικό ακόλουθο με τον ειδικό χαρτοφύλακα. «Πρέπει να είναι πάντα έτοιμος, ανά πάσα στιγμή», λέει ο Pete Metzger, ο οποίος συχνά μετέφερε τον χαρτοφύλακα με τους κωδικούς εκτόξευσης των πυρηνικών όπλων κατά την διάρκεια της προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν, προσθέτοντας ότι «υπάρχει τόσο λίγος χρόνος μεταξύ συναγερμού και εκτέλεσης της εντολής».

Λιγότερο από 15 λεπτά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως και οι άλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν, θα έχει στην διάθεση του λιγότερα από 15 λεπτά της ώρας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ενημερωθεί από τους στρατιωτικούς ακολούθους του και να πάρει μια απόφαση για το αν θα διατάξει ή όχι μια πυρηνική επίθεση. «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έχει ουδεμία δέσμευση στην δυνατότητα διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου», λέει ο Joseph Cirincione του The Ploughshares Fund, ενός οργανισμού που αντιτίθεται στα πυρηνικά όπλα. «Μπορεί να εκτοξεύσει ένα ή χιλιάδες πυρηνικά όπλα και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει, εκτός αν γίνει μια ανταρσία στις ένοπλες δυνάμεις», επισημαίνει ο  Cirincione.

Αντίθετα με την λαϊκή πεποίθηση, η πυρηνική «ποδοσφαιρική μπάλα» δεν περιέχει ένα κουμπί αλλά τον εξοπλισμό και τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των διαταγών εκτόξευσης. Το «Προεδρικό Σακκίδιο Έκτακτης Ανάγκης», όπως είναι η επίσημη ονομασία του χαρτοφύλακα, περιέχει τέσσερα πράγματα: ένα μαύρο βιβλίο στο οποίο περιγράφονται οι επιλογές επίθεσης, μια κάρτα διαστάσεων 3Χ5 ίντσών με κωδικούς επιβεβαίωσης της αυθεντικότητας της ταυτότητας του προέδρου, μια λίστα ασφαλών καταφυγίων όπου μπορεί να πάει ο πρόεδρος και οδηγίες χρήσης του Συστήματος Εκπομπής Εκτάκτου Ανάγκης.

Την ημέρα της ορκομωσίας του νέου προέδρου, ο στρατιωτικός ακόλουθος με τον χαρτοφύλακα θα καταφτάσει συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και μετά την τελετή θα συνοδεύει πλέον τον Ντόναλντ Τραμπ.

Συμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro
(οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)

Θα εμπιστευόσασταν στον Τραμπ τους κωδικούς των πυρηνικών;

Δεν αίσθάνονται όλοι άνετα με αυτή την προοπτική. «Πως μπορεί κάποιος να του εμπιστευτεί τους κωδικούς των πυρηνικών;», είχε πει ο Ομπάμα σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη Β.Καρολίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Bruce Blair, ένας πρώην αξιωματικός εκτόξευσης πυραύλων και υποστηρικτής της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει τις επιφυλάξεις του για τον Τραμπ. «Έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι είναι ευέξαπτος, αμυντικός και επιρρεπής σε ξεσπάσματα», έγραψε σε άρθρο του στο Politico. Αν προκύψει μια πυρηνική κρίση, «η ασταθής και ευμετάβλητη προσωπικότητα του Τραμπ συνδέεται με την χαμηλή εμπιστοσύνη στην ικανότητα του να πάρει την σωστή απόφαση».

Μόνο μια ανταρσία θα μπορούσε να σταματήσει μια προεδρική διαταγή, σύμφωνα με τον Kingston Reif του Arms Contol Association, ενώ χρειάζονται περισσότερα του ενός άτομα να παρακούσουν τις διαταγές του προέδρου. «Ο πρόεδρος έχει υπέρτατη εξουσία για να αποφασίσει το κατά πόσον θα χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Τελεία και παύλα», είπε ο Reif.

Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις για την διευκρίνηση της πυρηνικής πολιτικής του νέου προέδρου. Η ρητορική του, όμως, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. «Αν κάποιος εντός του ISIS μας χτυπήσει, δεν θα απαντούσατε με ένα πυρηνικό;», είχε πει στον Chris Matthews του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC τον περασμένο Μάρτιο. Στην συνέντευξη του στην εκπομπή «Today» του NBC τον Απρίλιο, ωστόσο, ήταν πιο μετριοπαθής. «Θα είμαι ο τελευταίος που θα τα χρησιμοποιήσει. Δεν θα είμαι πολεμοχαρής, όπως κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να είναι», είπε ο Τραμπ.