Το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD

Το Πεντάγωνο επιθυμεί την ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD το συντομότερο δυνατόν

Το αντιβαλλιστικό σύστημα THAADΈνα πανίσχυρο αντιβαλλιστικό σύστημα, που έχει τρομάξει την Βόρειο Κορέα, την Κίνα και την Ρωσία, αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη Νότιο Κορέα το συντομότερο δυνατόν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανός στρατηγός Vincent Brooks, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) θα γίνει πραγματικότητα εντός των προσεχών 8-10 μηνών. «Θέλουμε να το κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Peter Cook σε μια ενημέρωση των συντακτών. «Πιστεύουμε ότι το σύστημα THAAD θα είναι ικανό να υπερασπιστεί την σύμμαχο μας Νότιο Κορέα», πρόσθεσε ο Cook. Τον περασμένο Ιούλιο, η Ουάσινγκτον συμφώνησε επισήμως να εξοπλίσει την Νότιο Κορέα με μια συστοιχία THAAD προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της περιοχής ενόψει των πυραυλικών δοκιμών της Βορείου Κορέας.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

«Φέτος, η Πιονγιάνγκ διεξήγαγε επιτυχώς δύο πυρηνικές δοκιμές, μια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, είχε σημαντικές επιτυχίες με τους μεταφερόμενους από τροχοφόρα οχήματα πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και με τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια, ανέπτυξε τεχνολογία οχημάτων επανεισόδου και στερεών καυσίμων, ενώ βελτίωσε τους υπάρχοντες διηπειρωτικούς πυραύλους υγρών καυσίμων«, λέει ο Bruce Klingner, αναλυτής του Heritage Foundation.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τον Οκτώβριο που πέρασε, η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς τύπου Musudan, έναν στις 15 Οκτωβρίου και έναν ακόμα στις 19 Οκτωβρίου. «Αυτές οι δυο εκτοξεύσεις σε μια εβδομάδα υποδηλώνει επίσης ότι θα πρέπει να διαθέτουν ένα απόθεμα από αυτά τα πράγματα και πως είναι διατεθειμένοι και ικανοί να τα αναλώσουν προκειμένου να προωθήσουν το πρόγραμμα τους«, υποστηρίζει ο Thomas Karako, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ώρες μετά την προαναφερθείσα διπλή πυραυλική δοκιμή, ο Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ash Carter συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον ομόλογο του της Ν.Κορέας Han Min Koo. «Μην κάνετε λάθος, κάθε επίθεση στην Αμερική και στους συμμάχους μας δεν θα κατανικηθεί μόνο, αλλά κάθε χρήση πυρηνικών όπλων θα απαντηθεί με μια υπερβάλλουσα και αποτελεσματική απάντηση«, είπε ο Carter κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση των συμμάχων μας έναντι κάθε απειλής με το πλήρες φάσμα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσαρμόζουμε την δομή των δυνάμεων μας στην (κορεατική) χερσόνησο, συμφωνόντας πρόσφατα ως σύμμαχοι για την ανάπτυξη του THAAD για την άμυνα κατά των βορειοκορεατικών πυραυλικών απειλών«, πρόσθεσε ο Carter.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

To αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD

Αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD

Η διαδικασία αναχαίτισης εισερχόμενης απειλής από το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD

To THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), είναι ένα αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς στη τελική φάση της τροχιάς τους. To THAAD αναπτύχθηκε λόγω της αναγκαιότητας για ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα κατά των πυραύλων Scud, που χρησιμοποίησε το Ιράκ κατά την διάρκεια του Πολέμου του Περσικού το 1991. Ο πύραυλος δεν φέρει εκρηκτική κεφαλή αλλά βασίζεται στην κινητική ενέργεια της σύγκρουσης για την καταστροφή της εισερχόμενου πυραύλου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκρηξης πυραύλων με συμβατικές κεφαλές, ενώ και οι βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές δεν εκρήγνυνται με ένα κτύπημα κινητικής ενέργειας, αν και οι χημικές ή οι βιολογικές κεφαλές μπορεί να διαλυθούν και να διακινδυνευθεί έτσι μια μόλυνση του περιβάλλοντος.

Το σύστημα THAAD έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται από την Lockheed Martin. Στους σημαντικούς υπεργολάβους του προγράμματος περιλαμβάνονται η Raytheon, η Boeing, η Honeywell, η BAE Systems κ.α.

Αν και αρχικώς ήταν ένα πρόγραμμα του Στρατού των ΗΠΑ, το THAAD τέθηκε υπό την ομπρέλα της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας. Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το αντιβαλλιστικό σύστημα Aegis, που είναι εγκατεστημένο στα καταδρομικά και στα αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει το 2011 συμφωνία για την προμήθεια του συστήματος THAAD. Το 2013, το Ομάν ανακοίνωσε και εκείνο την συμφωνία για την προμήθεια του THHAD. Η Ιαπωνία διερευνά την ανάπτυξη του συστήματος THAAD ή της επίγειας έκδοσης του συστήματος Aegis (Aegis Ashore) για την αντιμετώπιση της απειλής των βαλλιστικών πυραύλων της Βορείου Κορέας.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Η εξελιγμένη έκδοση του THAAD

Η Lockheed Martin ασκεί πιέσεις για την χρηματοδότηση της εξέλιξης μιας έκδοσης αυξημένου βεληνεκούς (ER, Extende Range) του συστήματος THAAD που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξελιγμένες απειλές από εχθρικά υπερηχητικά οχήματα καθόδου, όπως το κινεζικό WU-14, και θα καλύπτει το κενό μεταξύ των αντιπυραυλικών συστημάτων χαμηλού και υψηλού υψομέτρου. Η Lockheed Martin έχει διεξάγει το 2006 στατικές δοκιμές ενός πρωτοτύπου προωθητήρα δεύτερου σταδίου THAAD και συνεχίζει να χρηματοδοτεί η ίδια το πρόγραμμα.