Ινδία ή Κίνα;

συναγωνισμός Κίνας και Ινδίας για το χρίσμα της επόμενης οικονομικής υπερδύναμης

icon india china 01Η οικονομική ανάπτυξη στην ανατολή κυριαρχείται σήμερα από δύο κράτη: την Ινδία και την Κίνα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν εύκολες, ειδικά μετά το σινο-ινδικό πόλεμο του 1962. Η Κίνα αναπτύσσεται ταχύτατα αλλά μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις ξένες επενδύσεις από τις οποίες εξαρτάται τόσο πολύ; Η Ινδία είναι περισσότερο αυτάρκης αλλά ταλανίζεται από τη διαφθορά και καλπάζοντα πληθωρισμό. Αν οι δύο δυνάμεις μονομαχούσαν, σε ποια θα στοιχηματίζατε;

υποδομές: η Κίνα κερδίζει την Ινδία, όπως άλλωστε κάνει και η Ακτή Ελεφαντοστού!

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το 11% του ΑΕΠ της Κίνας ξοδεύεται στην ανάπτυξη υποδομών και η ύπαρξη μιας ισχυρής κεντρικής εξουσίας κάνει εύκολες τις αλλαγές πλεύσης στην οικονομική πολιτική. Αντιθέτως, μόλις το 6,5% του ΑΕΠ της Ινδίας επενδύεται στις υποδομές, και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία έγιναν καταφανή και κατά τη πρόσφατη διοργάνωση των Αγώνων της Κοινοπολιτείας. Η Ινδία, ωστόσο, αναμένεται να δαπανήσει 1 τρισ.δολάρια σε επενδύσεις υποδομών μεταξύ 2012 και 2017.

φούσκα ακινήτων: μια κινεζική πραγματικότητα

Οι τιμές των κατοικιών στη Κίνα αναμένεται να υποχωρήσουν έως και 20% μέχρι το τέλος του 2011. Στο παρελθόν η αύξηση των δανείων οδήγησε τις τιμές των ακινήτων σε υπερβολικές υπερτιμήσεις, νεότερες αναλύσεις ωστόσο προβλέπουν πως οι τιμές θα εξισορροπηθούν από τα αυξανόμενα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αν συνδυάσει κανείς αυτά με τους φόρους ιδιοκτησίας και τις νέες απαιτήσεις προκαταβολών για δεύτερη και τρίτη κατοικία, φαίνεται πως η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Στην Ινδία, αν και οι τιμές των ακινήτων σε Μουμπάι και Δελχί έχουν διπλασιαστεί από το 2009, οι ινδικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει μια περισσότερο συμβατική πολιτική διατηρώντας τη πιστωτική επέκταση χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008. Έχουν καταφέρει έτσι να αποφύγουν προς το παρόν τη δημιουργία μιας φούσκας στα ακίνητα.

AnyOption: στοιχήματα στην άνοδο ή στη πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων Κίνας και Ινδίας

εγχώρια κατανάλωση: η Κίνα είναι πιο ευάλωτη καθώς εξαρτάται περισσότερο από τις εξαγωγές

Το 35% του ΑΕΠ της Κίνας προέρχεται από τις εξαγωγές της, ενώ η κυβέρνηση της έχει κατηγορηθεί πως έχει άτυπα συνδέσει το γουάν με το δολάριο ώστε να παραμένει ανταγωνιστική. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Κίνα να απεξαρτηθεί από το εξαγωγικό της εμπόριο και να ενθαρρύνει την εγχώρια κατανάλωση και τις εγχώριες επενδύσεις. Η οικονομία της Ινδίας, αντίθετα, είναι περισσότερο προστατευμένη από μια παγκόσμια οικονομική κρίση μιας και η εγχώρια κατανάλωση αντιστοιχεί στο 57% του ΑΕΠ της χώρας.

διαφθορά: το πρόβλημα της Ινδίας είναι σαφώς μεγαλύτερο

Η κεντρική επιτροπή πειθαρχικής επιθεώρησης της Κίνας έχει λάβει πολλά μέτρα για το πως οι αξιωματούχοι του καθεστώτος ξοδεύουν τα χρήματα του δημοσίου. Εκ του συνόλου των 1,4 εκατομμυρίων καταγγελιών που αναφέρθηκαν στη Κίνα, σε 146.000  περιπτώσεις απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Στην Ινδία, η κακοδιαχείριση των κυβερνητικών κονδυλίων βρίσκεται σε άνθηση. Η διαφθορά κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Κοινοπολιτείας κόστησε 1,8 δισ.δολάρια στην ινδική κυβέρνηση, ενώ ένα τηλεπικοινωνιακό σκάνδαλο της κόστισε επιπλέον 39 δισ.δολάρια. Πολιτικοί παράγοντες στην Ινδία πιέζουν για ένα νομοσχέδια κατά της διαφθοράς.

AnyOption: στοιχήματα στην άνοδο ή στη πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων Κίνας και Ινδίας

φτώχεια: καλύτερη κατάσταση στη Κίνα

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια κινέζοι ζούν με 2 δολάρια τη μέρα, αλλά πλειονότητα των κινέζων ανήκουν πλέον στη κατηγορία 5-10 δολαρίων τη μέρα. Στη πράξη, άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες προσπαθούν να αντιγράψουν το κινεζικό μοντέλο για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια στη χώρα τους. Περίπου 650 εκατομμύρια ινδοί εκτιμάται πως ζουν με 2 δολάρια τη μέρα. Η έντονη ανισότητα στη κατανομή του πλούτου υποδηλώνει πως ο πληθυσμός της Ινδίας είναι λιγότερο μορφωμένος και περισσότερο πεινασμένος από εκείνο της Κίνας.

πληθυσμός: η Ινδία θα ξεπεράσει τη Κίνα το 2008

Αν και σήμερα η Κίνα με 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ινδία, η νομοθεσία της που περιορίζει τις οικογένειες να κάνουν ένα μόνο παιδί έχει συρρικνώσει τον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Αν και σε μερικές επαρχίες της Κίνας οι οικογένειες έχουν αρχίσει να αποκτούν και δεύτερο παιδί, οι αναλυτές συμφωνούν πως ο κινεζικός πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2020. Αντίθετα, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει σε πληθυσμό τη Κίνα μέχρι το 2028. Βέβαια οι λαϊκές μάζες της Ινδίας, στερημένες από επαρκή υγειονομική περίθαλψη και με χαμηλά επίπεδα υγιεινής και εκπαίδευσης, αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά τους πόρους της χώρας αυτής. Η έλλειψη αποχωρητηρίων έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγικότητα, αρρώστιες και θανάτους που εκτιμάται πως κοστίζουν στην Ινδία 50 δισ.δολάρια το χρόνο.

AnyOption: στοιχήματα στην άνοδο ή στη πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων Κίνας και Ινδίας

πληθωρισμός: περισσότερο διαχειρίσιμος στη Κίνα

Η χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της Κίνας και η αύξηση της προσφοράς χρήματος οδήγησαν το πληθωρισμό στο 4,6%. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν δε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του δείκτη τιμών που μετρά τον πληθωρισμό της Κίνας. Στην Ινδία ο πληθωρισμός φτάνει το 8,4% και αποτελεί άμεση απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αύξησε επτά φορές τα επιτόκια από το Μάιο του 2010 και η χώρα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Το χρηματιστήριο της Ινδίας έχει πληγεί και οι αναλυτές φοβούνται πως οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα τρομοκρατήσουν τους ξένους επενδυτές.

ξένες επενδύσεις: ποιοτικό προβάδισμα της Ινδίας

Η Κίνα ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της το 1978. Έκτοτε υπήρξε μια θεαματική αύξηση των ξένων επενδύσεων. Το 2010 οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 100 δισ.δολάρια αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να είναι πλέον υπερβολικά εξαρτημένη από τις ξένες οικονομίες. Οι ξένες επενδύσεις στην Ινδία υστερούν εξαιτίας της υπερπροστατευτικής πολιτικής της χώρας. Στην Ινδία επιτρέπεται μόνο η επένδυση αλλοδαπών έως το 51% σε μια μοναδική εταιρεία λιανικής ενώ δεν επιτρέπονται οι ξένες επενδύσεις σε πολλαπλές εταιρείες λιανικής. Τώρα μάλιστα εξετάζει να περικόψει το ποσοστό αυτό σε 49% για τις εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου. Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της Ινδίας πιέζει τη κυβέρνηση να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στις ξένες επενδύσεις.

AnyOption: στοιχήματα στην άνοδο ή στη πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων Κίνας και Ινδίας

αειφορία: με περισσότερες μακροπρόθεσμες προοπτικές η Ινδία

Η Κίνα στηρίχθηκε στην πιστωτική επέκταση ώστε να προωθήσει την οικονομική της ανάπτυξη με ένα πακέτο  585 δισ.δολαρίων, το οποίο ήταν στοχευμένο στις υποδομές και στις φοροελαφρύνσεις. Οι εξαγωγές έπεσαν κατά 16% αλλά ο δανεισμός διπλασιάστηκε το 2009 σε σχέση με το 2008. Η Ινδία χρησιμοποίησε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας της ύψους 36 δισ.δολαρίων (μόλις 3% του ΑΕΠ της). Η πιστωτική της επέκταση είναι μόλις ένα κλάσμα της αντίστοιχης της Κίνας.

χρηματιστηριακές αγορές: η Ινδία αποδίδει καλύτερα μακροπρόθεσμα

Ο δείκτης Shenzhen του κινεζικού χρηματιστηρίου έχει ετήσια απόδοση -3% και συνολικά +9% από το 1993. Στην Ινδία, παρά τη πτώση τιμών του δείκτη Sensex λόγω του πληθωρισμού, ο δείκτης του χρηματιστηρίου είχε συνολική απόδοση +12% από το 1993. Μετά από μια γρήγορη άνοδο το 2010, ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ινδία προκάλεσε μόνο φέτος τη φυγή 200 δισ.δολαρίων επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα.

AnyOption: στοιχήματα στην άνοδο ή στη πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων Κίνας και Ινδίας

Relevant news