Θα χάσει το Λονδίνο το ευρωπαϊκό διαβατήριο;

Μετά το Brexit, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν το ρόλο του Λονδίνου ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο

Θα χάσει το Λονδίνο το ευρωπαϊκό διαβατήριο;Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης, εκτός του Λονδίνου, εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη προσέλκυση της δουλειάς που μπορεί να χάσει το Σίτι ως αποτέλεσμα του δημοψηφίοματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την υπερψήφιση του Brexit, έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις περί μετακίνησεις σημαντικού μέρους του προσωπικού και των εργασιών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Λονδίνου, προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της βρετανικής απόσχισης από την ΕΕ. Προφανώς, κάθε επιχείρηση που μετακομίζει από το Λονδίνο θα πρέπει να εγκατασταθεί κάπου αλλού και, κατά συνέπεια, πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζουν την υποψηφιότητα τους για να προσελκύσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Μέχρι στιγμής, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο είναι οι πόλεις εκείνες που αναφέρονται πιο συχνά, αλλά και το Άμστερνταμ, το Λουξεμβούργο και η νήσος Τζέρσεϊ βρίσκονται και εκείνες στο παιχνίδι.

Ευρωπαϊκό διαβατήριο για επιχειρήσεις επενδυτικών υπηρεσιών και εκκαθάριση συναλλαγών σε ευρώ

Υπάρχουν δυο μεγάλα θέματα που προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο του Λονδίνου ως επίκεντρο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου, το ευρωπαϊκό διαβατήριο για επιχειρήσεις επενδυτικών υπηρεσιών και η εκκαθάριση συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο Σίτι και έχουν ως νόμισμα αναφοράς το ευρώ.

Η τρέχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο να λειτουργούν χωρίς να είναι ξεχωριστά κεφαλαιοποιημένες από τις μητρικές εταιρείες τους που βρίσκονται εκτός ΗΒ. Παρομοίως, οι μη ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. οι αμερικανικές ή οι ασιατικές, μπορούν να χρησιμοποιούν τις θυγατρικές τους με έδρα το Λονδίνο προκειμένου να προσφέρουν στους πελάτες τους υπηρεσίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νομοθεσία αυτή επέτρεψε στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου να λειτουργήσει ως κόμβος για εταιρείες με παρουσία σε όλο τον κόσμο που επιδίωκαν να κάνουν δουλειές στην ΕΕ.

Η χρήση αυτού του τραπεζικού «διαβατηρίου», που επιτρέπει στις τράπεζες του Λονδίνου να έχουν πρόσβαση στη κοινή αγορά των 28 κρατών-μελών της ΕΕ (περιλαμβανομένου του ΗΒ), θα μπορούσε να είναι ένα από τα δικαιώματα που θα χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της εξόδου του από την ΕΕ. Όλα δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό αυτά τα δικαιώματα ελεύθερης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών να αποτελέσουν ένα σημαντικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Jens Weidmann, επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), είχε προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει κάποια ειδική μεταχείριση από την ΕΕ για αυτά τα «διαβατήρια» και για να καταφέρει να τα κρατήσει θα πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών. Ο Weidmann δήλωσε στο Guardian ότι «τα προνόμια των «διαβατηρίων» είναι συνδεδεμένα με τη κοινή αγορά και θα έπαυαν αυτομάτως να ισχύουν αν η Μ.Βρετανία σταματούσε να αποτελεί μέλος τουλάχιστον του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου«.

Είναι πολύ πιθανό ότι το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τις επιχειρήσεις επενδυτικών υπηρεσιών θα χαθεί αν η βρετανική κυβέρνηση επιλέξει ένα «σκληρό Brexit», να εγκαταλείψει δηλαδή η Μ.Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση χάνοντας και την πρόσβαση στη Κοινή Αγορά. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν φήμες ότι η βρετανική κυβέρνηση ίσως επιχειρήσει να διατηρήσει τα προνόμια των «διαβατηρίων» ακόμα και πληρώνοντας την ΕΕ γι’αυτά, τόσο σημαντική είναι η διατήρηση τους.

Εκτός από τη πιθανή απώλεια των δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών διαβατηρίων για τις επιχειρήσεις επενδυτικών υπηρεσιών, υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους επενδυτές και τους χρηματιστές του Σίτι μετά την υπερψήφιση του Brexit. Από τότε που πρωτοχρησιμοποιήθηκε το ευρώ ως νόμισμα το 1999, το Λονδίνο λειτούργησε ως κέντρο εκκαθάρισης συναλλαγών σε παράγωγα εκπεφρασμένα σε ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ίδιο δεν ανήκε στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Στο παρελθόν χρειάστηκε να δώσει μάχες για να διατηρήσει το δικαίωμα αυτό, ενώ μόλις πέρυσι το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε μια δικαστική διαμάχη έναντι στην ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσει να κάνει εκκαθάριση συναλλαγών στο Λονδίνο.

Εξαιτίας του Brexit, ωστόσο, η κατάσταση είναι για μια ακόμη φορά στον αέρα, με τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν να δηλώνει πριν λίγες μέρες ότι «ένα πράγμα είναι σίγουρο, κανένας στην Ευρωζώνη δεν θα αποδεχθεί να βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το κύριο κέντρο εκκαθάρισης συναλλαγών«.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Business Insider

Σχόλια μέσω Facebook

Relevant news