Το τεράστιο μέγεθος της αγοράς πετρελαίου

Η αγορά πετρελαίου είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα όλων των αγορών ορυκτών και μεταλλευμάτων

Το τεράστιο μέγεθος της αγοράς πετρελαίουΑπό την εφεύρεση της μηχανής εσωτερικής καύσης και μετά, το πετρέλαιο υπήρξε ένα από τα πλέον κρίσιμα εμπορεύματα του πλανήτη. Χωρίς αυτό οι σύγχρονες μεταφορές και συγκοινωνίες δεν θα ήταν εφικτές με την μορφή που σήμερα τις απολαμβάνουμε. Ολόκληρες βιομηχανίες, όπως η αεροπορική, η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ναυτιλία και η άμυνα, θα ήταν εντελώς διαφορετικές από ότι γνωρίζουμε σήμερα. Φυσικά, όπως γνωρίζουμε, όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα με κάποιες σημαντικές επιπτώσεις από περιβαλλοντικής σκοπιάς. Και ενώ οι πράσινες τεχνολογίες και η επανάσταση του λιθίου αναμένεται κάποια στιγμή να παίξουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του ρόλου του ορυκτών καύσιμων υλών στις μεταφορές, η πραγματικότα είναι ότι σήμερα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο 94 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Ως αποτέλεσμα, ο ενεργειακός κλάδος της οικονομίας εξακολουθεί να ασκεί τεράστια επιρροή στις ζωές μας. Στο εσωτερικό κάθε χώρας υπάρχουν και λειτουργούν λόμπι που εκπροσωπούν τα ενεργειακά συμφέροντα. Στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ασκούν αυξημένη επιρροή λόγω των φυσικών ενεργειακών πόρων που διαθέτουν. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα πάντα στη Μέση Ανατολή, από τον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου έως τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ έχουν τουλάχιστον εν μέρει συσχέτιση με το πετρέλαιο.

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορείτε να καταλάβετε την επιρροή που ασκεί το πετρέλαιο σε χώρες και αγορές απο μια πολύ απλή οπτική γωνία: Το μέγεθος της αγοράς πετρελαίου σε σύγκριση με όλες τις αγορές ακατέργαστων ορυκτών και μεταλλευμάτων.

Η αγορά πετρελαίου είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα όλων των αγορών ορυκτών και μεταλλευμάτων

Η αγορά πετρελαίου είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα όλων των αγορών ορυκτών και μεταλλευμάτων

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Το πραγματικό μέγεθος της αγοράς πετρελαίου

Αν και οι χρήσεις του πετρελαίου είναι πάμπολλες, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος τις ποσότητες φυσικών πόρων που χρειαζόμαστε κάθε χρόνο ώστε να καλυφθεί η κατανάλωση.

Ετήσια παραγωγή πετρελαίου: 34 δισεκατομμύρια βαρέλια

Μέγεθος αγοράς στις τρέχουσες τιμές: 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια

Για να γίνει κατονοητό το πόσο μεγάλα είναι τα μεγέθη αυτά, ας τα συγκρίνουμε με τα ετήσια μεγέθη των αγορών άλλων κύριων μετάλλων και μεταλλευμάτων:

  • Χρυσός: 170 δισ.δολάρια
  • Σίδηρος: 115 δισ.δολάρια
  • Χαλκός: 91 δισ.δολάρια
  • Αλουμίνιο: 90 δισ.δολάρια
  • Ψευδάργυρος: 34 δισ.δολάρια
  • Μαγγάνιο: 30 δισ.δολάρια
  • Νικέλιο: 21 δισ.δολάρια
  • Άργυρος: 20 δισ.δολάρια
  • Άλλα μέταλλα: 67 δισ.δολάρια (περιλαμβάνονται πλατίνα, παλλάδιο, τιτάνιο, κασσίτερος, μολυβδαινιο, ουράνιο και άλλα)

Το σύνολο όλων των παραπάνω φτάνει στα 660 δισ.δολάρια περίπου, ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς πετρελαίου.

Σημείωση: Στην παραπάνω ανάλυση χρησιμοποιούνται δεδομένα για ακατέργαστα ορυκτά και μεταλλεύματα. Εξαιρούνται π.χ. τα παράγωγα χρυσού και οι αγορές κραμάτων μετάλλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για να υπολογιστούν τα μεγέθη των αγορών πολλαπλασιάστηκε η τρέχουσα τιμή με τη ζήτηση για το έτος 2015. Μικρότερες αγορές, όπως εκείνες του βισμούθιου, του αντιμονίου, του ρόδιου κ.α. δεν ελήφθησαν υπόψιν.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Visual Capitalist

Σχόλια μέσω Facebook

Relevant news