συμφωνία για πάγωμα παραγωγής πετρελαίου

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν στο Κατάρ να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου

saudi-arabia-russiaΗ Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δυο μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησαν να παγώσουν τη παραγωγή τους μετά από συνομιλίες που είχαν στο Κατάρ. Ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου Ali Al-Naimi δήλωσε στη Ντόχα ότι το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου θα είναι «επαρκές» και η χώρα εξακολουθεί να επιθυμεί τη κάλυψη της ζήτησης από τους πελάτες της, μετά από διαπραγματεύσεις που είχε με τον Ρώσο υπουργό ενέργειας Alexander Novak. Το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν και εκείνες να συμμετάσχουν στο πάγωμα αυτό, δήλωσε ο Al-Naimi.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

«Ένα πάγωμα δεν θα προκαλέσει μια αντιστροφή αλλά θα δημιουργήσει καλύτερες βάσεις για μια ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο», αναφέρει σε σημείωμα προς πελάτες του ο Olivier Jakob, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων στο κλάδο πετρελαίου Petromatrix GmBh, λίγο πριν τη κατάληξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 10,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Ιανουάριο, λιγότερο από τη πιο πρόσφατη κορυφή των 10,5 εκατ.βαρελιών τον Ιούνιο του 2015. Η Ρωσία παρήγαγε περίπου 10,9 εκατομμύρια βαρέλια τον ίδιο μήνα, επίπεδο ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το Κατάρ έχει επιφορτιστεί με τη παρακολούθηση της τήρησης της συμφωνίας παγώματος της παραγωγής, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός ενέργειας της χώρας Mohammad bin Saleh al-Sada. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου δεν είχαν θετική επίδραση παγκοσμίως, πρόσθεσε.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ περί μη περιορισμού της παραγωγής προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές, το πετρέλαιο παραμένει περίπου 70% χαμηλότερα από τη κορυφή που κατέγραψε το 2014. Η προσφορά εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση και τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται παρά το ότι βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, με πιθανό αποτέλεσμα τη πίεση των τιμών πετρελαίου ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια ανά βαρέλι πριν ολοκληρωθεί η πτωτική πορεία τους, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Bloomberg

Relevant news