οικονομικό τσουνάμι στην Ιαπωνία

τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις της τριπλής καταστροφής στην Ιαπωνία

icon yen 03Ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία θα έχουν μια βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Άπω Ανατολής, πριν η ανοικοδόμηση της προσδώσει μια νέα ώθηση, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκε χθες. Σύμφωνα με την έκθεση, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, η προηγούμενη εμπειρία της Ιαπωνίας μετά το σεισμό στο Κόμπε το 1995 δείχνει πως η χώρα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη τριπλή καταστροφή του σεισμού, του τσουνάμι και της πυρηνικής κρίσης.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Το πραγματικό ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά κατά τη διάρκεια του 2011, αλλά λόγω των προσπαθειών ανοικοδόμησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πέντε χρόνια, αναμένεται μια επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν δίνει δικές της εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος της ιαπωνικής καταστροφής, σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές αυτό αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 122 και 235 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή σε 2,5 έως 4% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Σε σύγκριση, ο σεισμός του 1995 στο Κόμπε προκάλεσε ζημιές 100 δις.δολαρίων, ή περίπου 2% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιθανόν να επωμιστούν ένα μικρό μέρος του κόστους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτό να καλυφθεί από τα νοικοκυριά και την ιαπωνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Παγκόσμια Τράπεζα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τετάρτη 23 Μαρτίου: Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκτίμησε σήμερα τις ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι σε 25 τρισεκατομμύρια γεν ή 309 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 4 φορές περισσότερο από όσο στοίχησε ο τυφώνας Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005.

chart japan seismos 01

οι προβλέψεις για την επίδραση του σεισμού στο ΑΕΠ της Ιαπωνίας (πηγή: Barclays Capital)

Το ένα τέταρτο σχεδόν του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ανατολικής Ασίας είναι εκφρασμένο σε ιαπωνικά γεν, με συνέπεια η ανατίμηση του γεν κατά 1% να μεταφράζεται σε 250 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυτού. Η καταστροφή ώθησε το γεν σε ιστορικά υψηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος τη προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι αγορές προβλέπουν πως οι επιχειρήσεις της Ιαπωνίας θα αρχίσουν να επαναπατρίζουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Η ανατίμηση αυτή του ιαπωνικού γεν στις αγορές συναλλάγματος προκάλεσε τη πρώτη μετά το 2000 συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές του G7, του ομίλου των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου.

Επισημαίνεται επίσης πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας εφαρμόζει μια επιθετική στρατηγική «ποσοτικής χαλάρωσης» και έχει διοχετεύσει ρευστότητα αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να τονώσει της οικονομία της Ιαπωνίας από την επομένη του καταστροφικού σεισμού ως σήμερα.

πηγή: Reuters

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Relevant news