Μέρκελ: θα πάρει χρόνια η λύση της κρίσης

γαλλογερμανικός άξονας για την επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

γαλλογερμανικός άξονας για την επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίαςΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε πως θα υπερασπιστεί το ευρώ, το οποίο, όπως δήλωσε, είναι ισχυρότερο από ότι το γερμανικό μάρκο, αλλά προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ένα μακρύ και σκληρό «μαραθώνιο» προκειμένου να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία. «Η επίλυση της κρίση του δημόσιου χρέους είναι μια διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια», δήλωσε σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η κα.Μέρκελ έκανε έκκληση για μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε μια αυστηρότερη δημοσιονομική ενοποίηση της ζώνης του ευρώ, με πιο σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο μιας μαζικής εκτύπωσης χρήματος, στα πρότυπα της αμερικανικής Fed, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μια διαφορετική αποστολή από εκείνη της Fed των και της Τράπεζας της Αγγλίας», δήλωσε η ηγέτης της Γερμανίας. Σύμφωνα, ωστόσο, με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η Μέρκελ θα ήταν πρόθυμη να δει την ΕΚΤ να εντείνει τις αγορές ομόλογων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης, ως μια μεταβατική λύση μέχρι να θεσπιστεί ο έλεγχος των προϋπολογισμών τους.

Μιλώντας μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θεωρείται ως καθοριστική για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η Μέρκελ απέκλεισε ως λύση της κρίσης την έκδοση κοινών ομολόγων για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το γερμανικό σύνταγμα. Αντ’αυτού, προτείνει οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις να ελέγχουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ και την έξυπνη χρήση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης για να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Η ομιλία της Μέρκελ καθορίζει την ημερήσια διάταξη για τις προσεχείς επτά ημέρες έντονης διπλωματίας στις οποίες θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής συμφωνίας για την αποκατάσταση της καταρρακωμένης εμπιστοσύνης των αγορών ώστε να υπάρξει το κατάλληλο υπόβαθρο για να δράσει πιο αποφασιστικά η ΕΚΤ για την υπεράσπιση του ευρώ.

find us on facebook medium

Σε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τις αγορές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πιο δραστικών μέτρων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ και της τραπεζικής κρίσης, εφόσον οι κυβερνήσεις εγκρίνουν ένα νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο».

Η Μέρκελ θα μεταβεί στο Παρίσι τη προσεχή Δευτέρα για να συναποφασίσουν με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τις κοινές τους προτάσεις για τις αλλαγές της συνθήκης, για την θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων των προϋπολογισμών και την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όσους «αμαρτάνουν» με τα ελλείμματα τους.

Ο Σαρκοζί ενστερνίστηκε τα γερμανικά αιτήματα για μια νέα συνθήκη και για τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε μια πρόσφατη πολιτική ομιλία του, αλλά σε αντίθεση με την Μέρκελ, δεν έκανε καμία αναφορά για περισσότερες αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αντ’αυτού, ο Γάλλος ηγέτης, που θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, έκανε έκκληση για μια «διακυβερνητική» Ευρώπη στην οποία οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης θα παίρνουν τις τελικές αποφάσεις επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Οι σοσιαλιστές πολιτικοί αντίπαλοι του Σαρκοζί τον κατηγορούν ότι υποστηρίζει τη θέσπιση μιας «συνθήκης λιτότητας» που υπαγορεύεται από τη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, η Μέρκελ αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι είναι «αποπροσανατολιστικοί» οι ισχυρισμοί πως οι Γερμανοί προσπαθούν να επιβάλλουν τη κυριαρχία τους στην Ευρώπη.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

πηγή: Reuters

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news